Noile site-uri de prezentare și afaceri scrise de autodidacți

web design abc invata wordpress
Oricine poate sa-si facă un site în wordpress. Dacă ai niște cunoștințe de cultură generală și mult bun simț...

Peste tot pe unde citești, toate știrile care-ți trec pe la ureche spun că pandemia va schimba mediul de afaceri. Că lumea nu va mai fi ca înainte, că totul va fi altfel… Opinia mea este că schimbările nu vor fi extraordinare, ci vor avea aerul de normalitate. Adică oamenii se vor întreba ceva de genul: „Și de ce n-am făcut noi asta până acum!?”

În cele ce urmează voi încerca să demonstrez că oricine-și poate face și administra propriul site. Până la un punct, când vei constata că este mai ieftin să lași rutina în seama celor de sub tine. Iar tu să faci bani!

Ce să știi ca să-ți faci un site

Cea ce cred eu că se va schimba este faptul că micile afaceri, micii profesioniști, proprietarii de pensiuni (ei, da, aceștia chiar au timp acum!) vor învăța că internetul nu este pentru oamenii cu facultate. Vreau să spun că pentru a deveni vizibil pe internet, vizibil în sensul că-ți promovezi singur afacerea și o faci bine, nu ai nevoie de cunoștințe extraordinare de programare. Nu ai nevoie de cine știe ce facultăți de informatică și să știi HTML sau PHP.

De fapt, îți trebuie doar să ai bun simț tehnic, adică să nu fii chiar tâmpit la lucrul cu calculatorul și să pricepi ce este un server, de exemplu. Sau ce este aia pagină web și prin ce se deosebește de un fișier de tip word. Nu trebuie să știi să-l repari (serverul) ci doar să înțelegi cum funcționează. Așa, în mare.

Trebuie să știi că în spatele fiecărei interfețe de software, „control panel” sau tablou de administrare, cum doriți, se află și lucruri ascunse. Pe care dacă nu le gestionezi ai dat-o-n bară. Adică e ca-n viață, dar asta știți desigur deja, că precis vi s-a întâmplat să vă lucreze alții pe la spate. Așa este și-n web.

Apoi, mai ai nevoie de o doză de cultură generală, asta da, căci un analfabet funcțional nu are cum să facă afaceri. Apoi, peste toate, trebuie să fii binecrescut. Și să crezi în ideea că „windows-ul” a fost făcut pentru proști, căci altfel Bill Gates ar fi rămas sărac, n-ar mai fi vândut nimic!

Ce se schimbă după pandemie

Deci schimbarea care cred eu că va fi importantă este aceea că oamenii vor prinde curaj. Vor realiza că nu trebuie să stea la mâna niciunui programator, nu trebuie să-și spargă creierii cu inventarea niciunui cod sursă de HTML, PHP, java sau mai știu eu care! Micii întreprinzători vor începe prin a-și face ei singuri site-urile. Și le vor administra tot ei. Cel puțin la început, până vor deveni mari întreprinzători și vor ști că este mai ieftin să angajezi un profesionist.

Mă aștept ca acum, când foarte mulți nu prea au ce face, când unii se întreabă ce vor meșteri după pandemie, pe o parte dintre ei să-i lovească ideea că „stai domnule puțin, păi asta pot să fac și eu!”

Să-ți faci site-ul singur este o metodă de a economisi. Nu e vorba de a economisi niște mărunțiș sau să nu mai plătești pe omul cu web design-ul. Căci dac-ar fi numai atât, ar fi foarte simplu. În sensul că pentru câteva sute de euro nu merită să te opintești să faci ceva pentru care nu ai foarte multă „aplicățiune”. Căci dacă totul ar consta în construirea unui site, viața ar fi foarte simplă. Ai investi o mie de euro și gata, pui adaos, amortizezi, faci rate de rambursare până recuperezi investiția. Și totul merge de fapt strună.

Nu, economia constă în faptul că pricepi cum merg lucrurile și ce se schimbă mereu. Vei învăța pe ce merită să dai banii și ce este risipă. Adică în ce să investești și-n ce nu.

Și ajungem la frustrarea celor care zic: „Domnule, dar ăla are un site ca vai de el, mult mai slab ca al meu și uite că este-n fața mea! Nu e drept!” De câte ori n-am auzit asta… Dar tocmai asta nu înțeleg acești frustrați, că dacă este altul înaintea lor înseamnă că au un site mai bun. Și, probabil, ceea ce nu se vede face diferența! Ce nu se vede!? SEO, vă spun eu. Prea puțină lume crede că să faci SEO este de fapt așa, o mare abureală!

