Smecheria cu „numele de domeniu”

smecherie

Aproape la fiecare comanda de SEO pe care o primesc descopar cate o marsavie. De multe ori, cand verific daca site-ul pentru care lucrez este sau nu al proprietarului dau peste aceeasi pacaleala, iar treaba asta mi se pare a fi atat de murdara, incat mi-am spus ca, din ratiuni educative, e bine sa o spun si altora.

La ultimele mele doua lucrari de SEO am observat acelasi lucru, aceeasi escrocherie, iar asta nu poate fi decat un semn cronic de boala a societatii, de lipsa de informare, de ignoranta si de permisivitate a autoritatilor care cauta in spatiul virtual doar curve si spaargatori de bancomate. La modul concret, va spun ca oameni care m-au contactat au descoperit, cu stupoare, ca site-urile lor nu erau ale lor! Adica ei bagau bani in ceva ce nu le apartinea si puteau fi deposedati oricand fara a avea putinta de a se impotrivi…

Fiul unui muzician a venit la mine sa-i fac ceva sub aspectul de SEO al site-ului tatalui sau, ca e de cativa ani, ca nu s-a ocupat nimeni de el, ca ar vrea si promovare de site online, etc… Ok, hai sa-l mutam pe un server mai rapid, ca la SEO si asta conteaza. Surpriza! Website-ul tatalui sau apartinea de fapt unei firme din Ploiesti, iar omul meu nu avea nicio legatura cu asta. Sa continui sa dezvolti un site, sa-i faci o promovare online eficienta, sa-l duci sus in cautarile Google iar apoi sa vina cineva sa-ti spuna ca e site-ul lui… este una dintre cele mai subtile si ticaloase smecherii.

Smecheria s-a facut si se mai face (inca) dupa cum voi descrie in randurile urmatoare, iar asta nu are nicio legatura cu lucrarile mele de SEO ci mai degraba cu bunul simt si cu spiritul de autoaparare pe care ar trebui sa-l avem fiecare dintre noi, iar mie mi se pare nefiresc uneori sa relatez despre lucruri pe care ar trebui sa le aibe in instinct fiecare dintre noi.

La cineva care are interesul sa fie prezent pe internet, indiferent ca e peroana fizica sau juridica, vine altcineva care se ofera sa-i faca un website. Ieftin! Atat de ieftin incat nu poti refuza si nu-ti mai trebuie nici factura, nici nimic. Iar webdesigner-ul te vrajeste cu dragalasenia…

Odata stabilita intelegerea se face website-ul. De partea de SEO nici nu se pomeneste, fiindca niciunul nici altul nu au habar de ce inseamna asta. Apoi, proprietarul de site observa ca site-ul nu merge, nu e sus, nu functioneaza adica si asa descopera „search engine optimization”, respectiv SEO si ca are nevoie de asta. Si renunta la serviciile celui care i-a facut webdesign si cauta pe cineva care sa-i optimizeze site-ul! Lucrurile merg bine pana la un punct, moment in care site-ul s-a dezvoltat suficient incat sa aduca profit. Iar cel care credea ca e proprietar descopera ca de fapt nu e! Ca atunci cand s-a cumparat domeniul (numele de site) aceasta s-a facut de catre webdesigner in numele sau sau al firmei pe care o reprezenta. Si incepe negocierea, cearta, scandalul, ratiunea si lipsa de ratiune…

Ce trebuie facut pentru a nu fi prinsi intr-o astfel de situatie? Trebuie sa stiti cateva lucruri. Primul este ca atunci cand vreti sa aveti un site va trebuie un nume de domeniu pe numele dvs., ma refer la domeniile cu extensia „.ro”, iar la cele cu extensia „.com”, de exemplu, ceva care sa ateste ca le-ati inchiriat. Sa primiti factura care sa ateste ca ati cumparat numele respectiv! Daca aveti chestia asta, care se aseamana cu numele de firma de la registrul comertului, puteti face dupa aceea tot ce doriti. Apoi, fiind proprietar va puteti duce site-ul in hosting unde doriti dvs, va puteti alege ce oameni doriti care sa lucreze cu si pentru site-ul dvs…

In fond, lucrurile sunt foarte simple. E la fel ca si cand cumparati de la METRO. Trebuie sa primiti o factura pentru ce ati cumparat.

Pe internet, ca si in viata reala, tepele se iau in primul rand datorita lipsei de educatie si a naivitatii. In mediul virtual se regasesc cei mai multi dintre cei lipsiti de aparare in acest sens, la fel ca in autobuzele si tramvaiele care merg la periferia oraselor, acestea din urma fiind pline de hoti de buzunare pentru ca si mijloacele de transport sunt pline de bunici care merg la piata. Sa cumperi insa ceva fara sa soliciti o factura, un titlu de proprietate, un certificat de garantie, ceva care sa dovedeasca faptul ca esti proprietar… asta este deja inadmisibil!

Iar ca sa te aperi de hoti nu e nevoie de SEO…

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...