Vreau un site dar să fie ieftin și bun. Primele idei există deja…

Blog SEO Timisoara optimizare si web design
Blog SEO Timisoara optimizare si web design

Cred că și la site-uri se poate folosi axioma că ori e ieftin, ori e bun, amândouă nu se poate! Și totuși, puteți avea un site care tinde spre cele două calități din titlu! Cu o condiție: să reduceți cât mai mult dependența de ceilalți. Adică să-l controlați dvs., doar așa veți reduce cheltuielile și veți avea un site ieftin. La fel, va fi bun, tot așa: dacă veți crea dvs conținutul.

Dacă site-ul vă reprezintă, atunci va fi bun în această privință. Cu o mențiune: noțiunea de site bun este relativă. Alții s-ar putea să aibă altă opinie. Întotdeauna noțiunile de bun și frumos sunt relative, depinde de cine le interpretează.

Mai departe vă dau sugestii despre ce să faceți pentru a avea un site. Și cât vă poate costa o așa „distracție”. Cât mai ieftin și cât mai bun! Deci, ca să aveți un site, aveți nevoie de…

Un nume de domeniu

Trebuie ales dintre cele existente. Adică s-ar putea să vreți un nume care este deja ocupat. Sfatul meu este să vă alegeți un nume care să fie ușor de memorat și de pronunțat. Să-l puteți spune cuiva la telefon fără teama că omul nu înțelege bine. Gândiți-vă că dictați cuiva la telefon, nu se aude bine, omul nu știe engleza, etc…

Nu vă gândiți că numele pe care-l alegeți trebuie sa conțină cuvinte cheie, nu in functie de asta va avea sau nu succes site-ul dvs. Site-ul meu se numește www.789.ro, de exemplu, iar din numele lui nu rezultă cu ce mă ocup… 

Numele de domeniu cu extensia „ro” se inchiriaza anual, costa 15 euro pe an se reînnoiește anual. Cam la fel este și cu celelalte: com, info, org, biz, site… Câțiva euro pe an.

Domeniile ro se înregistrează de la https://rotld.ro sau căutați un registrar. Există o sumedenie de firme și persoane care înregistrează domeniile. Uneori o fac pentru un mic comision, alteori le includ în alte servicii pe care vi le efectuează, de exemplu dacă vă fac un site sau vă oferă servicii de hosting.

Pe mine nu m-au interesat niciodată alte domenii decât ro. Este o prostie să crezi că dacă ai un site cu extensia com vei fi găsit mai ușor. Sau oferi mai multă încredere. Știu că unii „designeri” pretind asta și mai au și alte asemenea cunoștințe! Dar nu sunt decât tâmpenii! 

Serviciul de hosting

Acesta se referă la găzduirea site-ului dvs. Paginile dvs web sunt o sumă de fișiere și ele trebuie păstrate pe un server. Găsiți prețuri de la 2 la 10 euro pe lună. Opinia mea este să nu vă hazardați, luați ceva basic dar nu cel mai ieftin sau gratis. (Inclusiv eu ofer hosting, sunt reseller și am un mic serviciu de acest gen, vezi Pachete de găzduire web…)

Serviciile de găzduire web se deosebesc nu neapărat prin spațiul pe care-l oferă pentru găzduire, ci mai degrabă prin calitatea lor. Prin serviciile pe care le oferă în pachetul lor. Aici e șmecheria, degeaba plătiți o chirie de doi lei pe lună dacă site-ul dvs funcționează cu intermitențe…

site-uri in wordpress
Site-urile în wordpress au un design variat și se pot lucra SEO

Manopera de web design, respectiv de creare a site-ului

Cred că aici, la web design, puteți cheltui sau economisi o mulțime de bani. Sunt oferte de toate categoriile, de fapt e ca la piață! Nu trebuie decât să căutați, veți găsi o sumedenie de propuneri și vi se vor face multe oferte. Eu vă sugerez cea mai comodă și ieftină: un site realizat în wordpress.

Dacă veți mai cere sfaturi veți auzi și alte opinii. Eu le contrazic, pentru un utilizator obișnuit aceasta este cea mai bună variantă. Site-urile create cu platforma wordpress sunt ușor de folosit de către oricine. Le înveți repede. Softul este gratis, a fost creat sub licență publică de către voluntari în software.

Puteți face site-uri de prezentare, magazine on-line, bloguri, reviste, publicații, tot ce vă prin cap.

