Ranking; nici prima pagină de la Google nu mai este ce a fost!

despre ranking, SEO si prima pagina de la Google
despre ranking, SEO si prima pagina de la Google

Dacă ați fost puțin atenți, prima pagină de la Google arată altfel. Absolut altfel, iar asta de câteva săptămâni. SERP-ul arată destul de diferit dar fără modificări de ranking. (Vezi ce înseamnă ranking în ceea ce privește SEO.) Prima mare schimbare este că avem de-a face cu o singură pagină, pe care o derulezi parcă la nesfârșit. Adică faceți scroll pe ea. Ce schimbări s-au mai făcut? (vezi foto01)

  • Anunțurile publicitare au dispărut din dreapta paginii. Fac excepție doar anunțuri cu reclame punctuale la anumite produse. Sau, mai putem vedea panouri informartive de mare interes. Cum ar fi informații preluate din Wikipedia, de exemplu. Acum, în dreapta paginii este un mare spațiu alb.
  • SERP-ul începe cu o bandă, ceva de genul mai vezi și dincolo! (Am mari dubii că va rămâne și nu va fi înlocuit cu ceva mai profitabil!)
  • Un fragment din Google Maps, un prim indiciu că SEO va trebui dirijat parcă mai mult pe aspectul local.
  • La începutul paginii vor fi afișate trei maxim patru anunțuri, față de trei câte erau până acum. Aveți opțiunea de a vedea și alte locații. Semn că va fi pus accentul pe SEO local…
  • La sfârșitul paginii vor fi afișate cel mult trei anunțuri.
  • Numărul total de anunțuri dintr-o pagină a scăzut astfel de la 11 la 7.

Perspectivele SERP-ului. SEO se va schimba?

Majoritatea administratorilor de site-uri sunt preocupați. Ce înseamnă schimabrea, va influența modul în care face marketing? Se va schimba SEO? Ce se va schimba pentru promovare, cum trebuie administrat site-ul pentru un ranking cât mai bun?

Eu nu cred că vor fi schimbări majore în viitorul apropiat. Singura diferență pe care o intuiesc este reducerea presiunii pe cei care au site-uri. Nemaifiind decât o pagină, chestia asta cu vreau să fiu în primii 10 se va diminua. Pur și simplu comportamentul celui care caută va fi mai lejer, așa cred. Bănuiesc că vor fi studiate mai cu atenție chiar și căutările din ceea ce a fost pagina a doua, a treia… Mă rog, este o presupunere, aștept studii în acest sens.

Deci, comprimarea atâtor pagini într-una singură, pe care o derulezi în sus și-n jos, mie mi se pare o diluție a stresului. Așa cred eu. Toți clienții mei erau obsedați să fie în prima pagină! Or, acum, sunt! Cred că se oferă o șansă mai mare și celor care nu sunt în primele poziții. Dar, ca să captezi atenția va trebui să fii mai incisiv cu metatag-ul description. Adică să ai ceva care să agațe cititorul. Să se oprească la tine, să nu mai „scrolleze” în continuare. (Mi se pare oribil acest așa zis nou verb, „a scrola”, o porcărie care cred că se va integra rapid în limba română!)

Apoi, cred cu tărie, se va pune un accent deosebit pe SEO local. Adică, observ, Google scoate în evidență rezultatele interesante pentru o anumită zonă de interes. Ceea ce înseamnă, cred, că vor fi scoase de la naftalină profilele de Google MyBusiness. Vor deveni foarte interesante. Inclusiv cu minisite-urile de acest tip. Deși, acestea, nu sunt bune de SEO, sunt de doi bani, dar probabil va conta frecvența și impactul postărilor, vor avea efect mai mare asupra ranking-ului. (Și până acum erau importante doar că prea puțini le foloseau…)

Aspectul SERP-ului se va schimba în continuare

De ce cred asta? În primul rând pentru că atâta spațiu alb în partea dreaptă este nu numai nefiresc, ci și dăunător. Adică, vă rog să-mi spuneți ce firmă de publicitate lasă spații de expunere nefolosite? Google este în cele din urmă o firmă care are și o secțiune de marketing, doar din reclame se trăiește, nu!? Așadar, în viitor, acolo vor fi reclame. Fiți siguri de asta!

Iar caseta aceea de la începutul paginii, serios, adică mergeți să căutați ceva pe Google și primul îndemn ar fi acela că înainte de a căuta la noi, mai vedeți și-n altă parte? Îmi vine să râd. Se va schimba, o reclamă, un carusel de anunțuri, ceva din ce să iasă bani. Asta va fi!

