Cum se schimbă SEO și viața noastră cu Chatbotul

ChatBot si SEO
Cum se schimba SEO si viata noastra cu Chatbotul

Apariția chatboturilor ne va transforma pe toți în creatori de conținut și strategi de marketing. De ce nu? Dacă aparatul de fotografiat digital a creat milioane de fotografi iar PC-urile au scos scriitorii anonimi pe rețelele sociale, de ce n-ar ști toată lumea SEO? De ce n-ar fi în stare fiecare să-și construiască propriul website…

Mă gândesc că fiecare ar putea deveni croitor sau mecanic auto. Oare? Sincer, mă cam îndoiesc. Cred că mai degrabă ni se vor aplatiza creierii, vor fi ca o minge de ping-pong. Nu vom mai fi în stare să gândim după mintea noastră nimic. Dar ce vom face? Habar n-am.

L-am întrebat pe ChatBotul de la OpenAi, respectiv ChatGPT-ul, ce este Bard de la Google? Iar acesta mi-a răspuns „senin” că habar n-are de produsul acesta, n-a auzit încă de așa ceva. Iar consecința (poate) firească a fost nașterea unei alte întrebări. Ce se va întâmpla când inteligențele artificiale se vor nega una pe alta? Vor începe să se anihileze cumva? Pe mine unul, cel puțin, mă apucă frisoanele și parcă văd o omenire incapabilă să reacționeze pentru că oamenii tocmai ce și-au pierdut capacitatea de a gândi cu propriile minți.

Și, așa, capătă sens dilema lui Sam Altman de la OpenAI care se teme că ne paște riscul de extincție. Devine deci obligatorie nevoia de legiferare pentru dezvoltarea și folosirea inteligenței artificiale…

Până una alta însă, de businessurile noastre, de SEO, de promovarea afacerii sau a propriei persoane se va ocupa tot omul. Factorul uman este încă acela care decide. Încă mai avem un cuvânt de spus despre propria evoluție. Chiar dacă am vrea să ne imaginăm că am fi capabili sp devenim peste noapte Și încă Google este cel care face regulile.

Pentru că trebuie să știm după ce reguli jucăm, să facem o trecere în revistă a modului în care Google vede conținutul creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Cum apărem în SERP dacă introducem text creat de noi sau de către inteligența artificială. Astfel vom aprecia capacitatea fiecăruia dintre noi de a fi copywriter și de a scrie așa numitele texte optimizate.

Google nu distinge un conținut original de cel generat cu AI

Unul dintre bloggerii de SEO de la Google – Gary Illyes – a afirmat de câteva ori că motorul de căutare nu face diferența între conținutul generat de inteligența artificială și cel original. Acesta din urmă fiind acela scris cu efort, cu muncă și imaginație. Așadar ChatGPT, Google Bard sau mintea voastră… nu contează. Singurul element relevant este calitatea. Bun, atunci întrebarea de 100 de puncte, înseamnă că este încurajată nemunca? Să facem SEO cu AI?

Opinia mea este că n-ar trebui să vă atrofiați spiritul creator și să vă bazați pe ChatBot. Așa cum știți, ceea ce ridică un site este calitatea conținutului. SEO depinde extrem de mult de relevanța conținutului site-ului dar și de felul în care o scoateți în evidență. Un conținut slab, cu texte generice și care plictisesc cititorul, preluate din așa numitele ferme, vă va încadra site-ul în categoria celor irelevante. Plus că inteligența artificială nu este chiar atât de inteligentă. Încă…

SEO cu conținut neverificat de la ChatBot

Voi da un exemplu de „chiflă” pe care o puteți lua dacă înghițiți totul de-a gata. Un birou de avocatură din New York, în timp ce se documenta pentru apărarea unua dintre clienți, s-a bazat pe informațiile furnizate de ChatBot. Cazul a fost respins pntru că judecătorul a verificat existența argumentelor invocate. False, pur și simplu inventate, documentația furnizată de OpenAI cita cazuri inexistente. Scandalul generat a fost imens, a distrus cariere de avocați și reputație de firme de avocatură. Vezi Cum se distruge cariera de avocat cu ChatBot.

optimizare seo timisoara
Optimizare SEO cu Inteligenta artificială? Nu prea… Nicio informație furnizată de ChatBot nu se verifică, adică răspunsul de la ChatGPT este unul absolut inventat și care se contrazice pe sine. Vezi imaginile de mai jos
SEO Liebherr
seo macarale
SEO macara

În exemplul de mai sus se vede cum dacă vei cere informații suplimentare despre ceea ce furnizează el însuși, îți va răspunde că habar n-are despre așa ceva… Și, atunci, cum să mai faci SEO cu astfel de conținut…

O mostră de SEO aiuristic și care vă poate băga în derizoriu este cel descris în continuare. De exemplu, dacă veți cere chatbotului exemple de accidente cu macarale, veți afla de un incident petrecut în 2008 în Brazilia. Iar dacă vă dă prin cap să aflați detalii despre acesta veți primi informația că în baza de date nu există referiri la așa ceva. Însăși exprimarea se bate cap în cap, deloc logică.

Neplăcerile vi le creați singuri dacă nu verificați informațiile. Bine, atunci se pune întrebarea: la ce să mai folosim inteligența artificială? Pentru ce să ne mai pierdem vremea?

Politica de indexare a conținutului EEAT

În primul rând, ce înseamnă EEAT? Este un acronim de la sintagma „Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness”. Adică Experiență, Expertiză, Autoritate și de Încredere. Conform cu tot ce am citit eu până acum, există opinia că (cel puțin la acest moment) singurul conținut de calitate poate fi generat doar de un copywriter profesionist. Sau de un forograf sau de un programator uman, ideea este aceeași. De ce? Pentru că omul încă scrie sau crează-lucrează în baza experienței acumulate. Asta nu înseamnă că AI nu poate evolua, că nu poate învăța să se autodezvolte.

Cei de la Google au spus de nenumărate ori că nu este necesar să indicați că aveți conținut generat de AI. Singurul obiectiv este calitatea acestuia. Însă googlerii spun că Google lucrează la asta, că se dorește nu numai identificarea conțiinutului generat de AI, dar și indexarea diferită. Cum, când și în ce fel se va realiza acest lucru este greu de spus. Vom fi anunțați când va fi gata politica SEO în privința conținutului EEAT.

» Google EEAT – cum se demonstrează experiența „de primă mână”

Indicatorul EEAT a fost pentru prima oară pomenit de către cei de la Google pe la sfârșitul anului trecut, cam când a fost lansat ChatGPT-ul. Nu este clar dacă este un factor de ranking direct sau indirect. De fapt (opinia mea), cred că EEAT-ul va fi un criteriu foarte important în sortare și ierarhizare pentru SEO. Cred asta pentru că de mult Google are un dinte împotriva review-urilor, a conținutului duplicat, a mai multor „mărunțișuri” iar acum și împotriva ChatGPT-ului sprijinit de Microsoft.

Eu mă aștept ca în acest an să avem și un anunț oficial în privința SEO cu conținut generat de AI. Când Bard-ul lor va fi înfipt în piață, când se va putea spune că e concurent pentru OpenAI…

» 7 reguli de copywriting; faceți SEO singuri prin articole de calitate

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...