Rețeaua mea privată. Cu social media, SEO și email marketing

reteaua mea privata de social media
De ce sa-ti faci reteaua ta privata

Nu ai nevoie de website și de SEO ca să-ți promovezi mica afacere! (Scutești banii cu IT-iștii!) Îți trebuie o adresă de email, o adresă poștală la o locație fizică unde să-ți ții boarfele (și unde să bei o cafea) și un computer cu conexiune la internet. Da… și puțin know-how! Altfel, dacă nu știi ce să faci, poți să te angajezi portar. Totul este online, după cum sper că veți vedea. (Citiți la sfârșitul textului despre casa online.)

Bine, poate veți zice că am halucinații și mi-am pierdut mințile de la atâta stat la computer. Eu zic să mă ascultați, căci toată treaba pleacă de la GDPR. Iar ceea ce v-am spus mai înainte este o idee care se manifestă din ce în ce mai mult. În România (încă) mai puțin.

Reclamele în social media încep să devină „oarbe”

Ați remarcat cumva că Facebook le „încasează” la greu!? Adică ia amenzi, ultima amendă pentru Meta este de vreo 390 milioane de euro. Știți de ce!? Pentru încălcarea GDPR-ului. Adică, mai pe scurt, pentru colectarea de date personale. Bun, și ce înseamnă asta? Că nu vor mai putea fi făcute reclame personalizate. Până nu demult dacă te interesa promovarea unei pagini web, a unui produs sau o simplă postare era destul de avantajos. Adică îți alegeai publicul țintă, în ce oraș, câți ani are, chestii din astea.

Da, toată afacerea era în reclame personalizate! Știai că dacă faci o promovare pe Facebook ai toate șansele să fie eficientă. Adică era văzută de cine dorești. Acum, nu știu cât și cum le va mai merge, dar businessul lor mi se pare că e pe sfârșite. Vreau să spun în acest mod, cu reclame direct la persoana vizată.

Și dacă sunteți atenți la tot ce se întâmplă în social media veți constata că asupra rețelelor sociale se dă un asalt permanent. Dacă citiți TikTok aproape de a fi interzisă în UE vă răzgândiți în legătură cu promovarea pe TikTok. Motivele? Cam aceleași.

De fapt, administratorii rețelelor sociale vor avea zile grele. Până ce vor constata că le este prea scump să se (mai) folosească de datele personale. Vor lua amenzi până crapă!

Prin 2014 au început și necazurile Google în legătură cu poziția de monopol în legătură cu browserele. (Vezi Google are necazuri). În fine, ei plătesc miliarde amenzi…

retea privata de social media cu SEO si promovare
Retea de social media, include si SEO si business si promovare. O găsim peste tot, chiar dacă sub diverse forme. Așa funcționează lucrurile…

Primul gând despre rețeaua proprie

Bun, veți zice, păi ce, nu ne putem promova în continuare pe Facebook? Eu n-am zis așa ceva, doar că nu veți mai cheltui banii la fel de eficienți ca acum ceva vreme. Adică vrei o reclamă pe care să o vadă o anumită categorie de public? Pofta-n cui, nu mai ești sigur de nimic! Ba, mai mult, dacă se supără oamenii lui Zucki și-ți blochează contul, nu mai poți să-l accesezi, s-a dus naibii toată munca.

Ideea care vrea să vi-o transmit este aceea că nu trebuie să stați la mâna Facebook, Instagram (tot un drac!), Google, Linkedin sau orice altă rețea socială! Fiți propriul Dvs stăpân! Lucrați în așa fel încât să vă puteți muta oricând în timpul cel mai scurt. Cum zicea nu mai știu care gangster jucat de Robert de Niro: pot oricând să plec, nu am nevoie decât de 15 minute să-mi fac bagajele! 

Deci, concluzie: nu vă țineți afacerea pe Facebook! Sau alte rețele sociale. Nu stați la bunul plac al unui administrator căruia i se pare că violați nu știu ce reguli și vă blochează contul. Pe românește înseamnă să vă țineți ouăle în mai multe coșuri. Sau banii în mai multe conturi, dacă vreți.

