Optimizare SEO Timisoara
blog: opinii, comentarii, articole...


Outsourcing: administrare și promovare în IT

outsource blog seo

Noțiunea de outsourcing este încă la început în România; sunt mai multe explicații pentru relativ puțina utilizare dar poate cea mai potrivită este (încă) necunoașterea conceptului. Sau chiar noutatea pe care o aduce. Outsourcing-ul a apărut relativ recent și are ca principal motor evoluția tehnologică, transmiterea informațiilor prin intermediul paginilor web, iar difuzarea acestora va fi, în opinia mea, în ritm exponențial, odată cu creșterea numărului de site-uri din mediul online.

outsourcing si pormovarea ITArticolul de față își dorește să prezinte un alt tip de outsourcing, respectiv în domeniul creării, administrării și promovării paginilor web, iar toate acestea să lucreze sau să contribuie la crearea unei imagini. Când spun imagine mă refer desigur la noțiunea abstractă, aceea care definește o percepție despre ceva și nu neapărat despre imaginea ca fotografie sau fișier de tip bitmap. Deși acestea din urmă pot face parte într-o măsură mai mică sau mai mare din imaginea de anasmblu a unei firme, a unei societăți, pot contribui la reliefarea unui concept.

Pentru a înțelege avantajele generale ale outsourcing-ului, iar în particular cele care se referă la crearea și administrarea-promovarea paginilor web, este nevoie însă de o mică introducere.

Outsourcing; definiție și utilitate

Termenul provine din engleză, de la „outsource” și înseamnă de fapt a folosi (de către o companie) produse și servicii din surse externe. (Vezi OXFORD Dictionaires șiDEFINITION outsourcing. Cel mai ușor de înțeles și mai banal exemplu este acela când o companie multinațională își externalizează serviciile de personal, acele „human resources”, către un srl specializat în așa ceva.

Dacă rămânem la acest exemplu, să recunoaștem că este o modalitate practică de a reduce costurile. De ce să angajezi persoane care să se ocupe doar cu cărțile de muncă, selectarea de personal, întocmirea fișelor de salarii, când poți foarte bine să cedezi această activitate către o firmă din exterior!? Mai bine și mai ieftin. Iar rezultatele în productivitatea muncii se văd aproape imediat, firma se poate concentra asupra propriei producții fiind scăpată de grija hârțogăriei.

outsourcing IT webUn exemplu mai aproape de specificul site-ului 789.ro este chiar externalizarea serviciilor de IT și de rețelistica atât de necesară, respectiv a conexiunilor dintre calculatoare, dintre acestea și internet, legătura cu imprimantele și chiar serverul de hosting al site-ului sau portalului companiei. Altel spus, să ai pe cineva din afară care se ocupă doar cu asta înseamnă reducerea costurilor și creșterea randamentelor prin plata efectiv doar a serviciilor prestate.

De ce să ții un angajat sau doi în permanență și care să intervină doar când au de lucru, în locul unui serviciu pe care-l apelezi dacă ai nevoie!? Sunt chestiuni de nuanță dar care fac diferența într-o lume concurențială…

Apoi, cine ar fi crezut în urmă cu câțiva ani că însăși BMW va ajunge să-și pună sigla pe mașini asamblate în străinătate, că Dell va certifica sisteme PC sau desktop produse în China!? Este o dovadă a avantajelor economice ale outsourcing-ului.

Cât de mult se reduc costurile prin outsourcing? Mult. Se pare că și 40% din totalul chletuielilor, dar reducerea este oricum semnificativă. Gândiți-vă că în SUA au fost greve și proteste de stradă ale programatorilor tocmai pentru că le erau luate salariile.

