Cât SEO știu lupii tineri din Timișoara!? Răspuns de novice…

Întotdeauna am susținut că să faci SEO și respectiv optimizarea-promovarea site-ului nu este la fel ca fizica atomică. Nu trebuie să fii un Oppenheimer ca să-ți administrezi site-ul sau blogul. Îți trebuie doar o capacitate de înțelegere suficientă pentru a folosi tehnologia. Puțin bun simț și multă cultură generală. Dacă este și tehnică e cu atât mai bine. În fine, am mai susținut de nenumărate ori că dacă citiți blogul meu, articolele din site, puteți învăța să vă administrați site-ul. Evident, dacă vă interesează și nu ajungeți cumva la concluzia că mai bine faceți altceva…

În acest text vă voi povesti puțin cam cum umblă lupii tineri să caute greșeli în munca altora. Ei folosesc un limbaj pretins tehnic și special făcut ca să intimideze. Incultura reiese însă din uzul unor expresii de genul „chestia asta” pentru situațiile pe care nu știu să le denumească. În fine, să nu pierdem vremea.

Optimizarea unui site. Mini studiu de caz. Pe text

Deci, am luat în urmă cu nu foarte mult timp un site în administrare. Era negăsit de Google și în așteptarea calendelor grecești pentru a fi indexat. Am reușit să-l fac vizibil, să-l plasez, să-l optimizez SEO, să-i corectez sau introduc texte noi. Am lucrat pe el.

Desigur că site-ul suportă și merită să fie îmbunătățit. Pentru a concura cu altele la nivel național, nu doar pe plan local, trebuie făcute schimbări. Or eu sunt adeptul unor alte metode, mai pragmatice. Să fie clientul conștient că are nevoie. Pentru a obține contracte de SEO nu voi umbla niciodată să scotocesc prin lucrurile altora. Cine are nevoie de mine mă găsește. Am un site.

Așadar, să le explic lupilor tineri ce au greșit, să facem analiză pe text, cum se spune în lumea din care fac eu parte.

SEO Timisoara redirect 301
Așa mă vorbesc lupii tineri pe la spate, experți SEO…

Indexarea site-ului este corectă

Contrar celor spuse de ei, indexarea site-ului s-a făcut foarte corect. Mai ales pentru stadiul în care se află acum. Desigur că site-ul are erori și lucruri de îmbunătățit, însă toate la timpul lor.

  • Redirecționări 301? Nu există la pagina la care se face referire. O redirecționare se folosește în general când muți ceva. Când ai o pagină cu un anume conținut și o muți pe alt domeniu, la altă adresă, etc. Sau vrei pur și simplu să spui că te-ai mutat. Cel mai bine pentru lupii tineri care umblă după mine este să citească documentație autentică. De exemplu, chiar de la Google din articolul următor. Change page URLs with 301 redirects.
  • Tag-ul canonical” la care se referă ei are altă semnificație. În niciun caz de preferințe sau gusturi. Este folosit pentru a evita conținutul duplicat. Astfel, dacă ai un anume conținut și i-ai schimbat adresa, l-ai pus în altă parte, pentru a nu pierde indexarea se folosește acest „tag”, această „chestie”. Concret, dacă Adalbert Kasa își face altă clinică și deschide un alt site, în vechiul site va pune acea „chestie” cu trimitere spre noul site, indicând de fapt unde este conținutul cu ozonoterapia.
  • Validarea certificatului SSL? Păi, nu este nevoie. Este un certificat deja autentic. Dar, mai înainte, lupii tineri trebuie să învețe ce este un certificat SSL. O pot face direct de pe site-ul celor care-l furnizează. Respectiv de pe SSL.com. Acum, pentru neștiutori, serverul pe care a fost plasat site-ul genki.ro oferă certificate de securitate. Deci el este deja instalat. Însă dacă în site se află legături spre surse dubioase atunci apare semnul acela cu lăcățelul spart. Că este nesigur. Însă pagina la care se referă lupii tineri este chiar sigură. Există o mică eroare, dar asta provine de la vechiul designer…
pagina securizata SSL valid
Lăcățelul de sus-stînga este vizibil. Unele pagini din site, în funcție de conținut, nu au (acum) acest atestat

Între audit și dileme existențiale

Site-ul are probleme, nu contest. Însă nu neapărat de SEO. Lupii tineri ar fi trebuit să observe că acestea sunt în primul rând de design. Actualul design web, făcut de un alt lup tânăr – eu doar am preluat site-ul, are mari probleme cu vizualizarea pentru telefonul mobil. Adică soluția adoptată a fost făcută, zic eu, în necunoștință de cauză.

Am mai spus și altădată că între design web și SEO este o diferență esențială. Cauzată în primul rând de nivelul de pregătire, mai bine zis de esența pregătirii celor două specializări. Foarte rar se va găsi un programator care să înțeleagă topica unei propoziții. Și reciproca e valabilă.

Diferența între design-ul web și optimizarea SEO produce unora reacții de genul unor dileme existențiale. Ceva ca între lupta corpului cu sufletul. Eu spun că seamănă cu „Gâlceava înțeleptului cu lumea”. Cine a fost la școală știe despre ce vorbesc.

Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...