Promovați-vă prin email marketing. Construiți-vă propria rețea

Propria dvs rețea înseamnă că dacă aveți ceva de comunicat, ceva de transmis, ceva de oferit, mesajul dvs va ajunge exact acolo unde trebuie. Printr-un click!

Acum să nu credeți că este zero investiție, zero cheltuieli și doar profit! Vreau doar să fiți convinși că este o promovare eficientă, nu vă pierdeți vremea și obțineți cel mai bun ROI. Adică „Return of Investment”. Am scris un articol anul trecut despre Marketing prin email, dacă doriți mai multe despre acest subiect.

Propria dvs rețea înseamnă suma de oameni sau firme care este interesată de dvs, de ceea ce oferiți. Respectiv clienții sau cei care vă pot deveni clienți. Este o rețea care conține în principal adresele de email ale colaboratorilor dvs. Adrese pe care le-ați obținut datorită încrederii. Orice afacere, orice relație de succes se bazează pe încredere care începe prin cunoaștere.

Marele dezavantaj este faptul că se construiește mai greu, aveți nevoie de ceva timp și mai ales muncă. Dar dacă veți transforma acest dezavantaj într-un punct forte, atunci veți fi un om de succes!

Cum ne construim rețeaua. Începeți cu obținerea bunăvoinței

Colectați emailuri de la prieteni, de la firme cu care ați lucrat, de pe site-uri publice! Colectarea este prima etapă. Apoi, începeți să trimiteți mesaje. Însă, prima dvs grijă ar fi să cereți acordul pentru expedierea acestui gen de reclamă.

Obținerea acordului este chestiunea esențială, primul pas de care trebuie să vă preocupați. O puteți face în mod explicit printr-un email de genul: hei, te interesează să afli despre cum se promovează un site? Despre ce înseamnă SEO? (Am zis și eu așa, că așa aș face eu, acestea sunt subiectele mele de interes.) Aveți grijă însă să aveți opțiunea de renunțare. Cel căruia i-ați trimis emailul să vă poată respinge în orice moment. Adică să se dezaboneze.

Veți primi un răspuns sau nu veți primi nimic. Depinde de cât de convingător sunteți. Însă dacă celălalt vă permite să-i trimiteți mesaje atunci ați făcut un pas important. Doar de dvs depinde să-l transformați în cititor, partener sau client.

Ca să captați interesul, să vă convingeți că mesajul ajunge unde trebuie trimiteți o mostră. Un articol, un exemplu de produs, descrierea unui serviciu. Atenție însă, nu încercați să vindeți. Oamenii fac alergie la mesaje de genul „cumpără acum” nu știu ce. Dacă încercați să vindeți ceva din primul mesaj, aproape sigur veți rata totul!

Ce conține emailul

Prima chestiune esențială am enunțat-o mai sus: butonul de dezabonare! Un link măcar, ceva foarte simplu dar realizabil. Nu puneți omul să rătăcească printr-o mulțime de site-uri și formulare…

Conținutul depinde foarte mult de cine sunteți dvs. De ce faceți. Dacă ați fi o persoană publică, o personalitate, un sportiv, ceva de genul Simona Halep, de exemplu, nu aveți nevoie de o prezentare. Însă un anonim trebuie să fie convingător.

Un magazin de genul Nike nu ar trebui să aibă o prezentare specială. Însă fabrica de încălțăminte de la Miticești cu siguranță are nevoie de o introducere. Ideea este că dacă sunteți un necunoscut dar vă prezentați cu bun simț puteți avea succes. Și evident, ceea ce oferiți să-l intereseze pe celălalt.

Vă sugerez să prezentați un calendar, o frecvență a mesajelor dvs. Și dacă este posibil dați omului posibilitatea să se aboneze doar pentru anumite mesaje. Bombardați-l toată ziua cu mesaje aiuristice și vă va băga direct la spam!

