Optimizare SEO Timisoara
blog: opinii, comentarii, articole...


Structura si continutul unui website (3)

Pagini și legături

exemplu de structura a unui siteCreați-vă un folder căruia să-i spuneți website de exemplu. Aici, în el, noi vom plasa toate documentele și orice alt fișier care face parte din site. De acum înainte, când spunem site-ul nostru sau website-ul nostru va fi vorba despre conținutul acestui folder.

Este important să nu facem confuzia între noțiunea de pagină de internet și site. Pagina este doar un element, o parte, o fracțiune dintr-un site. Doar la modul generic vorbim despre „pagina mea de internet”, căci aceasta nu este decât o structură dintr-un complex de pagini care, toate la un loc, alcătuiesc un site, sau website cum vreți. Esențial este să nu facem confuzii.

Un website este deci o sumă de pagini legate între ele prin legături (link-uri). Legăturile sunt acele cuvinte subliniate sau nu, peste care dacă punem mouse-ul se schimbă culoarea, apar sau dispar sublinieri și, instictiv deja, ne dăm seama că dacă facem click ajungem în altă parte, la un alt text sau fotografie sau document, etc… Sau desene peste care dacă punem mouse-ul se mișcă sau se schimbă forma, culoarea, etc, se întâmplă ceva care ne trimite în altă parte. Acestea sunt link-urile, comenzi, evenimente, care fac legătura între pagini și ne fac să navigăm pe internet. Dacă legăturile direcționează vizitatorul spre pagini ale aceluiași site, atunci avem de-a face cu link-uri interne, dacă părăsim site-ul pe care suntem și ajungem la cu totul altceva, atunci link-urile sunt externe.

Deci, un website are cel puțin o pagină. Pagina cu care se deschide un site va avea numele de fișier index.html, index.htm sau index.php. Dacă ne folosim de editorul de la CoffeeCup, acesta folosește extensia .html, deci noi vom avea index.html ca pagina de bază, home cum se mai zice, pagina de start sau acasă dacă vreți. FrontPage-ul de la Microsoft utilizeaza extensia .htm, WordPress-ul se va deschide cu index.php… Dar, noi vorbim acum de Kompozer. Când vom uploada site-ul nostru pe net, în contul de hosting, vizitatorul din Australia va vedea întodeauna pagina index.html, cu ea începe site-ul. De la ea se fac legături spre alte pagini, spre alte site-uri. Evident, și de la acestea către index-ul nostru.

Foldere și structură, categorii

O pagină web conține text, imagini, filmulețe, documente externe și alte fișiere. Ca să avem un web design eficient și care să lucreze în folosul nostru el va trebui să aibe conexiuni ordonate cu elementele componente, legăturile cu alte pagini să fie stabilite după un algoritm clar. Desigur că se poate pune totul la grămadă, cu puțină atenție în proiectare va funcționa și acest website. Web design-ul nu va fi diferit la exterior față de unul care lucrează după reguli stricte chiar dacă totul arată de parcă ar fi aruncat cu lopata, dar ia închipuiți-vă că aveți de „reparat” ceva, de înlocuit, de adăugat, etc! Atunci veți realiza cât de mult înseamnă să ai ordine în website…

Mai este un motiv pentru care insist pe elementele ordine și regulă în compoziția unui website: veți fi mai bine văzuți de motoarele de căutare, cum ar fi Google, Bing sau Yahoo, ca să le enumăr doar pe cele mai importante. Ca să înțelegeți mai bine importanța ordinii, a clasificării, vă rog să-l considerați pe Google ca pe o persoană. El vine, vă vizitează site-ul și vrea să vă indexeze, să spună și altora ce aveți pe acolo. Dar dacă dă de un aranjament ca intr-o cocină i se pare prea greu, își pune mâinile în cap și pleacă. Ține minte doar ce a văzut așa, la suprafață. Dvs. pierdeți la afacerea asta!

Deci, folderele vor fi ordonate în funcție de conținut. Presupunem că website-ul dvs. este despre o mică afacere și ați decis că trebuie să fie structurat pe patru categorii, deci veți avea patru pagini de bază: descrierea produselor (sau serviciilor), prezentarea firmei, avantajele achiziționării de la firma dvs și o pagină de contact, modalități de plată, localizare pe hartă, etc. Desigur că am dat doar un exemplu, structura fiecărui website depinde de la caz la caz.

Luând în considerare exemplul de mai sus, eu voi începe categoric cu avantajele achiziționării de la dvs., acesta va fi conținutul primei pagini, iar în plus, aici, puteți introduce noutățile de pe plan național în domeniu, ceva deosebit în legătură cu ce aveți de vânzare, în fine, trebuie ca în index.html să plasați elementul de greutate al afacerii dvs. De aici, din index.html vom avea legături spre celelalte pagini. Apoi, fiecărei pagini i s-ar subordona altele, ca atare veți avea patru foldere aferente. Schematic, structura s-ar prezenta ca în figura de la începutul acestor rânduri, dar desigur că este doar un punct de vedere simplist.

După cum observați, în fiecare folder cu excepția celui comun există câte un alt index. Propriu-zis el n-ar fi neapărat necesar, din moment ce veți accesa doar pagini găzduite în respectivul folder. Dar, din punct de vedere al optimizării site-ului pentru motoarele de căutare, deci pentru Google, el este foarte util. Voi spune mai târziu câte ceva pe această chestiune. Rețineți doar că dacă aveți mai multe pagini secundare legate de una din cele patru principale, atunci merită să le plasați într-un director aferent și să creați un index. Dacă nu aveți nevoie decât de una-două, care pot funcționa foarte bine și separat, atunci ele vor fi să le zicem pagini independente.

În folderul comun veți plasa tot ce vă este necesar paginilor din întregul website, respectiv imagini de fundal, fișiere multimedia, etc. Veți afla la timpul potrivit cum se lucrează cu ele. Bineînțeles că puteți plasa fotografiile, de exemplu, și în celelalte foldere. Ideea este să aveți o ordine, altfel vă veți încurca atunci când doriți să faceți modificări.


About Matei Bitea

Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt frelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-urile altora...