Promovare și marketing. De la ziar la e-mail

continut si seo rezulta promovare
SEO si continut, altfel nu se face promovarea site-ului

Pentru a vă putea explica o anumită viziune despre promovare, a site-urilor, a produselor, care nu este doar a mea ci a tuturor celor care se ocupă cu așa ceva, ar trebui ca mai întâi să vă povestesc ceva. Ceva despre costurile cu publicitatea, despre marketing și în general despre cum se vând toate în lumea asta. Evident, toate lucrurile bune dar și toate porcăriile.

Când eram jurnalist activ știam că luni era ziua cea mai bună de publicitate. La fel și vinerea. Publicitatea în ziar era atunci cea mai scumpă. De ce? Simplu, erau studii care ne spuneau cine sunt cititorii noștri, că atunci se cumpăra ziarul sau atunci se citea cel mai mult. Atunci se făcea cea mai bună promovare.

Prețurile la publicitate erau stabilite în funcție de ziua când apare. La fel este și azi. Mă rog, principiul este același, când apare publicitatea. Asta știți probabil toți că un cost de apariție este la ora de vârf, altul în miezul nopții. Că un anumit tip de publicitate se pretează pentru prânzul zilei și altul pentru zori sau miez de noapte. De aici și costurile sunt diferite.

De exemplu, într-un ziar, joia nu merită să faci publicitate la echipament sportiv, pentru că aceia care adoră sportul nu citesc. Nu sunt pe fază cum se zice. Și nici sâmbăta, pentru că e week-end și toată lumea e afară. Sportivii nu stau în casă să citească publicitate sportivă.

Transferul principiilor de publicitate

Desigur că asupra a ceea ce am scris mai sus s-ar putea obiecta. Că „aia a fost valabil în presa scrisă, acum e altceva!” Evident, detaliile s-au schimbat dar cea mai mare parte a principiilor s-au păstrat. Sincer, nici nu văd o schimbare prea curând. cei care se ocupă de marketing și publicitate își vor pune mereu întrebarea: care este cel mai bun moment de promovare, de transmitere a mesajului?

În presa scrisă erau reguli clare (bazate din nou, pe studii!) care indicau pagina de ziar unde este cea mai scumpă publicitate. Prima și ultima. Totul pleca de la felul în care cititorul lua ziarul, cum stătea cu acesta în mijlocul de transport, cum îl punea pe birou, care pagină o vedea prima. Practic, în orice tip de promovare trebuie ținut cont de comportamentul utilizatorului. A destinatarului adică.

De ce în pagina a treia era mai scump decât în pagina a doua? Logic, pentru că acolo vă uitați mai întâi când răsfoiți o revistă, acolo vi se duce privirea. Acolo merită să plătești pentru promovare.

Și o mulțime de alte reguli. Care, odată cu trecerea la online, nu s-au schimbat în esența lor. Cele cinci întrebări „w” au rămas valabile și în presa de acum. Punctele de interes au rămas aceleași, doar că s-au adaptat. Au trecut la „responsive” ca să folosesc un termen din web design. Și nah, parcă ziariștii nu mai sunt ziariști, dar asta este altă discuție…

Studiile de publicitate și promovare, pentru ce sunt bune…

În momentul de față, ca să faci o promovare a unui site, a unui produs sau serviciu, cele mai bune metode sunt SEO și marketing prin e-mail. Nu o spun eu, ci mă refer la studiul făcut de cei de la McKinsey.com. Și ei se ocupă de găsirea celei mai bune metode de marketing, adică a celei care funcționează cel mai bine acum, în acești ani. Care este momentul de transmitere a unui mesaj, a unui e-mail de marketing. Cea mai eficientă metodă de promovare?

În ordine, sunt SEO și e-mail marketing, iar Facebook și Twitter undeva în spate.

seo timisoara marketing
Studiu de marketing si publicitate; pe primul loc este SEO apoi e-mail marketing

Studiului de mai sus i s-ar putea imputa un aspect. Anume acela că a fost făcut în urmă cu vreo opt ani. Am putea să-i dăm crezare 100%? În opinia mea, da, sub condiția unor corecții. Iar acestea din urmă le-aș aduce pentru condițiile din România.

Cei de la McKinsey au dreptate, o spun cei de la Tidio.com care readuc în atenție faptul că marea majoritate a americanilor preferă e-mailul ca mijloc de promovare sau marketing. La fel și Adobe, conform studiului lor din 2016 afirmă tot acest lucru, că e-mailul este principalul mijloc de marketing, de promovare a site-urilor cu servicii.

Putem aplica pentru România studiile de marketing de peste Ocean? Da, este o bună întrebare.

Comportamentul cumpărătorului din Romania. Ce promovare este potrivită?

În principiu am putea să ne folosim de cercetările firmelor de marketing din SUA. Mai ales că și noi avem studii care se pliază pe ceea ce spun cei din America. Deci, conform INSSE românii au apetitul maxim pentru internet, cu precădere pentru rețelele sociale. Cam 85% folosesc conectarea la FB & Co prin telefoanele mobile. Și 60% dibtre ei folosesc e-mailul pentru comunicare și marketing-promovare.

Însă, cei de la GPEC au furnizat niște informații remarcabile vis-a-vis de comertul online. Adică cel mai multe cumpărături online se fac de pe desktop. Altfel spus, de cei care stau la un birou și folosesc e-mailul. Tendința este în creștere. Or noi, am fi îndreptățiți sa tragem o concluzie foarte logică: cumpărăturile se fac de pe desktop și cei cu telefoane mobile performante, care au știința utilizării acestor device-uri. Nu chiar utlilizatorii de rând…

Când se trimite un e-mail de promovare

Am lăsat pentru sfârșit această informație. Pentru că din tot ce am observat eu, din experiența mea și studiile la care am avut acces, un e-mail, ca să fie citit ar trebui să fie trimis între 3-4 dimineața și 10. Apoi, seara, după ora 18-19 până la miezul nopții. Acestea sunt intervalele orare când aveți șanse să fie deschis.

În ce zile se trimit mesajele? O să fiți surprinși. Cele mai proaste zile la birou sunt cele mai bune de trimis și citit e-mailuri. Adică marți și joi. Nu trimiteți e-mailuri sâmbăta, sunt mici șansele să fie citite!

Bine, am putea să ne întrebăm, sunt aceste date cunoscute? Statistica deschiderii mailurilor este ceva accesibil celor ce vor să se informeze. Eu cred că da, dacă vrei să știi vei afla. Și, atunci, de ce nu se trimit toate mailurile în aceste perioade și zile? Pentru că nu toată lumea este la fel. Însă, statistic, acestea sunt orele de aur.

Și vă mai întrebați dacă e-mail marketingul este o metodă bună de promovare? Dacă aveți senzația că primiți prea multe mesaje, da! Este cea mai bună metodă.

» Marketing prin e-mail. Eficient și sigur

» Click fraud; ce este și cum se combate

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...