In Romania, la Bucuresti sau Timisoara, SEO nu stie de bun simt!

writerSă scrii SEO, să fii editor sau redactor web adică, în București, Timișoara sau Cluj sau oriunde în România asta, ca de fapt în toată lumea, înseamnă că folosești o tehnică poate nu atât de ziaristică, cât mai ales utilă. Datorită acestui gen de articol, text, conținut de pagină web sau cum doriți să-i spuneți, utilizatorii de internet ajung mai ușor la informația pe care o caută. Paradoxal, dar tocmai unele dintre combinațiile de cuvinte pe care le detestăm mai mult sunt cele mai căutate, sunt un criteriu de căutare și de ierarhizare a rezultatelor pe care le obținem atunci când scotocim internetul cu ajutorul Google, căci pentru asta s-a inventat SEO.

Nu stiu cine a decis că se caută „adidași Adidas” și „adidași Nike”, dealtfel alăturări idioate de cuvinte, întocmai cum sunt „copii xerox” sau „optimizare SEO”, dar mai sunt exemple suficiente. Esențial este că dacă ești în pagina Google și începi să tastezi un cuvânt… apar imediat sugestiile, te informează și de fapt te dirijează înspre combinația de cuvinte care este cea mai căutată, cuvintele cheie la subiectul care te interesează.

Tehnica sugerării cuvintelor este pusă la punct din două direcții. O dată vine din statistici, ce caută oamenii, ce subiecte îi interesează. Apoi, mai este câte vreun deștept ce crede că le știe pe toate și face softul pe cale de consecință. Din punct de vedere gramatical, de multe ori, sugestiile de căutare oferite de Google sunt dezastruoase. Și morfologic și sintactic și cum doriți dvs….

Dar, ca să înțelegeți cum funcționează căutările astea cu Google, închipuiți-vă că este un soft ce analizează toate cuvintele dintr-un text, vede care se repetă și care dintre acestea sunt cerute de public. Apoi, în funcție de densitatea unor anumite cuvinte, se dă un scor paginii respective și se cataloghează ca fiind mai mult sau mai puțin relevantă pentru un anumit cuvânt căutat, sau pentru o combinație de cuvinte…

Cei care scriu SEO tocmai asta fac, îmbogățesc textul cu aceste chei (keyword), astfel încât să sugereze softului de la Google că pagina lor este relevantă în domeniul respectiv, ca atare publicul trebuie dirijiat la acel text. Asta înseamnă SEO și așa apar exprimări care uneori sunt caraghioase, vi se par nefirești sau chiar sunt agramate. Însă ele țin cont de ceea ce se caută, nu au nimic de-a face cu prețiozitatea și bunul simț în exprimare. Deși, dacă ești artist, poți să scrii SEO și să fii inteligibil pentru toată lumea…

Lucrurile decurg la fel, fie că locuiți la București sau Timișoara, sau aiurea în România. Personal, nu sunt surprins de reacțiile de dezgust ale unora, dar eu le pun pe seama faptului că sunt oarecum „rămași în urmă”, nu țin pasul cu ce se întâmplă în viața de zi cu zi, pe stradă și pe internet. Altfel, ar înțelege că SEO este o chestie care de fapt îi ajută să găsească informația pe care o vor.

Unde mai pui că unii mai și trăiesc din SEO, adică din „search engine optimization”…

Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...