Importanța dimensiunii fotografiilor

optimizare imagini
redimoensionarea imaginilor, parte din optimizarea unui site…

În SEO, respectiv procesul de optimizare a site-urilor; mărimea fotografiilor este ceva ce ne dă bătăi de cap. Indiferent că acestea le folosiți într-o pagină de web sau un mesaj de e-mail sau doar. Despre cele utilizate la tipar într-un alt text, aceasta deoarece imaginile de tipul respectiv merită mai multă atenție.

Am observat foarte mulți amici și colegi care se plâng că le merge greu netul, se încarcă încet o pagină sau se expediază dificil un mesaj. E cazul să vă spun că de cele mai multe ori vina le aparținea sau provenea pur și simplu din ignoranța lor, și nu e cazul să ai cunoștințe despre optimizare web pentru a face față situațiilor de acest gen.

Cum să ne facem singuri SEO în wordpress

Operații cu fișiere de imagini

După ce descărcați fotografiile din aparatul de fotografiat sau telefonul mobil, iar eu vorbesc aici despre faptul că descărcarea lor are loc pe un sistem desktop, este indicat să faceți o selecție a acestora. Respectiv să le ștergeți pe cele cu ochii închiși, mișcate/neclare, negre sau albe (adică supra sau subexpuse), etc. și să le depozitați într-un folder.

Abia după această selecție e bine să decideți care fotografie doriți să o trimiteți prin e-mail. Care o puneți pe un site… aceasta fiind de fapt prima optimizare.

Criteriul cel mai important pe care îl avem în vedere la manevrarea unei imagini este mărimea ei. Dacă ne referim la mărime putem vorbi despre două situații: mărimea electronică a acesteia, exprimată în kB sau MB sau cea vizuală, care dau idee despre partea optică a subiectului nostru. Evident, ambele sunt în strânsă legătură și nu se poate modifica una fără ca efectul să nu fie resimțit la celălalt.

Cu poza mică te face Google mare

După ce am depozitat imaginile în folderul ales, dacă avem curiozitatea vom observa (dacă nu știm deja, deoarece noi am făcut fotografiile iar setările la aparat ne aparțin) că fotografiile au dimensiuni de la zeci de KB, la sute de KB sau MB. Ei bine, dacă am fotografiat cu un aparat care a făcut imagini de 10 MB iar noi trimitem una din pozele acestea, vom avea serios de lucru, adică transmisia va fi lentă și spațiul va fi încărcat absolut inutil.

De aceea va trebui să o redimensionăm, iar cei care se ocupă cu optimizare de site știu despre ce vrobesc, căci ar fi aproape o catastrofă pentru site-ul în care se postează o fotografie de 10 MB.

seo timisoara
Cand descărcați fotografii din telefonul mobil, înainte de a le urca pe net sau a le trimite prin e-mail, reduceți-le dimensiunea. Fișierul original folosiți-l doar pentru print.

Redimensionarea imaginilor

Principala operație pe care trebuie să o faceți este redimensionarea imaginii. În programele de editare a fotografiilor aceasta este de obicei „resize” sau „resample” și nu „crop” care înseamnă de fapt să tai din fotografie. Operațiunea de redimensionare este o etapă importantă (uneori singura și suficientă) într-o optimizare de site, dar și de transmisie prin e-mail și are ca atare caracteristici diferite, în funcție de scopul urmărit.

Dacă doriți să trimiteți cuiva o fotografie, doar așa, ca să vadă pe monitorul calculatorului pe unde ați umblat în concediu, persoanei respective îi va fi suficientă o imagine de dimensiunile 1200 x 800 pixeli. Dacă urmăriți să postați imaginea în blogul dvs nu este necesar ca fotografia să fie mai mare de 600 pixeli pe latura cea mai mare. Evident că la tipar dimensiunea este indicat (chiar obligatoriu) să fie maximă…

Așadar, dacă faceți redimensionarea unei imagini, trebuie să salvați noua fotografie (de fapt este un fișier) sub o altă denumire. Redimensionarea nu este obligatorie, n-am zis asta, dar dacă vreți să păstrați în timp fotografia la calitatea ei inițială este bine să o faceți. În acest fel veți putea obține oricând o altă copie și nu-i veți altera astfel calitățile.

Programe de manipulare a fotografiilor

Cum se redimensionează? Simplu. În Win7 este de exemplu programul Paint, dar și celelalte versiuni de windows au așa ceva. Pentru cei care doresc lucruri mai evoluate le recomand IrfanView cu care lucrez și eu. Sau alte și alte softuri…

Care este principalul avantaj al unei fotografii mici ca dimensiune? În primul rând nu ocupă spațiul inutil, iar asta o face să fie manevrată mai ușor. De aici rezultă că inboxul dvs nu va fi încărcat, mailul va funcționa cât ai zice pește iar site-ul se va încărca rapid.

E bine să știți că dacă un site care are setată o fereastră cu lățimea de 400 pixeli, în care codul paginii de internet folosește o imagine lată de 400 pixeli, ochiul dvs nu va sesiza diferența dacă se înlocuiește fotografia cu una de 800 pixeli. Nici dacă în fereastra de 400 noua imagine ar avea 3200. Practic, ochiul nu simte diferența! Dar rețeaua de net și calculatorul da! Adică până se va încărca fotografia cu 3200 veți avea de așteptat semnificativ, în timp ce imaginea mică va fi încărcată practic instantaneu…

Aici e diferența, la viteză, la spațiu, iar dacă impuneți vizitatorului să vadă o imagine de 10 MB, acesta se va plictisi probabil și va părăsi site-ul afacerii dvs. La fel, dacă trimiteți unui prieten o imagine de 10 MB, când foarte bine puteați să o faceți mai mică, de 100 kB de exemplu, există șanse ca mesajul să se blocheze, să vină lent, să se întâmple ceva, poate chiar să fie confundat cu un virus, iar prin urmare e-mailul să ajungă în coșul cu gunoi.

Un singur lucru ar mai fi de explicat pentru ințelegerea dimensiunilor imaginii. Ca sa aflați cât este de mare înmulțiți lățimea cu înălțimea și aflați. De exemplu, o fotografie cu o latură de 3888 pixeli și alta de 2592 va avea 10.077.696 Bytes, adică aproape 10 MB.

Citește și:
5 steps to speed up your image heavy website
How to Optimize Images for Better Web Design & SEO

 
Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns