Chiar vă puteți face singuri un site? Sau e doar vrăjeală…

programator de site-uri
Fa-ti singur un site fara sa fii programator

Poți să-ți faci singur un site? Fără să fii programator și fără să fii făcut vreodată un site. Și culmea, care să și funcționeze să fie găsit și să te facă să câștigi bani cu el. Chiar poți sau e doar un slogan menit să te facă să cumperi… Să cumperi ce? Servicii de hosting de exemplu. Opinia mea este că da, puteți, cu două observații pe care le voi dezvolta în continuare.

De fapt, mai mult prima este observație, a doua este o ipoteză de lucru. Bun, să dezvoltăm ideea de web design și optimizare SEO în regie proprie…

» Ofertă de web design hosting și SEO

Nu sunteți programator. N-ați mai făcut un site niciodată

Ca să vă puteți construi singuri un site, fără să fiți programator, presupune că aveți idei despre ce înseamnă un fișier. Ce înseamnă o imagine. Și dacă mai aveți idei despre programare este super ok. Nu cine știe ce, doar noțiuni de bază de HTML. Adică despre cum se construiește o pagină web. Dacă vreți opinia mea (sinceră) este că se poate cu oarece dificultăți. Mai ales în faza inițială.

Greutățile despre care vorbesc provin din faptul că nefiind familiarizați cu noțiunile de bază din web design nu le veți înțelege pe deplin. Cum am zis, nu le înțelegeți de la început. Dar niciun programator nu a făcut un site din prima zi de cursuri.

Părerea mea este că veți avea nevoie de ceva asistență. Asistența asta poate însemna să citești, să cauți pe net, să întrebi pe cineva, să consulți un forum. Pe-aici pe undeva.

Ca să-ți faci un site fără să fii programator, cel mai la îndemână mijloc este acela de a alege un sistem CMS. Respectiv „content manager system” este ceva ce administrează conținutul. Este pentru habarniști.

» Platforme CMS populare

Dintre toate sistemele CMS vă recomand platforma de wordpress. Mai sunt Magento, Prestashop și altele mai puțin cunoscute. Dar wordpress-ul a luat deja viteză și la ora actuală este cel mai popular și cel mai ușor de folosit. Și cel mai ieftin.

WordPress-ul a fost inițial a fost creat pentru bloggeri, scriitori, publiciști, artiști… Credeți că ei sunt programatori? Dar sistemul este atât de ușor încât a fost adoptat și de mediul de afaceri. Deci, practic, oricine care știe să folosească un computer la nivel elementar ar putea să-și facă singur site-ul. 

Va trebui să înțelegeți wordpress-ul. Dacă vă dați seama că este ca o mașină Dacia Logan la care-i tot adaugi opțiuni… ați înțeles totul. Serios!

Recomandări de luat în seamă

Ca să vă iese primul site în condițiile în care nu sunteți programator (și sincer, nu știu de ce ar fi nevoie să fiți, este ca și cum v-ați sumpăra un set de scule…) aș vrea să vă dau câteva sfaturi. Vi le dau din experiență.

  • Informați-vă din mai multe surse! Nu luați de bune de la orice „programator”, căci e vorba de site-ul dvs nu de o experiență. Pe net sunt foarte mulți diletanți și multe bazaconii.
  • Căutați să învățați din surse cât mai oficiale. Ce înseamnă asta!? Că dacă găsiți o informație direct de la Google, aceasta este mai credibilă decât de pe un blog free, ceva de genul blogspot…
  • Dacă ați apelat la cineva să vă ghideze pașii atunci căutați să înțelegeți ce face. Mergeți mai departe și citiți cât mai mult posibil pe acel subiect.
  • Dacă ați reușit să înțelegeți cum stă treaba cu site-urile, dar simțiți că nu țineți pasul cu dezvoltarea propriului dvs site atunci angajați un profesionist. Concentrați-vă pe făcut bani sau pe ce este important pentru dvs. Lăsați rutina în seama celui care o face mai repede și probabil mai bine.

Nu sunteți programator dar ați mai avut de-a face cu site-uri

De obicei, în această categorie avem de-a face cu oameni care au mai avut (acces la) site-uri și dintr-un motiv sau altul acum vor să-și arate măiestria. Opinia mea este că aceste persoane ar trebui să se concentreze și mai mult pe partea de SEO. Spun asta pentru că niciun programator nu se ocupă de site la acest aspect.

Programatorii nu se ocupă de SEO pentru că nu știu sau nu sunt plătiți pentru asta. Sau vor să vă dați singuri seama ce înseamnă SEO și să-i căutați. Eu cred în prima variantă, aceea cu știința.

Dacă ați mai avut de-a face u administrarea site-urilor într-un fel sau altul, sugestia mea este să abordați tot proiectul cu curaj. Și să abandonați stereotipurile. Căutați să vă alegeți un fel de „mentor”. Ceva de genul unui site sau un portal de unde să învățați mereu. Să aruncați tot timpul un ochi pe acel site, să vedeți ce mai scrie, ce s-a întâmplat. Învățați și puneți în practică.

Cum vă alegeți mentorul? Ei, da, asta este mai dificil. O să vă dați însă seama și singuri, o să descoperiți chimia unor legături durabile…

» Cum m-am apucat de SEO și de ce nu sunt programator de site-uri

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...