
Cel ce scrie un blog din Timișoara, un site din București sau un articol pentru ziar se va supune, invariabil, unui singur criteriu. Să scrie simplu și la obiect și să priceapă toată lumea. Asta este cea mai grea sarcină a unui redactor, a unui copywriter, blogger sau editor de pagini web. Mă refer la cel care scrie un text fără să-și cunoască dinainte cititorul. Dacă este un articol specializat, în mod evident se schimbă criteriile. Cine scrie articole juridice se așteaptă la cititori care înțeleg dreptul. Cine scrie un blog de SEO, caută cititori care înțeleg structura unui site.
Copywriterul este o noțiune care nu exista pe vremea când am intrat eu în presă. Cine a auzit, atunci, la începutul anilor 90, de copywriting? Poate în Occident, dar aici, în România, habar n-aveam de asta.
Deși, dacă stau bine să mă gândesc, dincolo, să ai un calculator personal, din acela cu casetă, din gama Z80, nu era cine știe ce imposibilitate. Probabil că în lumea occidentală existau joburile acestea de copywriter, dar nu la dimensiunea și forma a ceea ce este astăzi. Aici însă, în România, în niciun caz. Pentru că la noi, camarila de partid se străduia să ne țină deoparte de tot ce e nou și poate avea o conexiune cu lumea civilizată. În fine, nu acesta este scopul textului de față.
Alegeți titluri incitante. Convingeți cu sumarul unui text
Primul cârlig de „agățat” cititori este titlul articolului, al paginii web. Este un element SEO. Fiecare motor de căutare folosește tilul ca pe un prim indiciu al conținutului paginii web. Apoi, mai departe, prin însumarea titlurilor, se obține o informație destul de consistentă a ceea ce este în acel website.
Apoi, fiecare text pe care-l pregătiți spre a fi publicat pe internet (într-un site, un blog, îl trimiteți unui alt site) are de regulă posibilitatea de a-i face o descriere. Un fel de sinopsis dar mult mai condensat. Această descriere se poate introduce în „head”-ul codului sursă sau descrierea de la blog. Se mai numește „excerpt”. Un copywriter bun va ști să facă un „cârlig”.
În presă, la reportajele autentice, rolul de a incita cititorul îl aveau (și) acele „chapeau”, un fel de extras-sinteză din text sau care se referă la text. Un chapeau clasic este un mic text de câteva rânduri care are rolul de a te agăța. De a te face să citești… Am putea spune că un chapeau este echivalentul meta-tagului „description” dintr-o pagină de web. Acele 2-3 rânduri pe care ți le arată Google când oferă niște rezultate la căutare. Este (ne)meritul celui care face SEO să compună acel mic chapeau. De el depinde promovarea întregului site.
Descrierea are un rol deosebit de important la impactul cu cititorul. Dacă din titlu nu veți reuși să prindeți cititorul, atunci când va citi descrierea textului dvs va trebui neapărat convins să intre pe site și să citească. Dacă nu veți reuși acest lucru, înseamnă că nu e omul dvs., nu e cel care trebuie să vă citească. Aș spune să nu vă pară rău.
Titlul să corespundă cu conținutul. Să nu mintă…
Noi, cei din presă, spuneam că titlul vinde ziarul. Trecerea mass-mediei în mediul online a transferat și această sintagmă. A dus și obiceiurile. A creat jobul cel nou, de copywriter, cum spuneam. Însă, din punct de vedere al SEO, lucrurile nu stau deloc așa. Titlul te fentează o dată, poate a doua oară, dar cu siguranță că nu la nesfârșit. (Așa se întâmpla și când omul vedea ziarul la tarabă cu un titlu bombă, dar după ce cumpăra și-nțelegea că nu-i decât un fâs… a doua oară nu mai scotea banii. Pe internet e puțin altfel, nu te mai costă nimic să vezi ce prostie este, doar că te-ndobitocești…)

