
Despre contractele de optimizare SEO s-ar putea spune că intră în categoria celor cu „banii n-au miros”! Poate. Însă eu nu aplic regula, adică nu lucrez pentru orice client.
Explicația este simplă și nu se referă la vreun idealism de-al meu, ceva romantic sau din principii sociale, avangardiste, drepturile omului sau cine mai știe ce motiv. Nu, nu fac optimizare SEO pentru anumite site-uri și anumiți clienți din motive pe care le voi expune mai jos.
Înainte de a purcede la explicații ar trebui să fac precizarea că rațiunea de bază a refuzului meu de a lucra pentru unii clienți se datorează eficienței. Adică, deși se întâmplă să mai cedez câteodată și să fac SEO contrar regulilor mele, renunț rapid când îmi dau singur cu capul de pereți. Nu merită să nu-mi respect ideile. Pierd bani, pierd timp și n-am nicio satisfacție. După cum vedeți, sunt un freelancer, dar am totuși idei capitaliste.
Nu-mi plac clienții atotștiutori
Aceștia, denumiți de mine autoștiutori de internet, sunt aceia care au un site, au citit ei câte ceva pe internet despre ce este aceea optimizare SEO, ce fel de mâncare este și cum se gătește. Uneori nu-mi dau seama de la început că ei sunt, nu-i recunosc. Se poartă ca niște mielușei, „știți, am un site, nu știu ce are, nu se duce-n sus nicicum, dar am nevoie de el!”

Și mă apuc de optimizare. Ca principiu, încep întotdeauna de la lucurile mari la cele mici, voi spune altă dată cum devine asta. Corectez site-ul, scriu texte, introduc ce nu are, realizez orice alt conținut necesar… dar apare proprietarul și spune că „asta nu e bine, la el în site nu trebuie să apară așa ceva!” Sau că un anumit element trebuie să apară neapărat.
Uneori (adică de regulă) apar discuții de genul: Păi de ce nu faci așa? Uite, astfel trebuie făcut, acolo (pe nu știu care site) scrie că asta se face așa! Mi se spune și mi se atrage atenția că mă îndrept într-o direcție greșită, că nu se face optimizare SEO cum fac eu. Este momentul în care mă trezesc în ce-am intrat. Încerc să ies din situație explicând ce și de ce fac.
Încerc să explic clientului că optimizarea SEO este de fapt un proces dinamic, care evoluează odată cu tehnologia și cu societatea. Fac asta, lămuresc omul (încerc să-l lămuresc) pentru că eu doresc evoluția relației noastre. Din două motive. Acestea le voi reda mai jos.
Optimizarea unui site presupune un plan de viitor
Încerc (aproape) ntotdeauna să păstrez clientul, cum am spus, din două motive. Unul ca să nu pierd eu bani, prin faptul că am irosit deja timp și muncă și doresc să fiu plătit pentru asta. Al doilea este acela că, sincer, doresc un client mulțumit, astfel el o să-mi furnizeze resursele financiare necesare în viitor. Dacă site-ul lui merge, va pricepe că totul se datorează modului în care i s-a făcut SEO. Astfel, va mai lucra cu mine și mă va recomanda și altora.
Și totuși, de cele mai multe ori, renunț eu, fac asta pentru că nu văd viitor în relația noastră ca oameni. Dacă ar fi știut clientul meu să facă optimizare SEO pentru propriul site nu ar fi apelat la serviciile mele. Deci, limpede, ceva nu a mers și e cazul să facă schimbări. Ori, dacă nu acceptă, înseamnă că ideile lui sunt atât de înrădăcinate, atât de fixate în minte încât nu are rost să fiu eu revoluția din mentalul acestuia.
Sincer, eu doresc să am clienți cu care să mă înțeleg, nu să fac cursuri de optimizare SEO, nu să duc lupte de convingere! Nu vreau să mă gândesc la altceva decât la eficiență reflectată în poziția din SERP-ul Google.
Exemple de „stop jocul” în relația client – proprietar de site

Am să ofer doar doar două exemple pe care clienții autoștiutori nu le înțeleg. Sunt multe elemente de SEO care contează la un site. Unele au o pondere mai mare, altele mai mică, dar toate însumate produc rezultatul urmărit.
În general, la un site, problema de web-design s-ar putea pune în două moduri: facem un web-desing original sau folosim un șablon? Fiecare dintre acestea presupune însă caracteristici aparte, care influențează perspectiva asupra unui site în două moduri principale: cum îl vedem sau cum se face optimizarea SEO.
