
Într-adevăr, să fii pe primul loc la căutările Google, când te caută cineva pe telefonul mobil să-i sari în ochi, când deschide calculatorul să dea de tine, asta da obsesie! Mărturisesc că atunci când m-am apucat (oficial) de SEO am avut și eu ambiția asta. Doream să fiu primul peste tot.
În timp însă, am învățat că nu e totul să fii primul, adică să fii în capul primei pagini, în primul SERP. (Bine, eu nu vorbesc acum de anunțuri, de acelea de sus, făcute prin AdWords, o singură dată am plătit și eu câteva apariții, asta era prin 2005-2006, cam așa… deci anunțurile nu intră în discuția aceasta!)
Cum ziceam, de când mi-am deschis jobul ăsta, tot ocupându-mă de SEO pentru alții am observat că nu-i obligatoriu să fii pe primul loc. Să fii printre primii da, în prima pagină, chiar și a doua, a treia. Depinde, de la caz la caz. Adică depinde de ce business ai. Uneori trebuie să fii pe primul loc, alteori să fii și tu pe acolo, pe lângă cei mari. Ajunge să fii văzut, că lumea caută și la tine și dacă ești deștept faci vânzări bune
SEO mania și condamnarea la cap de pagină
Să vă dau un exemplu de site condamnat să fie primul, să dai cu nasul de el peste tot. Vă zic din experiență, nu din auzite. Deci, dacă ai o afacere de tractări mașini, de remorcări, chestii de genul ăsta, ai tot interesul să-ți angajezi un tip care se ocupă cu SEO și să-l plătești regește.

Logica unui webadmin care stă tot timpul pe site este simplă: trebuie să fii pe primul loc! Atunci când omul intră cu mașina-n șanț, când face un accident și-i plânge nevasta lângă el că și-a rupt piciorul (Doamne ferește de mai rău!) atunci nimeni nu mai stă să aleagă prețul. Chiar așa și este. Cauți tractări mașini pe telefonul mobil și primul de care dai pe acela îl suni. Nu mai stai să analizezi, nu mai negociezi, ci îi zici să vină naibii odată după tine! Și el vine. Însă, așa cum se întâmplă în România, după ce anunți accidentul la poliție, să nu fii surprins dacă a și venit o mașină de tractări.
Și mai sunt exemple de site-uri care trebuie să fie pe primul loc. Măcar al doilea sau la treilea… de exemplu cele de urgențe stomatologice. Când te doare, când urli de durere, te duci la primul dentist dispus să-ți scoată măseaua. Te doare pe tine capul dacă are un site frumos, urât sau plin de viruși, alta e obsesia ta în acele momente!
10 Things Every Website Homepage Must Have un articol interesant, merită citit, deși este cam exagerat în unele privințe…
Când presiunea pe webadmin este mai moale…
Tot din experiență vă spun că magazinele online pun o presiune de nivel intermediar pe webadmin, pe omul cu SEO. Asta pentru că ele nu se omoară să fie chiar pe primul loc. Undeva în pagina întâi este ok pentru majoritatea dintre ele. De ce!? Pentru că logica unui cumpărător de mărfuri pe internet este puțin diferită.
Orice produs ați cumpăra de pe un site, trebuie să recunoașteți că la aceeași calitate veți cumpăra de unde este mai ieftin. Și, atunci, de ce să nu cauți un anumit tip de telefon, de exemplu, pe mai multe site-uri!? Unele au promoții, altele oferă transport gratuit, sunt tot felul de cupoane de reduceri, tot felul de furnizori…
Așadar, dacă ai un magazin online, SEO nu ar trebui să fie ceva făcut la rupere. Căci să fii primul costă mult și nu oferă garanția că vei vinde înaintea celui de pe locul șapte! Va trebui să vinzi ceva mai scump, căci costurile cu SEO pentru primul loc îți vor crește prețul produselor. Să fii pe-acolo, prin prima pagină, ajunge. Chiar și a doua. Pentru că oamenii se uită și la altceva, nu doar la pe ce loc ești pe Google!
Site-uri de nișă; care nu se stresează
Optimizarea SEO pentru site-uri ale firmelor de construcții, pentru croitori, pentru prestatori de servicii în general, aceasta este cel mai puțin stresantă. Așa o găsesc eu. Atunci când marfa ta are ca principal atu calitatea, o anume competență, vei căuta clienți care să te aprecieze. Care și ei, la rândul lor, caută ceea ce vor cu adevărat. Ei nu se grăbesc și au timp să verifice mai toate ofertele… Mă rog, să verifice cât mai multe oferte.
Clienții tăi vor fi în schimb cusurgii, căci ei caută-n fiecare detaliu. Va trebui să fii în stare să le satisfaci toate cerințele.
Un asemenea site, eu le spun site-uri de pradă, căci trăiesc din marfă vândută mai rar, dar în general mai scumpă, mai scumpă bine, va fi de regulă un site de nișă. Care, dacă este bine optimizat, dacă SEO cade exact pe nișa lui, are toate șansele să fie chiar primul. La categoria lui, evident.
Un exemplu de site nișă? Păi… curele din piele de crocodil ar putea fi primul la marochinărie de lux, din piele de animale exotice, dar va fi un site de mijlocul clasamentului dacă-l cauți la marochinărie din aceasta obișnuită. Îl vor surclasa site-urile cu genți din piele eco aduse din China și nu cred că este eficient să te lupți cu ele.
Prima pagină este importantă. Dar și a doua, chiar și a treia…
Cred că ați înțeles, că în funcție de ce vinzi merită sau nu să te zbați să fii primul sau pe undeva prin față. Din punct de vedere al costurilor este foarte important. Să nu mă înțelegeți greșit, este important să fii pe prima pagină, să fii chiar primul. Dar sunt importante și costurile cu care ajungi acolo.
Adică dacă ești în primii 10 și ai o politică bună de prețuri se va dovedi că poți face afaceri mai bune decât dacă ai fi chiar pe primul loc. Trebuie să țineți cont că este cu atât mai scump cu cât vrei să ajungi mai sus.
Optimizarea SEO a unui site nu este ceva gratuit. Este cu atât mai scumpă cu cât concurența este mai mare. Din păcate, în România, percepția este greșită. Dacă e vorba de SEO, atunci se zice că-i o prostie. Că nu e mare luucru, asta poate face oricine. Chiar așa și este. Oricine poate învăța. Se consideră că la un site partea de web design este esențială. Vitală. Or, nu este deloc adevărat.
Poți să bagi oricâți bani în design web, dacă la SEO te gândești ca la un frate mai mic, ca la o rudă săracă și-i arunci și lui niște firimituri, acolo, cu siguranță nu iese nimic. În popor este o vorbă pentru astfel de situații: ai făcut rahatul praf!
Cine-și închipuie că doar cu web design poate ieși în față cu un site, acela se înșală! Și își aruncă banii pe fereastră.
→ Pamflet: Noul cod SEO și teoria de pagina a doua Google
→ Citește și: E mai important SEO sau web design?
→ Citește și: Obsesia de a fi primul pe Google. SEO-mania