Ambasador de web design. SEO – de la primitiv la AI (1)

amabasador de web design si SEO
Ambasador de web design; SEO de la primitiv la AI

Să fii ambasador de web design nu mai este nicio scofală! Este la fel cum face vânzări de automate pentru cafea, covoare și mochete, ceea ce știți foarte bine că se poate ajunge foarte ușor. Altceva este important, o să vă spun mai la sfârșit ce. Acum să povestesc istoria asta cu ambasador de web design. Este o chestie pe care am început-o prin 2000. Adică cam de pe atunci câștigam bani din designul site-urilor. O să vă spun, dar mai întâi este nevoie de o introducere… Scurtă.

Deci, prin 98 fusesem în Kosovo și acolo mi s-a trezit mie pasiunea asta cu web design, să învăț cum se face un site. (Vezi mai multe pe pagina despre…) Și am început cu chestii dintr-astea, free, cam cum făcea toată lumea la noi. Primul meu domeniu l-am cumpărat tot cam pe atunci, dar i-am dat drumul doar prin 2000.

Primul meu site era și este fotomat.ro, un site care inițial se ocupa numai de fotografii. În timp a ajuns și blog și SEO și web design și proză, l-am folosit pentru o mulțime de treburi. Făcusem o ciorbă din site-ul acesta dar la un moment dat am început să pricep cam cum merg treburile. În fine, aveam eu idei clare despre licențele de software, dar v-am spus, pe atunci nu prea dădeau oamenii bani pe soft.

Romantismul primelor website-uri. Crack-urile

Totul se „crăckuia”, asta era expresia. Adică se downloada un program și ca să-l activezi, să-l faci utilizabil pentru „totdeauna”, peste perioada de probă, îi băgai un crack. Asta era un script mic sau chiar un „serial number” fals. Se câștigau bani frumoși din comerțul cu produse software. Te duceai la piață, la bazar, găseai comercianți care-ți vindeau aproape orice software din lume. La fel ca CD-urile cu muzică.

A crăckui este totuna cu a pirata software. Eu, în ceea ce mă privește, am avut inclusiv windows-ul cu licență, întotdeauna. Prima pe care am avut-o, cea pentru win95, am cumpărat-o de la ETA2U, se poate verifica prin facturi. Apoi, foloseam tot felul de programe freeware sau care le primeam bonus. Mi s-a întîmplat însă ca pentru a continua să folosesc un program să dau ceasul înapoi la computer…

Toate marile softuri de web design se crăckuiau. Inclusiv Macromedia Dreamweaver și Adobe PageMill. De fapt, în România cam totul se fura. (Furatul acesta de software se numea „crăckuit”). Probabil vă întrebați de ce? Simplu. Erau scumpe pentru banii noștri, asta era cel mai important. Apoi, asta ne stă-n fire, să fim descurcăreți…

Eu aveam un PFA și mi-era frică să folosesc software nelicențiat. (Din când în când îi apucau dracii pe ăștia de la oficiul de software piratat și mai făceau controale. Rar de tot…) Mi-era frică și pentru că eram jurnalist pe-atunci și mă temeam de vreun scandal pe tema asta. O variantă mai ieftină de software pentru web design era CoffeeCup. Marele lor dezavantaj, așa vedeam eu pe atunci, era că, spre deosebire de Macromedia, de exemplu, nu se puteau crea pagini web fără să știi HTML. Dar, fiindcă erau ieftine, am ales programele CoffeeCup. Și ca să le folosesc, a trebuit să mă apuc de învățat HTML.

Primele cumpărături online…

Bun, acum să vă spun cum le-am cumpărat softul. Păi, a fost destul de complicat. Pe atunci era doar PayPal ca mijloc de plată. (Or mai fi fost și altele, dar noi doar asta știam.) Marea problemă era că nu lucra cu noi, cu cei din România. Și am recurs la o stratagemă. Un prieten de-al meu din Germania mi-a făcut contul online și mi-a cumpărat softul de-acolo.

Acum, dacă ne gândim la astea, ni se par stupizenii. Dar așa era pe atunci. Nu eram în UE, eram sub zodia trandafirilor, era vai de capul nostru! Greu de imaginat pentru cine nu a trăit acele vremuri. Astăzi sunt o mulțime de mijloace de plată online.

Nu există software pe viață. Adică update veșnic

Unul dintre lucrurile care m-au atras la cei de la CoffeeCup a fost acela că oferă update pe viață. Eram cam prost de am putut să cred așa ceva. Este ceva imposibil și mă voi convinge de asta foarte curând. Adică ei promiteau că softul lor de web design va fi actualizat for ever. Da, l-au actualizat vreo doi ani până l-au scos din portofoliul de lucrări!

Este adevărat însă că totul evolua cu o viteză amețitoare. De la Win95, 98, 2000 azi avem 10-11 și cine știe unde mai ajungem. În fine de la CoffeeCup am continuat să cumpăr software de web design chiar și după 2015. Au ei câteva lucruri care încă merită să le cumperi, template-uri, editor HTML…

Cu toate astea, când lucrez ceva HTML o fac în NotePad++. Parcă mi-e mai simplu. Oricât drag aș avea eu de CoffeeCup, am constata că sunt deficitari la implementarea axantelor. Dar de fapt ei nici nu au țintă cumpărători din România. Cred că sunt eu o oaie rătăcită în acest sens…

Insigna de ambasador. De fapt însemnul de afiliat

Cumpărând software de web design de la ei (sau cum se zice astăzi de creare de pagini web) mi-au dat o insignă. Asta era o de fapt un fișier, un logo de-al lor pe care „aveam dreptul” să-l pun pe site-ul meu. Apăream pe o hartă a lumii cu localizarea Timișoara. Vezi, eram cineva, eram ambasador de web design! Adevărul e că toată treaba a fost doar o chestiune de marketing. Băieți deștepți! Mi-au trimis și un pachet cu două tricouri, două șepci, pix și nu mai știu ce mărunțișuri, pliante, de-astea…

(De fapt făceam parte dintr-un program de afiliere, partener, ceva de genul acesta. O să-mi dau seama foarte curând că ei, CoffeeCup, după ce că-mi vindeau software, le mai făceam și link-building!)