Ce zic agențiile de SEO, cum văd marketerii schimbările de SERP

Deocamdată nu se aventurează prea mulți să facă pronosticuri. Normal, după ce au anunțat încă din 2016 că prima pagina de la Google se va schimba, nu le mai arde de previziuni. (Vezi cazul BigFoot!)

Deocamdată este și destul de devreme să spui ceva cu cap, așa cred eu. Deși, dacă observați, se exprimă toți cei care promit „ranking”. Dar în tot ceea ce ține de Google și în general de SEO, e riscant să faci afirmații. Pentru că e vorba de o companie privată cu interese concrete și pe care noi, ceilalți, nu le cunoaștem.

Totuși, am găsit un studiu făcut de cei de la Bright Edge, cumva antedatat, căci au intuit ei ceva și s-au apucat de treabă în urmă cu vreun an. Ei zic că actualul mod de a dispune rezultatele căutărilor este unul care se ghidează după tendințele de moment. Cred că au dreptate. Și tot studiul lor mi se pare pertinent, tocmai de aceea vi l-am și recomandat.

Studiul celor de la Bright Edge este corelat într-adevăr cu felul de a acționa al postărilor de pe Google MyBusiness. De aceea cred în el. Și într-adevăr, mi se pare și mie că pagina cu rezultatele căutărilor parcă este mai… emotivă! Ține cont de ce se caută la un moment dat pe plan local. Iar SEO se va orienta în această direcție: local și în consecință Google Maps! Cred că SEO pentru un trafic organic, metodele de creștere de ranking, nu au de ce să se schimbe. Nu așa de brusc. Este opinia mea

Principii de optimizare care încă sunt (sau nu) „la modă”

Voi trece în revistă câteva așa zise principii de SEO. Acestea reflectă efemeritatea în ceea ce privește „valorile” din mediul online. De fapt, unele nici nu au reprezentat vreodată un criteriu de departajare, dar au pătruns adânc în folcor ca să zic așa.

Keyword-ul în adresa de url nu este un factor de ranking

Sincer, mie mi-e greu să înțeleg de ce unii se încăpățânează să creadă că dacă au un nume de domeniu care include keyword-ul… gata, au mai mult succes! Apoi, se străduiesc să includă keyword-ul în adresa url a unui articol, a unei pagini. Adică url slug. Site-ul nu se clasează mai bine, articolul nu este mai bine indexat! Dar inclusiv cei care produc software pentru optimizarea site-urilor promovează această idee. (La fel fac și cei care fac plugin-uri de SEO pentru wordpress, vezi Yoast!) În fine, nu are importanță dacă este sau nu keywordul în adresa url.

Veți spune că adică atâția susțin că e bun pentru SEO și mă trezesc eu să fiu Gică contra? Eu vreau să subliniez, că da, chiar și în trecut cei de la Google sugerau să cosmetizăm adresa de url pentru pagini. Dar aceasta pentru a fi un indiciu despre conținut, nu pentru a fi mai bine clasați! Este o diferență mare…

(Așa, în paranteză, site-ul meu este https://789.ro și se ocupă de SEO în mod special pentru cei din Timișoara. Sunt înaintea tuturor. Dar, înțelegeți cumva de undeva din adresa site-ului că mă ocup cu site-uri? Că fac SEO? Spune ceva adresa url despre profilul site-ului? Nu… pentru că nu contează! Dacă vreți, puteți citi un mai vechi articol de-al meu referitor la acest subiect. Vezi Alegerea numelui de domeniu și țepele românești…)

Și da, puteți să citiți sau să ascultați și pe cel care este „Guru de SEO” la Google, respectiv pe John Mueller într-un video pe Youtube

Conținutul site-ului este decisiv pentru ranking (poziția din SERP)

Indiferent câte idei, câte curente, câte opinii sau cum doriți dvs să le spuneți au avut loc în evoluția căutărilor, a prezentării informațiilor, întotdeauna conținutul site-urilor, a conturilor de social media, acest factor a fost important. Nu adresa fizică a unei pagini!

Mai sunt unii care pretind că este recomandabil să ai servere proprii sau IP-uri speciale, dedicate sau mai știu eu cum. Nu, nu au relevanță, singurul lucru care contează este conținutul și cât de ușor accesibil este acesta pentru utilizator. Restul sunt doar chestiuni de costuri… de a ameți clientul!

Ideea este că ar trebui să vă axați pe subiect și nu pe cuvinte cheie. Am susținut întotdeauna acest lucru. Am găsit un articol care mă ajută în acest sens: How To Dominate SERPs By Focusing On Topics Instead Of Keywords.

Și dacă vreți, mai citiți-mă și pe mine în articolul Ce înseamnă conținut de calitate.

Sper că am reușit să vă dau o idee despre ce este trecător și ce rămâne din tot ce este pe internet.

Despre Matei Bitea 188 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...