Lucrul în echipă al titlului unui text cu descrierea acestuia este fără niciun dubiu. Cum am spus, sunt primele două repere de SEO importante dintr-o pagină web. Țin în exclusivitate de cel pe care l-ați angajat să fie copywriter. Poate avea rezultate catastrofale sau benefice, dar nu de la o zi la alta. Iar rezultatul care se poate măsura este pierderea cititorului.
Să discutăm un exemplu concret de tabloidizare a unei publicații.
Tabloidizarea publicațiilor. Orice copywriter își arată nivelul de educație
Dacă veți încerca să atrageți cititorii prin titluri bombă, care trimit la articole ce nu spun nimic, te trimit la un text fără valoare sau la o „bășină”, cum ziceam noi prin redacții, veți ajunge să vă schimbați publicul țintă. Fără să vă dați seama. Este ceva SEO aici și o să vă explic mai jos.
Schimbarea categoriei cititorilor are efecte atât asupra prestigiului pe care urmăriți să-l aveți. Asupra publicului țintă. Asupra banilor pe care-i câștigați din publicitate. Lucrurile sunt simplu de explicat. Vreți să obțineți reclamă de la o firmă care produce și vinde software sau laptopuri de mare performanță? Opinia mea este că nu aveți șanse atât timp cât în publicația dvs există tilturi de genul „Și-a urmărit amanta la toaletă și când a văzut…” (Cel care scrie astfel, pentru mine, nu merită să fie numit copywriter, mai degrabă șmecher…)
Într-un website cu acest gen de articole veți putea introduce eventual reclame la concertul „Florin Salam Centenar”! Pentru că există niște indicatori de analiză a traficului și folosiți în SEO care spun cât timp petrec oamenii pe un site. Or, un om care caută informații despre tablete Huawei, vine într-un site care pretinde că oferă astfel de știri și ajunge să i se recomande criminali de la Caracal, acela va ieși imediat. El și cei asemeni lui vor prăbuși structura publicului. Editorii vor ajunge să fie obligați să dea astfel de știri. Un copywriter pe zi . Pentru a fi totuși citiți de cineva…
Playtech, de la hi-tech la bombe cu criminali de serie mică
Playtech.ro era acum 10 ani o publicație care te informa dacă erai interesat de noutăți despre tehnologie. Despre sisteme de operare și tot felul de gadget-uri. Prin decizia de a atrage cititorii cu orice preț, s-a ajuns ca în timp să aibă doar un anume gen de public.
Trecerea s-a făcut oarecumpe nesimțite, dar în mod sigur s-a făcut. Este posibil să existe însă și o schimbare în structura acționariatului site-ului. Aceștia s-au schimbat, brandul s-a păstrat dar ei au alte gusturi. Ceea ce se vede. Nu e treaba mea să discut politica lor editorială, eu doar vă relatez cum se schimbă lucrurile.
Optimizare SEO pentru cititori, nu roboți și repetenți
Probabil că am o viziune idilică asupra repetenției, eu consider că asta era o pedeapsă aplicată celor care nu învață carte în timpul anului școlar. Și ei rămân repetenți pentru ca să aibă șansa de a aprofunda. Dar, mă gândesc, acum nu mai rămâne nimeni repetent. Sau prea puțini.
Eu am convingerea că dacă dvs vă veți căuta un partener de afaceri,nu veți alege unul de care râdeți când deschide gura. Mai mult, nu veți alege unul care nu se jenează să apară despre el ciudățenii. De exemplu, ați închiria un utilaj de la cineva care are o astfel de reclamă pe internet, cum e cea de mai jos? Aici nu e vorba de SEO și de keyword ci mai degrabă de lipsa simțului ridicolului.

Sugestia mea este să scrieți pentru cititori umani. Nu vă luați după așa-zișii specialiști în optimizare SEO care vă spun că textul trebuie să conțină cuvinte cheie. Cât mai multe. Asta era pe vremuri, înainte de algoritmul Florida, vezi textul meu „antic” despre Secretul fericirii pe internet

Cum alegeți un copywriter, un scriitor de bloguri
S-ar putea pune problema că trebuie să vă găsiți un scriitor pentru blog. Un copywriter adică. Cum îl alegeți? Sugestia mea este să vă luați timp și să vă studiați candidații. Asta pentru că la unii este destul de greu de ghicit incultura. Unii dintre ei sunt chiar șmecheri, au o doză de instruire dar nu suficientă pentru a se angrena într-o treabă serioasă. Cum ar fi, de exemplu, optimizarea SEO și promovarea unui site.
Dacă vă alegeți pe cineva care face copywriting doar cu texte traduse, mai devreme sau mai târziu o veți da în bară. Vă face de râs, vă compromite. Și, nu cred că asta doriți și chiar nu aveți cum să vă mai recuperați onoarea pierdută. Impresia cititorului va rămâne veșnic aceea că dvs sunteți autorul textelor. Nu contează că ați angajat pe cineva să vă scrie textul și să vă facă SEO.

Pentru că promovarea unui site se face (azi) prin două mari activități: editarea codului sursă (un programator) și creșterea calității conținutului (un copywriter). Într-adevăr, mai este un aspect al SEO de care trebuie să țineți seama, mă refer la link building. Opinia mea este că ea va scădea în ponderea pe care o are la stabilirea poziției site-ului. Google lucrează destul de intens la a elimina importanța legăturilor dintre site-uri. Dar, mă rog, este doar opinia mea, nu trebuie să mă băgați în seamă…
Din tot ce a fost de la începutul internetului, de la primele site-uri, un singur luctru a rămas mereu același. Mereu același pentru care se citește pe internet: conținutul! Concluzia este logică.
Dacă vă veți menține calitatea ridicată la conținut, site-ul dvs va rezista, indiferent câte schimbări va face Google. Păstrați-vă textele curate și mereu de actualitate. Doar așa veți răzbi într-o lume în care impostura iese din ce în ce mai puternic în evidență.
Articole despre cum se scrie un site. Un blog…
Mă gândesc că v-ar interesa. Să vedeți și ce spun alții…