Cum m-am apucat de SEO si de ce nu sunt programator

De ce nu fac programare de nicun fel și trag tare doar pe partea de SEO are o explicație puțin psihologică, oarecum este ca în prima dragoste, dacă te-ai fript cu o brunetă… apoi te cam ferești toată viața de ele… În fine, deși în studenție îmi doream al naibii de mult un Spectrum ZX 80, ceea ce era pentru vremurile de atunci un fel de Porsche al inteligenței, n-am reușit să mi-l iau decât după revoluție. Și m-am apucat să fac cu el programare!

Ehe, ce mare programator eram eu, știam BASIC dar nu făceam nici SEO nici webdesign (pe atunci nici nu cred că intraseră în vocabular chestiile astea) mă apucasem să fac un fel de program de pronosport, doream al naibii de mult să mă îmbogățesc peste noapte. Așadar ștersesem mare parte din casetele mele cu muzică (păstrând Beatlesii bineînțeles…) și le depozitasem cu meciurile lui Juve, Milan și altele asemenea. Mă axasem pe campionatul italian, astea erau la modă atunci iar memoriiile calculatorului se țineau pe casete cu bandă magnetică. Pe scurt, doream să dau lovitura, născocisem un fel de statistică și o combinație de chei, variante prescurtate ale buletinelor de pronosport și jucam. Pentru început jucam așa, cu sume mici și la rece, pândeam momentul!

Apoi… a apărut! După ce calculatorul mi-a scos că trebuie să bag așa și așa, o variantă ce mă costa în banii de prin 92 echivalentul a vreo trei patru mii de acum, am zis că eu nu bag atâția bani, că dacă nu iese!? Și am lăsat varianta scrisă pe o hârtie pe birou. Lucram la Baia Mare în vremea aia, la o firmă ce acum nu mai există, încă nu intrasem în presă, dar nu despre asta e vorba. N-aflasem rezultatele, că se spuneau la radio, duminică seara pe la 10, nu era ca și acum că știi live tot ce se întâmplă și probabil m-oi fi îmbătat de nu am stat să le notez.

Luni, când m-am întors la serviciu, colegii cu gura până la urechi așteptau să afle dacă varianta mea a căzut pe cheie și erau curioși dacă mi-au ieșit 13 rezultate sau 12 și 11. Aveau și ei chef de bere, ca tot omul. Văzuseră hârtia pe birou și și-au închipuit că m-am dus totuși la agenția de pronosport și am depus buletinul completat. Rahat, n-am făcut nimic, am zis că mi se părea scump…

S-a câștigat atunci vreo două milioane de lei. A fost un singur tip câștigător, cred că era unul de la Brăila, dacă jucam am fi împărțit fondul… Aș fi fost milionar! De atunci nu mai programez nimic decât revizia de la mașină! Și nici n-am mai jucat… decât așa, ocazional și numai la loterie.

Asta a fost cu partea de programare.

De SEO m-am apucat efectiv prin 2000. Mă rog, citeam și căutam informații despre asta. Mă fascina și intuiam ce inseamna sa fii consultant SEO. Deși prima idee era să-nvăț cum să-mi promovez propriul site, să devin cunoscut și să vând fotografii sau să merg la nunți, merită să povestesc o întâmplare.

Căutasem pe internet, la rugămintea unui prieten, ceva despre Juventus Torino și atunci mi-am dat seama că informațiile sunt puse aiurea de tot. Am găsit foarte greu ce trebuia, pe o pagină ascunsă rău de tot, în fine, ideea era că am început să mă interesez și mai mult de ordonarea site-urilor. Când pierdeam vremea prin redacție mă băgam pe net și citeam sufletul site-urilor, observam cum sunt făcute și de ce unele ies în față și altele nu…

In anii aceia SEO era mult mai simplu de făcut decât acum. Chiar banal. Îmi amintesc că am cumpărat un progrămel de la CoffeeCup pe care dacă-l foloseam ăia înscriau site-ul la toate motoarele de căutare care existau. Aha, mi-am zis eu, ia să fac chestia asta și la alții și să le iau banii! Și, uite așa, primii clienți pe partea de SEO a fost o firmă de făcut șeminee, un băiat și o fată ce locuiau prin Germania și veneau des la Timișoara. Pentru ei, eu eram consultant SEO, adica un fel de dinozaur al meseriei asteia, sper sa nu dispar si eu.

Apoi, s-a dezvoltat Google și n-a mai ținut șmecheria cu cumpărat progrămele cu 10 dolari și scoteai vreo 300 de pe ele… Am început să fiu atent la Google… Păi da, dacă sunt firme care vor să fie pe Google, sunt și care vor să fie afișate în fața celorlalte. E o pâine de mâncat de aici. Da, sa fii consultant SEO este ceva nou, ca telefoanele astea mobile care se tot inventeaza de la o zi la alta, altele si iar altele…

Așa că, acum, de vreun an și ceva, m-am decis să mă ocup aproape numai de SEO. Dar, tot așa, nu mai joc la pariuri iar pe un stadion de fotbal n-am mai fost din 1998. Asta spun altă dată de ce, acum sunt consultant, cu voia dvs!

Hai noroc și SEO!

Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...