
Vă spun din experientă că am avut cunoscuti si/sau clienti care, atunci când s-au decis să aibă propriul site, aproape că erau disperati că numele pe care l-ar fi vrut era deja ocupat. Și mai tristi deveneau când observau că desi era înregistrat, numele de domeniu la care se gândiseră ei o noapte întreagă, nici măcar nu era folosit. Chestiunea asta lua proportii si avea iz de catastrofă!
Degeaba le spuneam că numele lor de domeniu putea fi www.pisicuta.ro si să nu contină nimic despre pisici, sau sex-major.ro si sa fie doar cu pisici… În privinta asta totul este relativ, căci motoarele de căutare aproape că ignoră numele de domeniu, acestea se concentrează cvasi-exclusiv asupra continutului site-ului. Aici e valabilă teoria cu afară e vopsit gardul si înăuntru e leopardul!
URL-ul să fie mnemotehnic
Singurul adevăr despre numele de domeniu este că alegerea lui tine mai mult de usurinta de memorare a acestuia, iar nevoia ca Air France să aibă un site cu numele airfrance este evidentă. De fapt, tocmai cu aceste nevoi au fost români care s-au jucat cu marile companii, încercând să le escrocheze de bani. Simplu. Cumpărau un nume de domeniu cu terminatia ro, iar apoi când respectivele concerne îsi deschideau filiale sau reprezentante în România, le cereau acestora sume exorbitante pentru a le vinde numele. Unii au reusit, altii nu! Mi se pare că si Air France a fost în situatia asta…
Dreptul de a avea un nume de marcă
Între timp problema a fost reglementată în legislatie si nimeni nu mai poate pretinde asa ceva, numele de marcă este un drept patrimonial s nu se mai poate face vreo smecherie de genul celor scrise mai sus. În fine, nu mai povestim. Singurul lucru care merită retinut este acela că poti avea o companie de aviatie care să nu se numească Air France, să aibă servicii similare cu AF dar dacă site-ul este mai bine făcut, mai popular, mai atractiv, atunci la un „search” după termenul respectiv, Google sau orice alt motor de căutare îl va plasa înaintea celor de la AF. E clar!
Poate acum vreo 10 ani să mai fi contat asa, doar o idee, includerea denumirii serviciului prestat în numele de domeniu. Iar ca să fie totul si mai limpede, Duane Forrester, manager la BING, în treacăt fie spus motorul de căutare care este cel mai puternic rival al celor de la Google si care opinez că în scurt timp îsi va împărti piata cu Google, scria în 15 ianuarie ceva tocmai despre acest subiect. Adică, zice Forrester ceva de genul: E un mit că îmbogătirea numelui de domeniu cu un cuvânt cheie ar aduce îmbunătătiri în căutările pe internet!
Tocmai ce spuneam eu clientilor mei, dar pe mine nu mă prea credeau. Ca să fiu si mai explicit, am un site 789 al cărui nume nu spune nimic despre ce tratează, fotomat care se pare că ar fi cu fotografii dar nu e si probanat care este cu mediere si mediatori! Dixit!
Adio țepe românești cu așa ceva
Da, nu se mai dau țepe cu vinderea numelor de domeniu care conțin keyword-uri. Era o mică afacere. Sau vreau să cred că era, că nimeni nu mai este atât de fraier. Că oamenii s-au deșteptat, dar cine știe…
Fii primul care comentează