Hosting și dilema de a alege. De la ce a fost odată…

Termenul de hosting, când l-am auzit prima oară, m-a băgat așa într-o ceață de am zis că mă sparg! Asta se întâmpla prin 1999, când mă gândeam să-mi fac site-ul meu adevărat. Până atunci aveam un site pe server gratuit, la Yahoo Geocities, nu mai există chestia asta acum. A dispărut.

Site-urile de genul acela, cu website-builder pe portaluri de genul Geocities, vechiul Lycos și mi-aduc aminte că avea și Vodafone… toate fac parte din generația romantică a internetului. Adică acum are vreo 25 de ani…

servicii hosting TLH
Servicii de web hosting profesionale

Sandviș cu megabiți

Să revin. Deci, îmi cumpărasem domeniul fotomat.ro, mi-a plăcut mie numele, doream să-mi public fotografiile. Și când am auzit că trebuie să-mi iau un hosting m-am cutremurat. Cuvântul ăsta avea așa o rezonanță de Star Trek…

Eram obișnuit cu file-managerul din Geocities și credeam că nu există altă metodă de a pune un site sus. În fine, mi s-a spus să-mi aduc site-ul pe dischete sau pe un hard pus într-un rack. Pe atunci nu se pomenea de FTP sau nu știam eu de ele. Rețin faza că, prima oară, în timp ce-mi „punea site-ul pe net”, un puștan mânca dintr-un sandviș și vorbea cu gura plină. Mă-ntreba cum e la ziar, că și el ar vrea, dar pe mine mă enerva pentru că-i săreau firimituro de pâine din gură și asta mă călca pe nervi…

Aș fi trecut peste toate dar mie mi-era o ciudă că nu știam cum se urcă un site de nu vă-nchipuiți!…

» Când și cum am început să mă ocup de website-uri…

Fetepeul cu daialap

Când am avut eu primul hosting prețul era cinci dolari pe lună. Spațiul ceva de genul 200 MB, cam așa. Nu e cazul să vorbim de trafic, de căsuțe de e-mail (una singură!) sau de baze de date. Pe atunci, bazele de date nici nu erau o tehnologie accesibilă muritorilor. Partea cea mai proastă era că de câte ori doream să schimb ceva trebuia să mă duc cu discheta la ei la sediu.

Deși vechile browsere Internet Explorer aveau o opțiune cu funcția de upload, nu puteam să o folosesc, asta pentru că oamenii de la server nu erau de acord. Ziceau că securitate, că bla-bla. Eu cred că nici ei nu știau exact cum se procedează și nici nu aveau chef de complicații. Să nu uităm, eram în vremea când tocmai apăruse windows 98 și se folosea win95. Ba mai existau și cu win3.1.

Era vremea programelor piratate. Primul meu Photoshop a fost o versiune care funcționa pe 3.1, acum nici nu-mi mai aduc aminte cum era… De ce versiunea aia!? Păi numai pentru ea am găsit un manual și trebuia să învăț de undeva…

Pe atunci, servicii de hosting erau doar în marile orașe. Vă închipuiți, dacă locuiai în provincie ce însemna să vii la Timișoara cu discheta ca să-ți modifici site-ul.

Mai o chestie. Plictisit de atâta mers pe la server, se și uitau urât la mine, m-am dat bine pe lângă un amic din Caransebeș. Dumnezeu să-l ierte pe Alex Stănescu, să se odihnească acolo pe unde e acum, el a înființat serviciul de cablu TV acolo în oraș și a dat drumul și la o afacere de internet. Îi trimiteam site-ul prin mail, dar gândiți-vă că pe atunci se folosea conexiunea dial-up. Erau modemuri care „scârțâiau” groaznic când te conectai…

servicii de hosting

Alegerea serviciului de hosting, azi…

După cele ce v-am povestit mai sus, ați putea acum să spuneți că fie sunt prea pretențios, fie prea îngăduitor. Nu, am învățat să apreciez altfel un serviciu de hosting și am să vă explic de ce. Din ce am văzut eu că este la ora actuală, diferența între serviciile de hosting stă în primul rând în calitatea serviciilor. În rest, cam toate au performanțe asemănătoare.

Prețurile sunt cam la fel, comparabile. Sunt nu știu câte firme care oferă servicii de găzduire, între ele este o concurență acerbă. O să trec în revistă principalii indicatori de care să țineți cont când vă luați un serviciu de hosting.

Înainte de asta, ca să înțelegeți unde vreau să ajung, să vă spun de ce nu s-a impus rețeaua de telefonie mobilă Cosmote. Prin analogie, veți înțelege unde bat. Păi, dacă doreau să le ia din clienții celor de la Orange și Vodafone, trebuia ca pe lângă prețuri mai mici și oferte super-atractive să ofere și niște servicii deosebite. Pe naiba, ei nu ofereau mai nimic, aproape că se răsteau la tine dacă apelai pentru o problemă. Te rugai de ei să-ți facă și cel mai mic serviciu. Și, în condițiile astea, care lasă vodafone-ul din mână? Sau orange, la ce-o fi fost…

Cam așa e și cu serviciile de hosting. Degeaba ai viteză de spargi avioane dacă-ți dau un telefon și mă trimiți la plimbare și mă lași să-mi sparg singur creierii. Gândiți-vă la asta când decideți unde să vă țineți site-ul!…

Costurile serviciilor de hosting

Deci, eu vă spun din perspectiva unuia pentru care, deși trăiește din online, știe ce-nseamnă să ții un site. Așadar, fac recomandări pentru cei care au unul-două-trei site-uri. Ceilalți, vor extrapola și ei recomandările mele.