Instrumente de email marketing. Ce fac ele

Ce este un astfel de instrument? Păi închipuiți-vă că aveți o rețea formată din zece oameni. Ok, le trimiteți zece emailuri, nu vă doare mâna. Dar dacă aveți o listă cu 100 de abonați? Ce faceți, scrieți 100 de mesaje? E contraproductiv.

Există așa numitele „email marketing tool”, niște progrămele special concepute pentru așa ceva. Ele vă sortează abonații, îi împart în grupuri diferite în funcție de criteriile dvs. Puteți personaliza un email așa cum doriți.

Important este că un astfel de instrument trimite mesajul în locul dvs. Și nu trimite 100 pe minut, ci la o frecvență bine stabilită. De exemplu, dacă vreți să trimiteți 100 mesaje pe minut, sistemul de securitate al serverului dvs vă va bloca. Va crede că sunteți un spammer. Pur și simplu vă interzice.

Mesajele se trimit cu o frecvență rezonabilă. Softul meu trimite un email la cinci minute. Da, atunci când trimit îi dau de lucru și închid calculatorul. Treaba se termină a doua zi.

Eu folosesc un plugin de newsletter pentru wordpress dar există și altele. Sunt o mulțime, toate fac cam același lucru. În general, fiecare software de acest gen vine cu cel puțin două variante sau cu limitări dacă putem spune. Le puteți folosi gratuit o perioadă după care trebuie să le plătiți. Sau anumite facilități sunt contra-cost, sau gratis până la un anumit număr de emailuri trimise, câți abonați aveți, etc…

email marketing
Marketingul prin email este cel mai eficient mijloc de promovare. Si cel mai ieftin

Strategia de email marketing. Relația cu abonații

Aici, în opinia mea, dar nu numai, toți marketerii spun la fel, există câteva etape absolut obligatorii. Și care nu trebuie „arse”. Acestea, rezumate, pot fi enunțate:

  • cunoaștere, primul contact;
  • câștigarea încrederii;
  • menținerea relației;
  • expunerea/vânzarea a ceea ce vă interesează.

Opinia mea este că a doua și a treia relație au ponderea cea mai mare în strategia dvs. De ce? Pentru că veți construi o rețea stabilă și care se va extinde și singură. Lista dvs de abonați se va extinde din aproape în aproape dacă primelor dvs contacte le dovediți că sunteți de încredere. Că aveți ce oferi la modul cel mai serios.

Trimiteți mesaje după programul pe care l-ați stabilit și cam unul la cinci să fie o ofertă. Iar aceasta din urmă trebuie făcută cu multă chibzuință. Eu aș merge pe ideea de sugestie, de speculare a unui moment.

Dezvoltarea rețelei. Primul abonat, următorii și următorii

Am spus, primii abonați sunt clienți, prieteni, colaboratori. Însă cum vă dezvoltați? Una dintre cele mai interesante (și eficiente) soluții este să le obțineți adresele de email dându-le ceva în schimb.

Dacă ați observat, există o mulțime de site-uri care în schimbul adresei dvs de email oferă o carte, un manual, un voucher de cumpărături. Asta este ideea, oferiți și dvs ceva. Dar, cum am spus la început, nu vă trebuie neapărat un website unde să construiți un formular. Poate fi o pagină de Facebook. Postați acolo o informație, că oferiți ceva gratis, asta vor toți! Și de fapt în schimbul adresei de email le oferiți gratuitatea sau voucherul sau ce aveți…

Astfel, încetul cu încetul vă construiți rețeaua cu oameni care sunt interesați de oferta dvs. Nu vă descurajați dacă se dezabonează, este chiar o idee bună. Veți avea doar persoanele/frmele interesate cu adevărat.

