Optimizare SEO Timisoara
blog: opinii, comentarii, articole...


Cum sa ne facem singuri un pliant

pliant

pliant relativ simplu din cateva imagini si un background

 Avem o mică firmă și un buget subțire pentru reclamă. După ce am stat și ne-am gândit cum să ne promovăm produsele sau serviciile, la costuri cât mai mici evident, am ajuns la concluzia că ne trebuie un pliant sau fluturași (flyer). În mod cert, dacă apelăm la o firmă specializată vom avea cheltuieli mai mari decât cele pe care le-am suporta în producție proprie. Reversul medaliei este acela că firma specializată va produce un material mult mai bun decât ce ați face dvs. Așa să fie? Din experiență, vă spun că nu în toate cazurile! Vreau să spun că sunt situații în care nu merită investiția în serviciile unui producător de materiale publicitare.

Dacă ați ajuns la concluzia că pliantul dvs nu rebuie să fie tipărit neapărat în policromie și este suficient alb-negru, aveți un calculator și o imprimantă relativ bună la dispoziție, atunci cu puțină îndemânare puteți să vă proiectați și realizați singuri propriul material de reclamă. Prima problemă la care vă gândiți este ceva de genul: bine, bine, dar în ce program voi face pliantul meu? Uzual, lucrările de acest gen se fac din fișiere realizate de programe care lucrează cu grafică vectorială, gen Corel, InDesign, Illustrator sau mai vechile PageMaker sau Quark. Însă pentru necesitățile unei mici afaceri, căreia îi este destinat acest text, vă spun că puteți folosi OpenOffice Draw sau chiar cu un Office obișnuit. Totuși, această ultimă variantă este prea de tot, prea sărăcăcioasă în posibilități!…

Recomandarea mea în legătură cu OpenOffice Draw se leagă în primul rând de faptul că îl puteți descărca de pe net, este gratuit și relativ ușor de folosit. Dacă nu lucrați frecvent cu grafică vectorială și nu doriți să excelați în domeniu, nici nu e cazul să învățați tehnici stufoase de Corel sau Adobe. E bun și Draw-ul acesta. Trebuie să țineți cont în primul rând de faptul că e necesar să vă proiectați din start cu marginea materialului goală, adică să fie un chenar alb de 5 mm. Se poate invoca faptul că aveți o imprimantă care tipărește fără margini, dar mă gândesc la o soluție acceptabilă pentru toți.

După ce veți observa că este destul de ușor să manevrați textele și titlurile acestora, imaginile și efectele de umbră, după ce obțineți un material care vă mulțumește imprimați-l! Vedeți ce iese și faceți corecturile. Imprimați-l față-verso și eventual regândiți-l. Pînă la acest punct puteți avea un pliant alb-negru sau color, principiul de lucru este același.

Odată obținut fișierul cu „bun de tipar” dacă este un material alb-negru aveți două posibilități: tipăriți la propria imprimantă (dacă vă ține, adică e fiabilă, aveți timp, sunteți mulțumit de felul în care printează…) sau dați un exemplar la multiplicare prin „xeroxare”. Per ansamblu, veți constata (iar eu vă asigur de asta) că nu o să suportați cheltuieli exorbitante, ca și cum ați duce fișierul pe un CD la o tipografie!

Dacă primul dvs exemplar este color (conține imagini în policromie) în cazul în care decideți să lucrați la propria imprimantă mă tem că veți avea costuri destul de mari cu cerneala, nu vor ieși toate copiiile la fel, etc…De aceea e mai bine să dați fișierul uniuia care lucrează în mod frecvent printuri. Adică sunt așa-zisele tipografii digitale, cărora trebuie doar să le duceți CD-ul, le spuneți numărul de exemplare și le dați banii! (Atenție, vă recomand să achitați integral doar când vedeți rezultatul final, prin această branșă se dau destule țepe!)

Cum dați materialul mai departe? Pentru a evita incompatibilitățile de program, cine știe ce setări au tipografiile digitale, poate nici nu au instalat Draw-ul dvs., ei bine, în acest caz vă recomand să convertiți fișierul într-un format comun, respectiv TIF, JPG sau BMP… Așa, veți fi siguri că o să obțineți ceea ce ați lucrat, nu aveți probleme cu fonturi, cu imagini atașate și tot felul de chestii…

Sunt sigur că veți observa cum ați obținut costuri semnificativ mai mici decât acă ați fi apelat la vreun srl sau la un grafician cu barbă care să lucreze în locul dvs.! O ultimă recomandare, la care o să revin altă dată mai în detaliu este legată de dimensiunea imaginilor. Rezoluție de 300 dpi! Nu obțineți prin redimensionare (resize) una mare dintr-una mică ci doar invers, una mică dintr-una mare!

În rest, să-mi spuneți și mie ce-ați făcut!