Dacă mai întrebați și-n altă parte veți afla poate că wordpress-ul nu este bun pentru magazine onine. Ba, este, chiar foarte bun. Eu zic că mai bun decât Magento sau Prestashop.

Tema site-ului (layout, șablon, template)

Da, tema site-ului, template-ul, șablonul sau layout-ul, cum doriți. Căci dacă vreți să aveți un site ieftin și bun, eu vă recomand să folosiți un șablon. Găsiți template-uri pentru toate tipurile de site-uri. Pentru magazine online, site-uri de prezentare, pentru hoteluri sau pizzerii, ce mai, tot ce vreți. Gratis, mai ieftine sau mai scumpe. Mai jos găsiți niște linkuri.

  • ThemeForest; un portal unde găsiți teme în wordpress dar și în HTML, muzică de fundal, fonturi, grafică, tot ce aveți nevoie ca să vă faceți un site, ieftin și bun, așa cum doriți. Prețuri pentru toate buzunarele.
  • NicePage și Colorlib; la fel, plin de teme de wordpress.

Cum trebuie să arate o temă de wordpress? În opinia mea trebuie să fie doar decentă, nu este nevoie de avioane care zboară prin pagină. Mă refer la aspectul site-ului. Opinia mea este că o temă implicită cu care vine softul este suficientă, este decentă și arată bine. În fond, nu vinzi tema ci un produs, oamenii se uită la produs. Dacă te plictisești poți schimba estetica după ce ai ceva experiență.

» Vezi care este diferența dintre o temă free și una premium.

Dacă nu ești mulțumit de tema implicită, atunci una premium, una așa, mai rezonabilă costă vreo 60-100 euro. Opinia mea este că nu merită, dar nu eu decid.

» Hostingul. ce este și cum să faci economie de bani

Costuri în prima fază

  • 15 euro/an domeniul ro, poate fi mai ieftin sau mai scump, în funcție de terminații și de cine vinde…
  • 50 euro/an hosting este un preț bun pentru gîzduirea web. Depinde, ați putea cheltui și mai mult dcă primiți ceva servicii care, oricum va trebui să le aveți. Este o întreag discuție aici.
  • Manopera de implementare, de web design, comisioanele aferente înființării site-ului. Aici depinde cu cine lucrați. În principiu ați putea face dvs. dar dacă nu știți, nu puteți, nu aveți timp… Oricum o construcție de site depind de complexitatea acestuia, de dimensiune, sunt mulți factori, dar așteptați-vă la ceva de ordinul sutelor de euro.

Costuri care mai pot apărea după web design

La functionarea unui site, ca sa ai succes cu el trebuie să ți-l găsească Google. Și nu oricum, să-l găsească și să-l arate inaintea site-ului concurenței. Asta se numește SEO. Poti avea un site urât, nu contează, dacă apare înaintea concurenței sau e vizibil pe Google, atunci vinzi, clientul cumpără de la tine și nu mai ajunge la alte site-uri. Adică acel client nu apucă să mai vadă site-ul concurenței, care a investit deja mulți bani. Adică a risipit banii pe web design scump și nu a cheltuit nimic cu SEO. (Sau nu a cheltuit cum trebuie.)

  • Poți avea cheltuieli cu un administrator de site, poate nu știi, nu ai timp, nu poti
  • Pot să apară cheltuieli cu diverse module de introdus în site care costă. (Eu de exemplu nu introduc decât module free.)
  • Poți investi în crearea de articole. La drept vorbind, oricine poate scrie un text, în teorie. Practic însă e mai greu. Un articol de blog pe o tematică, care să fie SEO, mai presupune și altceva decât niște propoziții…

Concluzia despre cel mai ieftin site bun

Opinia mea este că puteți avea un site cât o pagină de hârtie, dacă vă faceți treaba cu el și aduce clienți este cel mai bun. Dacă vă popularizează serviciile așa cum trebuie, atunci este cel mai bun.

Nu există costuri minime sau maxime. Există însă unele pe care nu ke puteți evita: numele de domeniu, hostingul, alte asemenea… Bine, și hostingul dacă doriți se poate „sări”. Vă faceți propriul dvs server. Ideea de bază este însă alta. Gândiți-vă cât cheltuiți dacă faceți totul singuri sau dați altcuiva să se ocupe de site-ul dvs.?

Nu ar fi mai bine pentru dvs. să vă ocupați doar de business-ul pe care-l știți?

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...