SEO promoveaza un site
Promovara prin SEO si continut este laborioasa si necesita cunostinte. Altfel, este elegant si solid

Conceptul de casă online

Acum despre sediul dvs online, casa online. Plecăm de la ideea de a fi absolut independenți de mofturile administratorilor de social media. Care vă blochează când doresc ei. Sau aveţi un site în care nu doriţi să investiţi SEO sau web design, nici administrare, nimic. Totuşi, un loc unde să vă expuneţi ofertele, acel sediu despre care ziceam, ceva trebuie să aveţi.

Dar fiindcă premiza este să nu depindeți de un website sau de o pagină de Facebook, această casă online trebuie să fie extrem de mobilă. Să vă puteți debarasa oricând de ea. Nu înseamnă să renunțați, ci să folosiți mai multe concomitent. Nu prea multe căci vă aglomerează și nu le mai puteți controla…

  • cont de Facebook;
  • site gratuit pe wordpress sau oriunde altundeva, sunt o mulțime;
  • pagină pe un portal deținut de altcineva;
  • un cont de Google MyBusiness;
  • softurile de trimis emailuri oferă în general ele o pagină de acest tip, doar că astfel veți fi dependente de ele;
  • etc., etc.,

Sugestia mea este să mergeți cu două, maxim trei canale de promovare marketing, în paralel. Poate fi un site gratuit în genul blogurilor de wordpress un cont pe o rețea socială, ceva în care să nu investiți și de unde plecați oricând. Așa cum zic gangsterii: în 15 minute am plecat!

Adevăratul dvs sediu este propriul computer. Acolo aveți toate fișierele. Rețeaua dvs este lista de adrese de e-mail. Odată ce o aveți, făcută prin muncă pe bune, aveți un capital de lucru foarte serios. Și valabil și de pe urma căruia vă supraviețuiește afacerea…

Recomandări finale

O precizare: nu vreau să înțelegeți că un site este inutil! Sau o pagină de FB. Nu, deși site-ul este sfânt, el este singurul pe care numai dvs îl puteți controla, vă recomand să mergeți cu două-trei canale de promovare în paralel. Singura dvs casă este computerul. Și la hard-discul acela să-i faceți backup mereu.

  • Nu cumpărați liste de adrese de email, baze de date cum zic ei. Sunt inutile, adresele nu mai există sau nu sunt actualizate. Așadar plătiți pe ceva ce nu folosiți. Și nici nu este o practică legală, poate trebuia să încep cu asta.
  • Păstrați un newsletter decent, ușor și agreabil, nu vă aruncați în comentarii politice, limitați-vă strict la jobul dvs. La ceea ce vă interesează.
  • Trimiteți mesaje doar dacă aveți ceva de spus sau de arătat. Și doar pentru domeniul dvs de interes.
  • Din când în când faceți un test și trimiteți un mesaj prin care să descoperiți felul în care sunteți privit. Poate plictisiți, aflați ce subiecte ar mai fi de interes.
  • Urmăriți în permanență ce faceți concurența. Din subiectele pe care ei le tratează vă puteți da seama dacă sunteți mai buni sau trebuie să vă creșteți nivelul.
  • Cele mai bune subiecte sunt oferite chiar de către clienții sau partenerii dvs.

Există oameni sau firme care doar asta fac: creează și trimit newslettere. Poate ar trebui să le studiați metodele. Sunt sigur că veți observa că email marketing este ceva foarte eficient unei afaceri. La fel ca SEO pentru website-uri.

Rețelele sociale, molipsitoare, toxice și intruzive

Rețelele sociale sunt importante, dacă nu s-ar vorbi despre dvs, despre firma dvs, atunci înseamnă că nu existați. Browsrerele sunt importante, cu ele navigați pe internet. Aâtta doar că fiecare dintre acestea fură ceva de la fiecare dintre noi.

Noțiunea de furt nu este explicită, furtul datelor se bazează pe neștiință, pe ignorare, pe acceptare. Noi, aici în România suntem foarte lejeri în privința furtului. Acceptăm și integrăm. Nu vreau să spun mai mult. Poate ar fi de interes să citiți că 80% dintre români permit folosirea datelor personale în scopuri publicitare.

Despre Matei Bitea 173 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...