Promovarea unui site asemenea unui selfie

Marele câștig al celor care-și fac site-ul singuri nu este însă că învață ceva HTML sau PHP. (Eu cred că nici nu învață foarte mult sau chiar deloc.) Câștigul derivă din deprinderea promovării. Învață că pentru a te promova pe net nu trebuie să „arunci” așa numitele „cuvinte cheie” prin paginile site-ului. Cuvântul cheie nu mai este demult un simplu „keyword” pe care cauți cu înfrigurare să-l plasezi acolo unde ști tu, acolo unde crezi tu, unde ai citit tu sau unde ți-au spus ție niște „meseriași” că trebuie.

Cuvântul cheie a devenit o instituție care depinde de foarte multe alte aspecte. Când te căsătorești înseamnă că-ți dai numele, că permiți soțului să umble cu mașina ta sau soției să vorbească în numele tău la ședințele de bloc. Și multe alte „porcării” dar pe care nu ai cum să le eviți. Asta înseamnă în drept instituția căsătoriei. În SEO, în promovarea site-urilor, putem spune despre keyword că este și el ceva mult mai vast decât un cuvânt. Înseamnă o legătură spre un site asemănător sau spre ceva ce completează afacerea ta. Adică nu e surprinzător că site-ul unui hotel are în el și link-uri spre saloane de coafură. Căci, nu-i așa, doamnele care vin la hotel trebuie să se mai și coafeze…

Un mare avantaj este că înveți să-ți faci relații. (În web astea se numește link-building.) Și cui îi strică să aibă niscaiva relații!?

Și mai sunt multe lucruri pe care le învață un autodidact în construit și administrat site-uri. Cele care-l învață să nu risipească bani în viitor. Că mai bine-și face un site bun decât să-l promoveze cu anunțuri pe Google.

Cu wordpress vei fi propriul tău stăpân

Instrumentul care stă la baza tuturor acestor învățături este wordpress-ul. Un software ca windows-ul lui Bill Gates, făcut să-l priceapă toată lumea. Platforma de wordpress este cea care a spart figura celor de la PrestaShop sau Magenta, două software-uri pentru magazine online. Până nu demult, comercianții credeau că un magazin online nu se face decât în acestea două sau se face doar la comandă.

În urmă cu vreo 15-20 de ani printre stăpânii lumii erau și administratorii sălilor de internet-cafe. Ei știau să facă de toate. De la rețelistică la administrare și instalare de programe. Ei știau să manevreze un sitebuilder, un fel de „wizard” care făcea un site de la zero. E bine, jobul lor a dispărut pentru că internetul a devenit accesibil tuturor. Au dispărut sălile de internet. Nu se mai duce nimeni să stea la taclale când poate să vorbească pe telefonul mobil. A apărut facebook-ul.

Iar peste toate astea este wordpress-ul! Care face ca internetul să fie atât de accesibil de parcă te-ai duce la supermarket. Vă aduceți aminte că acestea erau de obicei în afara orașului și că trebuie să mergi cu mașina sau cu o linie de autobuz specială? Acum sunt mai toate în mijlocul orașelor! Cam așa este cu făcutul unei pagini de internet! Oricine poate.

La fel, oricine poate învăța să o promoveze. Dacă îndeplinește cele câteva condiții minime de mai sus…

Chiar poți face singur un site?

Opinia mea este că da. Desigur că sunt lucruri de care habar n-ai, nici nu aveai de unde să le știi. Însă, totul se învață. Simplu, te uiți la unul și la altul, întrebi sau te uiți pe YouTube. Dați un search de tutoriale wordpress și vedeți câte materiale apar. Nu-mi dau seama care este mai bun și care nu, dar important este că dacă există tutorial despre așa ceva, aveți de unde învăța. Și azi un pic, mâine un pic, veți ști să vă faceți singur site-ul…

Întrebarea este: chiar merită? Eu zic că da, merită să știți principiile. Să știți ce influențează în bine și ce în rău propagarea unui site. Apoi, să înțelegeți dacă administratorul dvs chiar lucrează sau freacă menta.

Merită. Fă-ți singur un site! Oricum, e vreme de pandemie și ai tot timpul din lume…

» Hosting: De cât spațiu am nevoie pentru un site în wordpress

» Audit SEO; pe gratis, pe bani și dacă aveți nevoie» How to make a WordPress Website

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...