Cei mai mulți se uită doar la design și le este greu să înțeleagă faptul că SEO este cu totul altceva. În fine, sper să fiu destul de sugestiv din rândurile de mai jos.
Caseta de căutare în site. Butonul „search”
În site-urile pe care le-am realizat am introdus de cele mai multe ori un buton de căutare în site. Opțiunile de web-design nu fac obiectul acestui text, totuși merită spus ce caută acest buton în site. Butonul de căutare în site este o oportunitate grozavă pentru vizitatorii dvs. Are rolul lui bine definit și un efect discutabil din punctul de vedere al designului. Sincer, ca web-design, efectul lui a fost pus mereu sub semnul întrebării. Dar din punct de vedere al SEO are un rol aș spune către esențial.
Cu toate că s-ar putea ca butonul de căutare să nu placă, el este foarte apreciat de către Google. (Și, fiți sinceri, pentru Google vă optimizați site-ul!)
Google are un concept, respectiv acela că un site trebuie să ofere utilizatorului posibilitatea de a găsi rapid informația de care are nevoie. Ei zic că, alături de structura site-ului, un buton de căutare este o idee foarte bună. Iar cine face optimizare SEO trebuie să aibă în vedere acest lucru.
Ori, dacă asta trebuie, dacă este în favoarea site-ului, dacă butonul de search este un element care contribuie la optimizarea SEO, de ce să nu-l punem!? „Bine, bagă-l, dar ascunde-l undeva, să nu-l văd!” Replică la care eu nu mai am cuvinte. Dacă nu este vizibil e inutil. Și, astfel, îmi dau seama că nu voi reuși mare lucru cu acel site. Nu cu stilul meu de lucru, poate alții pot. Așadar, renunț!
Mărimea titlurilor, spațiul dintre rânduri
Gradul de ușurință în folosirea site-ului este un alt concept folosit în optimizarea SEO a site-urilor. Este puternic implementat de cei de la Google mai ales în ultima perioadă, de când cu evoluția fantastică a telefoanelor mobile. De exemplu, închipuiți-vă că vă vizitează site-ul, pe telefonul mobil, un bărbat cu degete mari. Apoi, vă vizitează site-ul un copil, apoi o femeie cu degete fine. Și că aceștia vor să viziteze un link aflat foarte aproape de alt link.
Dacă literele titlului de text din site-ul dvs., sau ale textului de legătură sunt mici, doar copilul va putea obține un efect la care se așteaptă și pe care îl dorește. Bărbatul cu degete mari (groase) s-ar putea să atingă linkul care nu-l interesează. Între cele două-trei vizite este o mare desoebire deci, ori posibilitatea ca fiecare să viziteze exact ceea ce dorește aduce un plus dpv SEO pentru site-ul dvs.
Ușurința în vizitarea linkurilor din site-ul dvs., de a folosi anumite butoane, este un element de care implementarea SEO ar trebui să țină cont. Dar s-ar putea să nu vă placă, că este prea mare distanța dintre rânduri, că textul vi se pare mare, etc. Sunt doar chestiuni discutabile, gusturile sunt foarte diverse. Ori, dvs. va trebui să decideți: SEO mai performant sau estetica pe care o doriți? Și estetica la rândul ei nu place tuturor…
Optimizare SEO la final
Elementele de optimizare SEO descrise mai sus nu sunt litere de lege, ele pot fi discutate, aranjate, reordonate, ec. Important însă este ca relația dintre client și mine, cel care am fost angajat să optimizez site-ul respectiv, să decurgă normal. Fără sincope. În definitiv, am fost angajat să perfecționez un site. Ori, în acest caz, doresc să o fac așa cum cred eu de cuviință. Evident, cu respectarea condițiilor stabilite la început.
Optimizarea SEO ia în calcul și o anumită topică, o anumită ordine a frazelor într-un text. O anumită structură. Nu mai vorbesc despre valoarea ortografică a exprimării. Ori, în condițiile în care am făcut două facultăți, pe bune, fără licențe cumpărate și după ce aproape 25 de ani în care am făcut presa scrisă… mi se pare deplasat să fiu corectat de un puști care nu știe ce este o cratimă.
Ultimul paragraf a fost ca să mă dau mare, de fapt eu sunt un om înțelegător și care trăiesc doar din optimizarea și promovarea site-urilor. Adică din SEO. Chiar dacă le vine greu unora să creadă acest lucru…