Primul dvs site; ce să știți despre web design

web-design

Exista foarte multe materiale in acest sens, scrise de web desgineri, de oameni care fac SEO, de amatori și profesionisti deopotrivă. Sfatul meu este acela că dacă ați luat decizia de a avea un site, să știți ce faceți. Citiți, studiați, uitați-vă și apucați-vă de treabă doar în momentul în care lucrurile vă sunt clare. În momentul în care veți ști, da, asta este ce vreau! Atunci înseamnă că puteți începe.

Nu vă bateți prea mult capul cu web design-ul efectiv, însă alegeți-vă sursele de informare cât mai diverse și cât mai veridice; internetul este și locul unde sunt multe gunoaie, multă impostură, e plin de diletanți…

Ceea ce vă recomand este să țineți cont de câteva principii, pe care vi le descriu în continuare. Este opinia mea, nu bag mâna-n foc că este cea mai bună, dar așa lucrez eu.

Scopul site-ului

motivatia unui siteCred că primul principiu pe care trebuie să vi-l clarificați nu este web-designul, nici pe departe, ci care este motivația site-ului dvs. Aveți ceva important de spus? Aveți o afacere, un magazin online și aveți nevoie de un site? Fără o motivație limpede veți avea doar de pierdut: bani, timp, nervi… dacă știtți exact că un site este ceea ce vă doriți și ceea ce aveți nevoie, atunci merită să începeți. Abia adupă ce vă clarificațâi scopul site-ului vă puteți gândi la partea de web-design.

Dacă vreți doar să vă distrați există soluții gratuite, acestea nu costă decât timp și vă veți da seama ce înseamnă de fapt să aveți un site. Poate vă place, poate renunțati definitiv. Da, dacă demersul dvs nu este legat de timp atunci poate că merită să încercați o astfel de soluție.

Vă recomand să citiți și articolul „Ce-ți trebuie ca să ai un site? O idee…

Web-design-ul propriu-zis

Paradoxal, crezul meu este că noțiunea de web-design nu definește latura estetică a site-ului dvs, ci este un cumul de atribute, printre care este într-adevăr și componenta de frumos. Dar, frumos în web design este ca-n vița reală: nu-i frumos ce e frumos ci-i frumos ce-ți place ție!

Partea de web design include și noțiuni de stric.tă utilitate, unii le iontroduc în grupa de funcționalitate, cum ar fi butoane, formulare de comandă, capacitatea de a fi vizibil pe mai multe dispozitive, șamd.

Web-designul este o noțiune la fel de complexă cu proiectarea unei case, a unei rochii, a unui aparat electrocasnic, proiecatera nu este doar așa, să fie roșu sus, negru jos și gata site-ului. V-ați gândit vreodată că se fac facultăți de design? (vezi Facultatea de Arte și Design de la UV Timișoara…) De design vestimentar, de mobilă, etc? Așa este și la site-urile web, nu oricine este-n stare să facă un proiect.

Optimizare SEO

interconectivitatea fiecarei parti a site-uluiNu discut acum despre imbecilitatea celui care a creat sintagma de „optimizare SEO”, care este un anacronism lingvistic. Voi păstra exprimarea, dar vreau să vă informez că, în majoritatea cazurilor, optimizarea SEO este partea cea mai importantă a unui site. Nicidecum web-design-ul. Degeaba ai un site oacheș, cu multe elemente funcționale… dacă nu știe nimeni de el. Dacă nu-l găsește nimeni sau doar după multă greutate.

Să optimizezi un site pentru motoaree de căutare, adică să-i faci un SEO corect este o componentă pe care utilizatorul, proprietarul… nu o vede. De cele mai multe ori este ascunsă, sau se vede foarte puțin din ce înseamnă SEO. Se simte doar în momentul în care constați că site-ul dvs nu ajunge la publicul țintă.

Poate v-ar fi util să lecturați și articolul meu „Nevoia de web design… Șablon sau concepție!?

Administrarea – mentenanța site-ului

Să presupunem că este rezolvată și partea de web-design și cea de optimizare SEO. Vă place cum este poziționat site-ul, este găsit ușor, aveți vizitatori, vă merge business-ul și viața e frumoasă. Și credeți că e gata și stați liniștit…

Dacă viața dvs, dacă afacerea dvs depinde de site, de felul cum lucrează acesta, să stați în reverie crezând că totul va funcționa la nesfârșit este cea mai mare greșeală. Site-ul dvs se va afunda încetul cu încetul, se va duce în jos, va fi din ce în ce mai greu de găsit.

administrare si mentenanta la un siteDispariția site-ului dvs din „viața publică” virtuală are două cauze. Prima este legată de faptul că nimeni din jurul dvs nu stă pe loc, toate site-ruile au tendința de a evolua, iar așa vă vor depăși în toate privințele. Asta este concurența.

O a doua cauză a dispariției site-ului, a alunecării lui în jos în rezultatele căutărilor pe internet este îmsăși evoluția acestuia din urmă. Tehnicile de realizare, de sortare, de afișare… se modifică în permanență. Trebuie să fiți la curent cu ele, trebuie să țineți pasul.

Citește și un articol despre cât timp durează rezultatele unei optimizări a site-ului

Pentru motivele expuse mai sus aveți nevoie de un serviciu sau o persoană care să vă administreze site-ul. Să adauge informații noi și să vi-l țină în competiție. Puteți face și dvs acest lucru, dar atunci puneți mâna și învățați. Dacă nu cumva ajungeți la concluzia că un lucru făcut de profesioniști e mai bun decât unul realizat de și cu amatorism.

Despre Matei Bitea 104 Articles
Sunt fost jurnalist. De la începutul anilor 90 am scris și publicat mii de articole și fotografii. Am scris și proză scurtă. Cred că la reportaje și fotoreportaje mă pricep cel mai bine. Acum mă ocup de SEO. Scriu, editez, optimizez și promovez site-urile altora. Nu e o afacere, mai degrabă un job bine-plătit...

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*