Optimizare SEO Timisoara
blog: opinii, comentarii, articole...


Cum e să fii freelancer

freelancer SEO

Mă-ntrebase cineva zilele trecute, la o reuniune cu colegii de pe vremuri: măi Bîteo, ce zmău faci tu și ce fel lucru îi ăla să fii freelancer? Omul acela stă în vârf de munte, vorbește „ca la țară” și umblă cu „poacini” în picioare ș-are mintea hoginită, adică nu face nimica toată ziua. Ori, după atâția ani de internet și de colindat prin lume n-ai avea de ce să nu știi ce-i un freelancer.

Iar dacă mai ai și puțină determinare nu-i greu să-ți dai seama și ce-i aia SEO, că oricum tot omul știe ce-i Google, nu cred să mai existe vreun om conectat care nu-i în stare să caute ceva pe telefon. Așa că un freelancer de SEO nu-i greu de ghicit ce soi de om este.

Cele mai de sus nu se aplică însă colegului meu. Știe el mai multe decât ați crede. A avut însă omul o dramă în familie și s-a ascuns de lume. Dar nu despre asta vorbim…

Ce înseamnă a fi freelancer SEO. Pro și contra

Un freelancer este un tip care-și găsește singur de lucru. O lance liberă dacă vreți să traducem „mot à mot”. Există freelanceri în toate domeniile: în design, muzică, programare, SEO, web design… De fapt, dacă interpretăm astfel noțiunea, freelanceri sunt și avocații, agenții comerciali independenți, tot ce mișcă singur și nu are stăpân decât pe el însuși și principiile de muncă.

Un fenomen interesant însă este acela că, vorbind la modul general, noțiunea de freelancer se referă în mai mult la cei ce activează în domeniul online-ului, a paginilor web, a designerilor, a celor cu SEO și editorilor web, fotografi și graficieni, respectiv a creatorilor de conținut.

De ce asocierea aceasta doar cu profesiile din mediul online!? Nu mi-este foarte clar, căci, așa cum am spus, freelanceri sunt mai mulți. Este una din chestiile acelea care deși nu se justifică, totuși ele există. De exemplu, optimizare SEO! Adică alăturarea acestor cuvinte nu ar trebui să existe, căci SEO exact asta înseamnă: search engine optimization! Și, atunci, de ce se folosește? Întrebați-i pe cei de la Google!

Și că să dau și altă dimensiune noțiunii, am să vă spun că inclusiv colegul meu, acela citat la începutul textului, chiar și el este un freelancer. Dar nu se pune. El este pensionar fost cadru militar, are pensie mare și se mai ocupă și de albine. Cu partea asta din urmă este carevasăzică freelancer.

freelancer blog seo timisoara
Eu, pe la începuturile mele de freelancer în Timisoara. Scriu si fac SEO pentru aproape orice gen de blog sau site de prezentare

Citește și: Ce înseamnă SEO!?

Avantaje

Marele avantaj este libertatea de acțiune, lucrezi când vrei, cât vrei și dacă vrei și cui vrei, etc. Evident, toate depind și de condiția de a avea inspirație, de câți bani ai nevoie, cam de tot ce se poate numi atracție la un job.

Dacă piața ta este online ai putea lucra și pe o insulă din Pacific dacă singura condiție este să ai o conexiune la internet. Și să ai comenzi, evident.

Dezavantaje

Din punctul meu de vedere un mare dezavantaj este acela că ești acasă. Adică, primești telefon: știi dacă tot ești acasă, nu te duci până la!? Ai putea să te ocupi de… numai puțin, nu vreau să-ți răpesc timpul… Sau, dacă tot ești acasă, fii bun și pune la spălat, adu-l pe cel mic de la școală, du mașina la spălat, dă-ți cu capul de pereți, adună găinile, etc., etc., etc…

Mod de lucru: un haos plin de ordine

Deci, eu, ca freelancer muncesc așa. După ce se duce toată lumea la culcare încep treaba. Nu de fiecare dată, uneori mai cad și eu eroic. Adorm și mă trezesc în miez de noapte. Pornesc computerul, mă duc să-mi fac o cafea, dau jos pisoiul de pe scaunul meu și încep să butonez tastatura. Sau dimineața devreme, cam tot la fel fac, doar că atunci pisoiul se dă jos singur, se duce să-și caute ceva de mâncare. Dar nici asta de fiecare dată. Deci, ați înțeles, naiba mai știe când mai lucrez și eu, n-am un program fix.

Treaba asta cu lucratul acasă e visul mai multor oameni. Trântori celebri contemporani au spus că adoră să lucreze acasă. Mare parte din oamenii de succes din ultimii ani sunt toți niște freelanceri. Dacă-ți place să lucrezi de unul singur și să fii stăpânul tău, găsești de lucru din belșug.