Ca să fiu sincer, acum nu m-aș da în vânt după asta, dar pe atunci eram încântat. Este adevărat, faptul că eram recunoscut și catalogat a fi cineva care se ocupă de web design, mă rog, de software, că îmi puneau adresa pe site-ul lor, mi-a adus ceva de lucru. Nu mult, eu fiind de origine est-europeană și scriind românește. Dar totuși mi-a folosit, am avut ceva comenzi…

SEO și marketing inclus în software-ul pe care-l cumpărai

Vreau să spun că pe atunci nu se făcea SEO ca și acum. A-hă, departe de tot față de ce e acum! M-am prins de asta și am beneficiat din plin. Cei de la CoffeCup dacă le cumpărai programul te înscriau ei în Google. Pe atunci, exista un soi de parteneriat al softiștilor cu Google. Nu știu cum decurgea exact, dar dacă te înscria în Google o firmă parteneră de-a lor aveai mare baftă.

CoffeeCup erau parteneri cu Google. Și dacă făceai un site corect și te înscriau ei, erai mare! Pe atunci SEO era o chestie mai grobiană dacă pot să spun așa, nici nu era bine definit termenul printre noi, ăștia, muritorii. În fine, m-am prins de chestia asta și nu mă durea mâna să le dau lor 50 de dolari și să câștig 200… Era și ăsta un business până la urmă. Este adevărat, unul de copii mici în comparație cu ce e astăzi.

SEO primitiv. Cum ajungeai în prima pagină Google

Vreau să insist puțin despre SEO de la începutul anilor 2000. Dacă achiziționai un software de web design sau orice altceva în legătură cu site-urile (de exemplu de la CoffeCup) puteai primi ca bonus înscrierea în motoarele de căutare. De regulă aceste softuri aveau un buton de „submit” era suficient să trimiți site-ul către firma de la care ai cumpărat și te înscriau ei.

De exemplu, în imaginea de mai jos, aveți o captură de ecran cu un program de FTP, respectiv de tipul „file transfer protocol”. Pe atunci nu era dezvoltată secțiunea Google Search Console, nici nu cred că exista. Ca să trimiți un fișierul sitemap aferent site-ului era un formular simplist. Cu totul altfel decât acum.

SEO Timisoara submit to Google
Cum se facea inscrierea in Google. Adică un fel de SEO primitiv…

Și, cum am spus mai înainte, între Google și firmele producătoare de software pentru web design și așa zisul SEO, era o colaborare. Practic nu trebuia să ai un site nemaipomenit, nu-ți prea băteai capul cu etica sau promovarea! Cumpărai un soft din acesta și problema de promovare online era ca și rezolvată. Fain, nu? (La fel procedau și cei de la Microsoft și Yandex…)

Acum, în anul de grație 2023, nici nu cred că mai există astfel de parteneriate. Ca să ajungi pe Google nu trebuie neapărat să te înscrii undeva, te găsesc ei, au tot interesul să știe că există site-ul tău. Marea problemă este să te clasezi înaintea altora. Asta este un fel de obsesie. Iar totul se rezolvă prin SEO…

Ambasador de CoffeeCup s-a desființat

Și cum toate lucrurile au un început și un sfârșit, sistemul de ambasade al celor de la coffeecup.com se desființează. El încă mai este vizibil, dar observ de la o poștă că nu mai este activ. Niciun designer nu mai postează pe forumul lor dintr-un motiv simplu. Nu mai este activitate.

La fel de adevărat este și că software-ul lor de design web a cam luat-o la vale. Iarăși motivația este simplă. Platformele de wordpress, și de fapt toate cu management de conținut (platforme CMS) oferă deja soluții mai simple. Mai atractive. Căci, în fond și la urma urmei, cine mai învață astăzi HTML (sau chiar și php) dacă totul se poate face cu niște wizard-uri, cu tutoriale, cu template-uri? Logic, nu, de ce să alergi când te poți urca în autobuz!?

Și de fapt, am vrut să vă spun că nu merită să fii sclavul nimănui. Să nu devii dependent de un anumit software. Cred că soluția ideală este să știi programare cât mai mult. Cred cu convingere că nu poți folosi niciun software dacă nu cunoști limbajul de programare. Mă refer la editoare de web HTML, la cele pentru CSS, la editorul de PHP. Nu mai poți fi în branșa asta dacă ești habarnist! Nu reziști decât până ai primul client. Apoi o iei în freză…

Bun. Și concluzia care este? Că acum, web designul a devenit ceva comercial. Poate oricine și-i va fi din ce în ce mai ușor să facă! SEO a fost (și încă este) elita creatorilor de site-uri. Urmează AI… dar despre asta în articolele viitoare….

» How AI Will Revolutionize The Future Of SEO

Citește și:

Despre Matei Bitea 188 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...