
De multe ori la o căutare pe Google se întâmplă să obțineți rezultate care nu vi se par relevante. Cel puțin la prima vedere. Când, de exemplu, conținutul paginii în keywordul căutat are o pondere destul de redusă. Merg și mai departe și vă spun că am întâlnit persoane care își exprimau nedumerirea față de site-urile concurente. Din aceeași rațiune: li se părea că site-urile respective nu sunt sugestive, sunt mai prost făcute, nu au conținut, sunt slabe și totuși sunt în față! Că nu e vorba în niciun caz de SEO ci undeva există o șmecherie!
În acest ultim caz concluzia era una destul de vulgară: vreau și eu ceva de genul acesta, iar dacă se poate să aplicăm niște tehnici din acelea… Se referea la SEO negativ, adică tehnicile denumite generic „black hat”! Acestea nu sunt tehnici reale de promovare, ele caută să păcălească motorul de căutare Google dar nu numai. Vă asigur însă că nu este nimic nelalocul lui. Algoritmii de la Google au fost astfel „educați” încât să înțeleagă cuvinte sinonime și concepte echivalente.
Mai mult, Google vă arată rezultate ținând cont inclusiv de istoricul dvs de căutări. Din ultima oră, de ieri… Iar dacă veți goli memoria cache a browserului sau veți dezactiva locația, din nou veți obține rezultate relativ diferite.
Sensurile la o căutare pe Google
Atunci, când interogați Google, orice căutare, se întâmplă ceva nemaipomenit. Pentru a vă putea furniza cele mai bune rezultate, Google ține cont de context, adică de comportamentul dvs., de istoricul dvs online sau activitatea dvs. Dacă de exemplu sunteți pasionat de sport și căutați sau citiți în mod frecvent despre subiecte sportive, atunci când veți căuta ceva care conține cuvântul „pasa” să nu vă surprindă că există ceva relativ la o pasă între doi coechipieri, o transmisie a mingii. Vor fi în general omise subiectele care se referă la a pasa niște fructe sau legume.
Dacă sunteți agricultor, la aceeași căutare pr Google, rezultatele vor fi diferite. Vă vor fi expuse metode de prelucrare a fructelor și legumelor, cum se obține pasta de roșii pasate. Mai departe. dacă sunteți pasionat de psihologie sau aveți cumva înclinații spre meditație sau chiar sunteți medic psihiatru, veți avea preponderent rezultate care se referă la starea mentală. Adică sunt într-o pasă proastă, toți traversăm câteodată o pasă proastă. Așadar este o chestiune de mental.
Keywordul contextual. Combinația dintre copywriting și SEO
Din cele de mai sus înțelegem că o căutare Google oferă rezultate organic dar și în funcție de context. De contextul de moment, relația dintre diverse entități, de sensul cuvintelor, în funcție de ceea ce obișnuiți dvs să căutați. Dar asta înseamnă și că noi, cei care creăm conținut pentru site-uri putem profita de context. Că trebuie să ne preocupăm de context și chiar să-l pregătim. Ce înseamnă acest lucru pentru copywriting!? Cum să profităm de modul în care se face o căutare pe Google!?
În ciuda definiției oarecum abstracte, să creezi conținut contextual este până la urmă ceva cât se poate de logic și de firesc. De exemplu, ceva comercial electric. Să presupunem că avem un site care vinde instalații de iluminat, respectiv becuri, lustre, lampadare, etc. De obicei site-urile serioase și care performează au câte un blog. Iar dacă dvs aveți un magazin cu articole electrice, nu ar fi nimic nefiresc să aveți articole care vorbesc despre inventivitatea celor de la concernul Philips. Și chiar să optimizați SEO corespunzător. Chiar dacă la o căutare Google apar și rezultele dvs despre Philips, asta nu înseamnă că faceți reclamă pe gratis acestui concern, ci doar că vă plasează pe dvs., vorbesc despre site, într-un context al conținutului referitor la articole electrice.
Alt exemplu, de această dată din domeniul horeca. Un caz comun este cel cu un hotel care tratează în site-ul său doar aspecte care țin de confortul din camere. Că acestea au apă caldă, că sunt cu unul sau două paturi, chestiuni din acestea. Spre deosebire, un hotel care prezintă în paginile sale și informații turistice din zonă, care oferă detalii despre rețeta zilnică a bucătarului și când și cum a inventat-o… acesta va fi un site mai bine clasat! În orice căutare cu Google despre hoteluri. Priviți cu proprii dvs ochi! Atunci când vă planificați vacanța, nu alegeți hotelul care vă oferă cele mai multe servicii? Tot așa „gândește” și Google, care are până la urmă tot oameni în spate. Oameni care merg și ei în concedii…
De unde s-a plecat și unde s-a ajuns
Combinația dintre SEO și copywriting este într-adevăr remarcabilă. Două instrumente care deși lucrează diferit au aceeași finalitate: promovarea site-ului! Iar succesul se măsoară în ușurința de a fi găsit la o simplă căutare pe Google. Să observăm totuși că încă mai există oameni, și nu puțini, care-și închipuie că pentru SEO noțiunea de keyword este ca o ploaie de cuvinte aruncate prin text! Cât de eronat!
Și totuși, de ce încă se mai practică astfel de metode, astfel de „valorificări” ale cuvintelor cheie? Aș avea două motivații. Prima este aceea că habarniștii și escrocii au migrat cu destulă ușurință în mediul online. Și niciodată nu știi peste cine dai. Căci despre funcționarea unui site, despre SEO, să recunoaștem, nu toată lumea are cunoștințe reale.
Apoi, a doua variantă, cred că totul se rezumă la o anumită lipsă de educație. În sensul că totul se schimbă atât de repede încât chiar dacă avem bunăvoință nu putem ține ritmul foarte ușor. Dacă vom face o căutare pe Google acum, aceasta va avea rezultate oarecum diferite. În funcție de cine caută, când, ce istoric are persoana respectivă.
Și ar mai fi un lucru, cel legat de diviziunea muncii. În lumea celor de mare performanță fiecare știe foarte bine ce are de făcut. Se ocupă doar de bucățica lui. Or, în această lume, se întâmplă să pătrundă și agramați sau neciopliți. Dar care vor fi eliminați în cele din urmă. Nu însă înainte de a produce niște pagube…
Învață SEO și promovează-te singur
Marele avantaj al mediului online este însă acela că oferă șanse fiecăruia. De care, însă, la modul general, profită doar cei care au și o minimă cultură tehnică, generală. Sper însă că am reușit să vă redau senzația de intersecție dintre globalizare și comportamentul personal al fiecăruia pe internet. Cam ceea ce fac și algoritmii de căutare pe Google.
Mai citiți și:
- Importance of Context for SEO: More Text is not Better Context
- Understanding searches better than ever before
Mai multe pe www.789.ro