Contabilitatea de regulă o faci singur, că nu merită să contractezi un contabil. E vorba de contabilitate primară, scrii într-un registru ce bani intră, ce cheltui, ș.a.m.d.

Contractele ți le faci singur sau apelezi la un avocat, nu contează, e important ca ele să fie beton. Când ești freelancer ai o vulnerabilitate în acest sens, te poate țepui cineva și ai lucrat de pomană. Din acest punct de vedere e cam toxic internetul.

Cum găsești de lucru

În orice afacere principala problemă este piața de desfacere. Adică unde și cui vinzi. Dacă poți să vinzi ceva ce se caută atunci înseamnă că faci afaceri. Cele mai uzuale metode de a-ți face reclamă sunt anunțurile publicitare, rețelele de socializare, site-urile proprii. În acest din urmă caz însă ar trebui ca site-ul să fie bine promovat. Să fie optimizat SEO, altfel doar aveți un site.

Apoi, a avea un blog în care să povestești și să arăți ce lucrezi, ce știi să faci cel mai bine, ar putea fi o soluție foarte bună. Desigur, fiind atâtea genuri de afaceri, sunt și o multitudine de posibilități, fiecare dintre ele fiind mai mult sasu mai puțin avantajoasă. Depinde la ce vă referiți.

Eu, de exemplu am câteva bloguri pe care le scriu. Aceasta are însă și un preț: blogul meu este cam neglijat. Nu-mi mai rămâne prea mult timp și pentru el.

Blog Timișoara. Câți și cum

Bloggerii sunt și ei freelanceri. Chiar dintre cei mai reprezentativi. Iar ceilalți, care nu au blog dar visează să fie freelanceri, de oricare, își pun întrebarea: poți trăi dintr-un blog? Te ajută esențial? Opinia mea este că te ajută enorm dar nu poți trăpi din el. Un blog trebuie să fie anexa la site-ul de bază.

Ca să poți trăi dintr-un blog trebuie să fii tare. Să ai ceva formifantastic, ceva care să rupă gura lumii. Mă refer la calitate. Căci bloguri de călătorii, de modă, acestea sunt cele mai facile și este dificil de exploatat unul nou. Nu imposibil, repet, trebuie să fii mai bun decât ce s-a făcut până la tine.

Câți bloggeri sunt în Timișoara? Mi-e greu să spun, este, cred, la fel ca în orice alt mare oraș. Blogurile apar și dispar. Uneori un blog de Timisoara scris de un străin este mai bun decat unul făcut de un localnic. Pentru că intervin și alte elemente, la SEO mă refer.

Portaluri pentru freelanceri

O altă metodă de a obține clienți este participarea la licitații sau/și folosirea unor platforme specializate. Adică un fel de magazine online und efiecare vinde un serviciu. Unde cine are nevoie scoate o ofertă. Mai jos aveți un exemplu.

  • Fotografi freelanceri; și dvs puteți fi un freelancer dacă vă place fotografia. Sunt mai multe site-uri unde puteți încerca să vindeți. Opinia mea este că trebuie să stăpâniți tehnica și, atenție, aveți nevoie de ceva investiții în acest sens. Un aparat de fotografiat bun, care scoate imagini de cel puțin 10 MB nu este la îndemâna oricui.
  • Programatori independenți; pe rapidapi.com aveți șansa de a vă oferi serviciile, nu neapopărat ca web design sau SEO ci creator de aplicații. Realizatorii de software sunt de regulă foarte bine plătiți.
  • Freelance SEO și în România; chiar și la noi se poate găsi de lucru. Poate nu suficient de mult să te facă să nu pleci din țară. Nu știu, eu am să vă explic mai jos de ce nu plec.
  • Web design, grafică; Este un site unde poți recruta un designer, un grafician pentru orice ai de lucru. De exemplu ai nevoie de un logo.

Tendințe și orientări ale freelancerilor

Poate cea mai interesantă este plecarea în Occident. În general, cei care pleacă dincolo sunt profesioniști foarte buni. Consideră că salariile de aici nu sunt pe măsura capacității lor profesionale. Și au dreptate în cea mai mare măsură.

Sincer, aș pleca și eu, dar nu neapărat pentru salariu, ci mai degrabă să schimb mediul. Societatea românească este greu „schimbabilă” și plină de neaveniți, impostori și incompetenți. De fapt, suntem într-un cerc închis.

Așadar, se pleacă pentru a trăi mai bine și aici rămân cei mai „subțiri”. Sau, un profesionsit care rămâne profită doar de faptul că are o concurență debilă. Dixit!

About Matei Bitea

Am fost jurnalist. M-am retras. Sunt frelancer și mă ocup de SEO. Scriu și fac site-urile altora...