
Să începem cu ce înseamnă o indexare de site. Ne referim la cea realizată de către Google, dar în mod asemănător o fac toate motoarele de căutare. Stricto sensu indexarea are același înțeles ca și în alte domenii. Adică o catalogare, o înregistrare într-un index, o reținere de poziție.
Prin urmare, când Google face indexarea unui site înseamnă că l-a luat în evidență. Altfel spus este deja pe Google. Iar mai departe voi expune legătura dintre SEO și această problematică.
Discuțiile care se pot naște în legătură cu acest aspect sunt în principal cele de mai jos:
- site-ul nu este indexat, adică oricât l-ai căuta nu dai de el;
- indexare eronată, când un site tratează o temă dar el (sau o pagină a acestuia) este găsit mult mai ușor în legătură cu altceva, ceea ce desigur nu este dorința proprietarului;
- prea puține pagini ale acestuia sunt indexate;
- website-ul în cauză se află poziționat în spatele altor site-uri pe care, le considerăm noi, sunt mai slabe decât al nostru.
Să detaliem, punctând de fiecare dată importanța optimizării SEO, căci aceasta este principalul „ingredient” de care depinde evoluția unei pagini web pe Google.
Site neindexat, nu se găsește cu motoarele de căutare
Cred că aici este în primul rând vorba de o eroare tehnică, nu prea are legătură cu SEO. De ce spun asta!? Păi conținutul site-ului este ceea ce trebuie, avem titluri bune, avem descrieri, imagini optimizate, linkuri interne și externe. Și totuși, site-ul parcă nu ar exista. Îl vedem doar dacă-i tastăm adresa.
Aceste site-uri sunt cele pentru care trebuie muncit. Nu ele te promovează pe tine și afacerea ta, tu trebuie să le promovezi, adică zici fiecăruia vezi că acela este site-ul meu! Sper că ați prins ideea. De cele mai multe ori, dacă site-ul este în wordpress, există bifată opțiunea de „noindex”. Sau în fișierul destinat roboților există o interdicție de indexare. Acolo trebuie găsită rezolvarea, nu neapărat în intensificarea manoperei de SEO.
Aș vrea să mai rețineți că Google are tot interesul să indexeze orice site. Este jobul lui dacă vreți. Așadar, considerați vă rog că este o eroare tehnică. Nu sunt de acord cu cei care solicită o taxă pentru a vă trimite site-ul la Google. Ce să trimită!? Este absurd, Google vine singur și indexează site-ul dvs. Că o face cum nu vă doriți sau o face mai puțin, asta este altă problemă.
Avem de-a face cu o indexare nesatisfăcătoare
Adică site-ul este axat pe o anumită tematică dar el apare când îl cauți după altceva. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori când alegeți greșit un keyword. Acest element cheie al SEO, keyword-ul (cuvântul cheie) nu ar trebui înțeles ca un simplu cuvânt. Mai degrabă ca pe un concept. Acesta este drumul spre o indexare corectă.
Când vă optimizați site-ul ar fi bine să nu vă orientați spre keyword-uri cu caracter foarte general care (credeți) v-ar oferi o indexare așa cum vă doriți. Chiar dacă vi se par că sunt foarte căutate. Că sunt ceea ce vă trebuie. Când vă doriți să fiți găsiți după expresii de genul „pantofi din piele” veți avea de înfruntat o concurență acerbă. Google va arăta utilizatorului site-uri care sunt mai puternice decât la dvs. Care au magazine mai apropiate de el, care sunt mai relevante. Dacă veți fi ceva mai specific și în relație directă cu principala piață veți avea mai multe șanse. De exemplu, în cazul meu, dacă mă orientez spre „optimizare SEO” voi înfrunta toate agențiile de marketing digital din România. De aceea o opțiune bună ar fi optimizare SEO Timișoara
Toți ar trebui să fim conștienți că mereu sunt alții care investesc mai mult în marketing decât noi. Că sunt alții mai puternici. Că sunt site-uri care au indexare mai bună. Succesul este o chestiune care ține și de corecta apreciere a concurenței.
Caz particular de indexare eronată
Google este ceva ce nu cunoaște nimeni cu adevărat. Uneori indexează ce vrea el, alteori nimic. Noi, cei care ne ocupăm de SEO ne resemnăm cu meteahna asta și spunem simplu: nu-i place ceva. Adică îl umanizăm! Dar Google este o mașină care are reguli și capricii (necunoscute nouă) când e vorba de indexarea site-urilor.
De exemplu, eu, am scris un text despre motivele căderii din prima pagină. Și sugeram să nu vă asociați site-ul cu legături ce vin din zone rău famate. Am folosit un cuvânt mai deochiat pentru a le descrie. Culmea, am apărut în căutări după acest cuvânt. Este un caz de indexare întâmplătoare, aleatorie a site-ului meu. Dar și alții pățesc așa ceva. De ce, este greu de explicat, nimeni nu poate spune că-l cunoaște pe Google.
Soluția SEO este corectarea textului și solicitarea de reindexare din Search Console.
Indexarea a puține pagini din site
Nu toate paginile din site vor fi indexate, trebuie să vă așteptați la asta. De exemplu paginile de login, eroare 404, coș de magazin, altele similare… nu vor fi băgate în seamă. Dar o indexare cât mai mare este de dorit. Puteți urmări o evoluție a site-ului făcându-vă raportul dintre numărul de pagini indexate și numărul total de pagini. Este de dorit un raport cât mai bun.
Ca să creșteți raportul aveți soluții SEO clasice:
- îmbunătățiți calitatea paginilor prin conținut, linkuri și eliminați conținutul duplicat;
- nu folosiți pagini cu două-trei propoziții, acestea nu spun nimic și sunt în general neinteresante, sunt doar ca să fie;
- optimizați fotografiile, și acestea pot și trebuie să fie indexate
Ar mai fi un motiv: poate nu comunicați bine cu Google, nu-i trimiteți regulat harta site-ului. Fișierele de tip sitemap.xml sunt un pretext bun pentru o indexare exactă a site-ului dvs. Folosiți-le!
Site indexat dar mult în spatele unor site-uri „mai slabe”
Cred că aceasta este una dintre cele mai mari frustrări. Să ai un site mai bun, produse mai bune, servicii la fel, să fii un adevărat profesionist dar să te afli cu site-ul în spatele unor „amatori”! Este relativ. Nu sunt amatori, înseamnă că știu ce este marketingul digital, au înțeles cum se promovează un site. Și probabil și-au ales cei mai buni colaboratori.
Soluția SEO este creșterea calității site-ului. Cea mai cunoscută, cea mai bună și cu siguranță cea mai eficientă este inserarea de noutăți. Explicații și descrieri ale activității, articole din domeniu. Cu alte cuvinte este vorba de postările dintr-un blog care conțin cât mai multe despre domeniul dvs. Introducerea de informații și noutăți contribuie la o indexare corectă. Google își va face o idee mai exactă despre ce este site-ul dvs.
Sper că am reușit să ating cele mai importante aspecte referitoare la indexarea site-urilor. Vă recomand să mai citiți și ce spun alții, dar vă sugerez să abordați din surse Google sau site-uri consacrate. Aveți mai jos o listă de articole pe care vi le sugerez.