telefon: +40.727.859.777 Luni-Vineri 9-18
e-mail: mateibit@yahoo.com
Localizare: Google Maps

Cine sunt eu, freelancer Matei Bîtea? Citește câte ceva despre mine…

  • Cum m-am molipsit de web-design și SEO, de publicistica pe net…
  • Despre mine ca freelancer
  • De ce nu sunt programator și bibilesc la SEO
  • Primii pași, atracția internetului
  • Eu, publicist
  • Fotograful din mine
    • freelancer Timisoara
      Freelancer Matei Bitea – SEO Timisoara

      Despre mine

      Sunt freelancer și mă ocup de website-uri. Adică le construiesc, le optimizez SEO, le adaug conținut, le administrez. Pe scurt, mai jos voi detalia câteva dintre abilitățile mele. Cum le-am dobândit și cum le-am dezvoltat. Am încercat să le pun într-o ordine oarecum cronologică.

      Cum am devenit designer web, primul meu site

      Ca să fiu sincer, termenul de web designer mi se pare cam pompos. Poate exagerat. De ce spun asta? Pentru că să faci design pentru un site înseamnă cu totul altceva decât ceea ce fac eu. Și nu numai eu, ci toți cei care-și iau această titulatură. Un proiect de web design înseamnă mai mult, dar mulți dintre noi, cei care lucrăm în branșa asta ne referim în primul rând la ceea ce se vede. Adică la estetică.

      Un proiect de acest gen înseamnă de fapt toată partea de funcționalitate. Structura paginilor, compunerea lor, formulare, alte elemente de organizare și de interacțiune între utilizator și pagina web. Bun, vreau să spun că imensa majoritate a designerilor folosesc șabloane. Sau template-uri dacă vreți. Adică se ia un șablon (un site gata făcut), se schimbă imagini, texte și iese ceva nou.

      Acum, cred că 99,99% din cei care fac site-uri folosesc șabloanele.

      Pe vremea când am început eu, când am decis să-nvăț web design, nu prea erau șabloane. Vreau să zic nu la scara a ceea ce se întâmplă acum. Pe atunci, pe la sfârșitul anilor 90, cei care făceau website-uri erau un fel de Dumnezei. Adică să știi să faci o pagină web era așa, ceva… nici nu pot să descriu.

      Primul meu website a fost pentru mine. După ce exersasem cu wizard-uri de la Yahoo Geocities și altele asemănătoare, mi-am cumpărat domeniul meu personal. Respectiv www.fotomat.ro care este funcțional și azi. Sincer, am fost printre primele persoane particulare din țara asta care aveau un site pe domeniu cumpărat. Iar printre fotografi eram chiar o raritate. Pe atunci, prin 98-2000 erau puțini care vedeau un așa viitor la chestia asta de web design.

      Prima mea optimizare SEO

      Vreau să spun că atunci când am înțeles că tot viitorul este în SEO… optimizarea site-ului se făcea foarte ușor. Ascundeai prin el tot felul de cuvinte care se căutau, chiar dacă n-aveau legătură cu subiectul. Totul era să faci trafic.

      Era simplu. Mai mult, cumpărai un software și drept recompensă ți-l înscriau ei în Google, mai puneai niște texte și agat. Bine, trebuie să țineți cont că nici nu erau atâtea site-uri. Concurența era mică, oamenii nu prea aveau încredere să-și facă site-uri.

      Primii mei clienți la SEO era o familie din Germania. Se hotărâseră să se întoarcă înapoi în Timișoara. Făceau șeminee. Și n-am făcut decât să-i înscriu în Google. Păi… cine mai făcea șeminee și avea site? Vă dați seama ce simplu era…

      În fine, totul era foarte ușor. Iar să spui că faci optimizare SEO… asta era de fapt o minciună. Abia acum este o muncă adevărată.

      Sunt freelancer creator de conținut; fotografii și texte

      Vreau să spun că a fi creator de conținut mi se pare cea mai simplă treabă. De ce? Pentru că am fost ziarist aproape toată viața mea profesională. Am scris și am făcut fotografii de nici nu mai știu câte.

      Prima fotografie… ăhă, eram copil! În clasa întâi, la Casa Pionierilor… În timp, am evoluat. Am ajuns fotoreporter, apoi redactor, redactor șef-adjunct… Trepte ierarhice în presă.

      De ce sunt freelancer? Sincer, sunt freelancer pentru că sunt o fire liberă și rebelă. Dar aș fi rămas în presă dacă timpurile nu s-ar fi schimbat. Acum nu se mai face presa pe care o știu eu. Totul este pe copy-paste. O știre se multiplică de n ori. Eu plecam dimineața pe teren și nu știam dacă mă întorc seara acasă.

      Apoi, iar ca să fiu sincer, nu mi-am mai găsit de lucru în presă. Acum se caută oameni tineri care să accepte salarii de mizerie. Or, eu, astea le-am fumat deja de mult….