Externalizarea serviciilor IT și discursul Obama

obama impotriva outsourcinguluiOutsourcing-ul a oajuns să fie în puternic contestat chiar în SUA, acolo unde am putea spune că s-a născut și a ajuns la maturitate acest concept. De notorietate sunt în acest sens chiar acțiunile președintelui Obama, care a promovat un program de sancțiuni împotriva firmelor americane care-și externalizează serviciile. Se consideră că un mare număr de locuri de muncă iau astfel calea Chinei, Indiei, Europei de Est, Africii…

>>> Obama Speaks Out Against Offshore Outsourcing

>>> Obama’s record on outsourcing draws criticism from the left

Desigur, în timp s-a ajuns la concluzia că în outsourcing prețul scăzut nu înseamnă neapărat și calitate, dar aceasta este deja o altă poveste. De exemplu, în țările de cultură islamică lucrul se întrerupea la orele de rugăciune, nu mai găseai pe nimeni în birou, iar asta a făcut ca firmele care au contractat servicii de IT permanente cu astfel de furnizori să renunțe și să-și îndrepte atenția spre țări precum cele din Europa de Est. La noi nu pleacă nimeni de la serviciu pentru a se ruga…

Marele moment al externalizării serviciilor IT: BBC!

Primul mare contract din istoria outsourcing-ului și care se referă la serviciile de comunicare, de media, pagini web, site-uri și internet a fost cel realizat între BBC și Siemens. A fost semnat în 2004 după o negociere de vreo 2-3 ani. Atunci, dar și acum, a fost considerat un fel de jalon în domeniul marketingului și ar fi interesant de aflat cum a apărut.

BBC outsourcing cu SiemensDupă cum știți BBC înseamnă cel mai important post de radio britanic, una dintre cele mai puternice agenții de știri, de fapt este un colos media. BBC produce știri care apar pe o mulțime de alte site-uri consecvente. Pentru a înțelege dilema cu care s-a confruntat conducerea trustului ar trebui să vă puneți în locul directorilor de programe, producția de știri și difuzare a acestora. Adică fiecare nouă zi de muncă le aduce acestora o mare problemă: cum să ajungă știrile acolo unde este nevoie, cum să ajungă la publicul țintă? Nu este un mizilic, iar cine a lucrat în presă știe despre ce este vorba. Odată cu știrile mergeau și reclamele, iar cu reclamele se făceau bani. Iar dac nu-ți difuzezi știrea cu reclama anexată nu ai bani. Simplu, nu!?…

Așadar, problema era transpunerea unei știri, a unei informații, a unui material informativ în câteva formate diferite pentru distribuirea lor publică: text, imagine, pagina de internet… Vi se pare o glumă? Nu e deloc. La BBC se produc știri, nu se fac programe, nu se face internet-marketing, nu se creează pagini web sau site-uri de prezentare. Ei fac doar știri. La asta se pricep și nu produc software. Vă rog să rețineți că eram în plină perioadă de explozie a mijloacelor de comunicare prin internet.

Chiar dacă smartphone-urile încă nu apăruseră, producția acestora era iminentă, specialiștii anticipau ceea ce va urma. La BBC a luat naștere ideea externalizării acestor servicii de promovare distribuție a informațiilor. Aveți jos aveți materiale documentare pe această temă. Important este să rețineți că de atunci externalizarea serviciilor IT a devenit o regulă, un obicei, o necesitate.

>>> BBC Awards Siemens $3.7B Outsourcing Pact

>>> Siemens lands $3.6 billion BBC outsourcing contract

>>> BBC closes deal with Siemens

>>> Siemens Business Services Lands #2 Billion BBC Outsourcing Deal

Concluzie? Va urma…

Opinia mea este că outsourcing-ul este în faza de rafinare. Chiar dacă, într-un anume fel, pare o radicalizare a specializării, a ceea ce înseamnă diviziunea muncii.

Prin outsourcing se pot realiza multe: reduceri de prețuri, diversificare a calității, optimizare și globalizare. Da, am spus globalizare, iar cei ce blamează acest fenomen sunt complet rupți de realitate, își taie de fapt craca de sub picioare și proslăvesc anarhia.

Prin oursourcing se oferă de fapt o șansă și României. Să profităm măcar de puterea creierelor noastre, atâtea câte mai avem, dacă de alte oportunități nu am fost în stare să ne apropiem…