
Exagerez, desigur, căci nimeni nu-i tâmpit să facă copywriting de amorul artei, pe gratis și să nici nu-l citească nimeni! Totuși, unele dintre cele mai bune întrebări sunt acestea:
- Cât de mult îmi ajută site-ul pe Google dacă-i popularizez conținutul pe rețelele sociale?
- Ce efect are asupra afacerii mele să mă omor să scriu un text, să-i popularizez linkul pe facebook și să nu obțin niciun rezultat?
- Pot controla ce se întâmplă cu articolul meu, să ajungă la cine vreau eu, adică la cine ar putea fi interesat despre oferta mea?
- Și întrebarea întrebătoare, cea mai importantă: Pot să mă dezvolt – afacerea, site-ul, pe mine ca persoană – prin intermediul copywriting-ului?
Promovarea site-urilor cu copywriting
Voi începe cu răspunsul la ultima întrebare, iar celelalte le veți deduce singuri dacă vă veți obosi să citiți acest articol. Deci, copywriting-ul, crearea și editarea de conținut este singura modalitate prin care se poate dezvolta un site. Are logică din considerentul de mai jos.
Atâta vreme cât transmiterea unei idei, a unei oferte, a unei solicitări se face prin scris-citit sau să vezi o imagine, ai nevoie de un text și eventual o fotografie. Te poți distanța de ceilalți, poți fi în fața concurenței dacă ți se citește textul, dacă ți se observă imaginea, dacă ajunge la cine trebuie. Iar ca să ajungă ai nevoie de SEO…
Lucrurile par simple, așa, că le vorbești și le citești, că le spune unul care te vrăjește și toată ziua dă din gură, vorba nevesti-mi. Opinia mea este că ele chiar sunt simple sau hai să zicem că nu sunt foarte complicate.
Instrumentul Google analytics
Google ne pune la dispoziție unul dintre cele mai interesante instrumente, respectiv Google anaytics. El este gratuit și oferă informații despre performanța site-ului. Dacă-l citești cum trebuie o să-ți dai seama că te poate ajuta enorm de mult. Poți citi rapoarte, poți salva datele, vezi grafice, mă rog, cam tot ce te-ar putea lămuri dacă lucrezi cu adevărat sau te afli-n treabă.
Să discutăm pe câteva exemple concrete, ca să nu ziceți că dau din gură.
În imagine este o evoluție a unui site pe aproximativ trei luni. Observați că sunt câteva vârfuri în ceea ce privește numărul de vizitatori. Se poate afla când și ce s-a întâmplat la fiecare dintre ele. Să ne referim la primul vârf, la cel din 16 mai și să discutăm pe el. S-ar putea ca atunci să fi finalizat o lucrare și ați arătat-o publicului. Probabil ați stârnit un interes enorm, dacă ați avut atât de multe vizite. Sau, poate, metoda prin care ați adus atâția vizitatori a fost una cu adevărat revoluționară.
Paradoxal, o întrebare la care mulți nu se gândesc, sau se gândesc și nu interpretează corect. Merită să repet figura? Adică de fiecare dată când am ceva interesant de arătat, să procedez ca atunci, să aduc vizitatori pe site…
Citirea informației
Reducem intervalul de timp la o săptămână, cea dintre 16 și 23 mai. Extragem informațiile din Google Analytics și să vedem ce ne spun ele.
Dacă ne uităm de unde vin vizitatorii vom observa că mai mult de două treimi dintre ei vin de pe social. Probabil din Facebook, iar asta se poate afla intrând mai adânc în informație. Mai observați un lucru. Că aceștia trec de 81% la rata de respingere. Adică a lipsei de interes.
Pe șleau, cei mai mulți cititori ai site-ului au venit din postarea dvs pe FaceBook. Au venit, au zis ah, ce prostie și au plecat. Acum, că știți aceste lucruri, vă este clar de ce nu are rezultate site-ul dvs.? Că nu-l citește cine trebuie…
→ Află mai multe despre rata de respingere sau lipsa de interes a unui site…
Cum corectăm evoluția site-ului
Răspunsul vine tot din analiza informației de la Google Analytics. Înțelegem din imaginea anterioară că am avut cei mai buni vizitatori din traficul organic. Adică din „Google Search”. Ei au avut cel mai mult timp stat pe site, au citit cele mai multe informații, s-au comportat exemplar. De fapt, ei sunt cei pe care ar trebui să-i vizați. Ei au ajuns pe site-ul dvs pentru că v-au căutat.
Asta pare a fi opțiunea dvs cea mai valabilă: să vă pregătiți site-ul astfel încât să fie găsit de cei care au nevoie de serviciul dvs. Asta se face prin copywriting și SEO. Sau, altfel spus, prin crearea de conținut și pregătirea lui pentru a fi găsit de motoarele de căutare. Este acea ocupație pe care unii o cred inutilă. Pentru că nu o văd…
Copywriting și SEO, doi frați de sânge
Nu puteți spera să obțineți clienți dacă nu le prezentați informații despre ceea ce vindeți. Mă rog, vorbesc generic, produsul dvs poate fi un serviciu, o vânzare, un tratament medical, o consultație juridică. Este vorba de scopul site-ului, acela pentru care ați decis să fiți prezent în mediul online.
Imaginile de mai sus au fost suficient de elocvente, cred eu, în a vă spune ce ați greșit. Să vă bazați pe traficul din rețelele sociale pentru a vă crește site-ul în Google? Nu, nu aici este problema, ci modul în care ați făcut-o. Mai jos expun câteva idei pe care (aproape) nimeni nu le ia în seamă. Mă refer la cei care chiar ar trebui să fie atenți la asta.
Spuneam în articolul meu Cea mai iefină reclamă: SEO plus administrare că dacă vă scrieți singuri articolele și vă încredințați administrarea site-ului către un profesionist veți obține o reclamă ieftină. Pe ansamblu este ieftină. Iar apoi, să distriuiți conținutul pe rețelele sociale.
Așa este, nu mă contrazic. Dar alegeți bine unde distribuiți. Dacă aveți ceva ce ar merge mai bine într-un grup (de Facebook) unde se vorbește despre mașini la mâna a doua, de ce distribuiți pe Linkedin, de exemplu? Acolo sunt altfel de oameni, mai instruiți, cu alte preocupări, nu să cumpere și să vândă rable. Gândiți-vă la asta.
Dealtfel, Facebook-ul, când vreți să promovați o postare văoferă posibilitatea de a selecta publicul țintă. Dacă tot vă promovați site-ul pe Facebook, de ce să nu folosiți aceste instrumente…
Nu mai alergați după like-uri
Este adevărat că Facebook apreciază o pagină, un cont, în funcție de like-uri și fani, dar aceștia nu au legătură cu site-ul dvs. Pe ei nu-i interesează ce scrieți dvs pe site, dacă le serviți o informație pe contul dvs e bine, dacă nu ei nu se obosesc să citească. V-am demonstrat mai sus.
De fapt, ceea ce ar trebui să înțelegeți este că Google include FaceBook și nu invers. Că orice se raportează la Google și nu invers. Asta e, vă place sau nu, dacă vreți să ieșiți în lume…
Diferite rețele sociale implică diferite conținuturi. Și diferite moduri de prezentare… Asta înseamnă că puteți fi avea mai multe conturi sociale, dar postați pe fiecare cam ce se potrivește…