Prețul pentru hosting

Eu cred că dacă se cheltuie undeva între doi și patru euro pe lună este un preț bun. Normal adică. Peste suma asta deja se poate găsi altă firmă, nu cred că merită. Până la urmă sunt niște cheltuieli care trebuie acoperite de undeva. dacă nu produci cu site-ul, nu-ți permiți să ții un hosting scump.

Spațiul pe server. Site și mail

Mie-mi ajunge 1-1.5 GB pentru site-ul meu. Mai pun ceva spațiu pentru mail, ceva backup, un spațiu de 3-4 GB pentru un site este arhisuficient.

Mailurile mi le primesc pe Yahoo. Vă spun și de ce fac așa, cu Yahoo este rezolvată problema cu spamul. Nu-mi convine să primesc mailuri de undeva, pac la spam! Am obosit să tot creez filtre anti-spam și nebunii să inventeze mereu alte șmecherii să mă toace la cap toată ziua…

Desigur, nu arată bine să te prezinți în fața unui partener sau posibil client cu o adresă de mail gratis de la Yahoo sau Gmail. Am și de la site-ul meu, pot trimite de pe el, pot primi pe ele dar nu țin e-mailuri pe server. Fac redirecționări și folosesc aliasuri și nu-mi mai bat capul cu nimic… Să-ia ia naiba cu spamul lor că m-a secat într-o vreme zugravul Dumitru și echipa lui de meseriași! Acum au început cu apa clorurată și lumini fără fir.

Iar fișiere video, filme, de ce aș ține pe server? Pe spațiul meu pentru site? Pentru asta există Youtube sau alte chestii gratuite la care să fac legături. Să se omoare ăia cu manipularea … Să fim serioși!

Adrese de e-mail

Câți dintre dvs folosiți mai mult de două, hai trei adrese? Mi se pare că și acestea sunt prea multe. Deci, de ce mi-aș alege în funcție de numărul nelimitat de adrese de e-mail!?  

Server dedicat? Cine știe când…

Sincer, n-am avut niciodată server dedicat, IP-uri speciale și am trăit foarte bine și fără ele. Fix, pix! Prefer să se ocupe băieții de la server de toate chestiile de hardware și viruși și tot ce mai este.

Eu vreau să mă ocup de ce știu eu mai bine, adică să creez conținut pentru site-uri. Aproape 30 de ani de presă scrisă mi-au format deja un anume caracter, scriu așa cum respir și n-am chef de update-uri. Pentru asta s-a inventat diviziunea muncii.

Baze de date

Știți cum este cu bazele de date? Ca să-ți faci un site, un magazin online, un blog, se poate folosi o singură bază de date. Desigur, dacă ți se oferă 10 e ok, dar cu nelimitat nu ai ce face… Sincer, nu-ți alege hostingul după așa ceva.

Domenii adăugate, număr de subdomenii

Cred că răspunsul l-am dat mai sus. Cât spațiu ai nevoie pentru un site, câte domenii ai, cam la fel e și cu subdomeniile. Un om normal nu poate să administreze mai mult de 2-3 subdomenii. Sau, poate, sunteți voi făcuți din alt aluat, dar eu nu pot!

Criteriul de performanță al serviciilor

La asta țin eu cel mai mult. Să fie site-ul mereu vizibil, să nu existe disfuncționalități. Sau, mă rog, există accidente și nimeni nu-i bătut în cap. Dar site-ul meu trebuie să meargă mereu și mereu. Din asta trăiesc și aș fi de fazan dacă mă caută cineva și mie nu-mi funcționează mailul nu mi se vede oferta sau naiba știe ce mai poate fi…

Apoi, dacă am o problemă să o pot discuta. Să primesc o informație, un pont, un sprijin. Nu să am răspunsuri de genul: „nu știu, căutați un programator!” Pot face diferența între a cere cuiva o informație, o lămurire, o solicitare decentă și a cere cuiva să lucreze pentru tine.

Și să vă dau un pont. Orice serviciu de hosting ați alege, veți avea mereu senzația că undeva, în altă parte este ceva mai bun. Poate veți cădea pradă tentației, este posibil să-ncercați și altceva, este omenesc să vrei mai mult. Dar e-n regulă și s-o iei în freză!

Eu însă, am ajuns la vremea când n-am chef să mai umblu decât dacă vine o inundație. Apreciez un serviciu bun, un pahar de vin, să mă uit la o femeie, nu să schimb hostingul pentru 10 MB pe secundă…

Despre Matei Bitea Articolele 94
Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt freelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-uri...