SEO – FAQ – Dicționar, noțiuni de bază

Faq Optimizare SEO
Cele mai comune intrebari despre Optimizare SEO, tot ce trebuie sa stiti

Optimizare SEO pe înțelesul tuturor. Cred că pentru a se intui mai bine scopul și mijloacele folosite este nevoie de texte ușor de citit. Astfel încât noțiunile să fie recepționate pentru toate genurile de educație pe care le are cititorul, de la o formație umanistă la una tehnică. Optimizarea SEO este ceva indispensabil în zilele noastre. Și totuși, mare parte din documentație este inaccesibilă tocmai datorită prețiozității limbajului. Sper ca textul meu să se distingă de celelalte.

Audit SEO

Când se face un audit SEO se verifică existența datelor necesare pentru indexarea site-ului de către motoarele de căutare. De cele mai multe ori se verifică existența titlurilor, a descrierilor, elementelor de identificare a imaginilor, linkuri… Un audit SEO se poate face și în mod gratuit dacă veți căuta un script free online. De exemplu, la seoptimer.com vă puteți face o idee despre ce înseamnă din punct de vedere tehnic site-ul dvs. Însă opinia mea este că doar o astfel de expertiză nu doar că nu vă ajunge, dar vă poate induce în eroare. Auditul SEO corect este făcut de un operator uman. Apoi, firmele care vă oferă astfel de analize gratuite, pleacă și ele de la un audit de acest gen, adică gratis. Vă recomand să citiți și articolul meu Audit SEO gratis, pe bani și dacă aveți cu adevărat nevoie

Anunțuri „Google Ads”

Acestea sunt acele rezultate care vă sunt afișate la o interogare și care sunt marcate specific, respectiv cu cuvântul „Anunț” – dacă utilizatorul se află în România. În altă țară vor fi afișate, evident, traducerile acestuia. De regulă sunt afișate unul, două, trei anunțuri în partea de sus a paginii. În funcție de cât de solicitată este respectiva căutare, în SERP pot fi afișate anunțuri și în partea de jos a paginii.
SEO versus Google Ads; promovarea site-urilor

Blog

Denumirea dată unei secțiuni din site unde se publică în mod regulat articole și fotografii. În general informații cu tematică asociată site-ului. Blogul este cel mai eficient mijloc de promovare. Scrise conform cu regulile SEO, postările acestuia reușesc să atragă atenția asupra serviciilor dvs. și să promoveze produsele sau conceptele site-ului. Autorii articolelor din blog ar trebui să fie persoane deprinse cu scrisul. Sunt mai multe genuri de scriitori de blog, specializați sau cu caracter general. Pentru a avea succes însă, un blog ar trebui scris de cei care au cunoștințe de SEO. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.
Ce face un blog… Este bun pentru SEO sau nu!?

CMS

Este abrevierea de la Content Management System, o denumire generică dată în general site-urilor care funcționează bazându-se pe o bază de date. Cel mai cunoscut este wordpress-ul, dar mai sunt Joomla, Magenta, OpenCart… Construcția și funcționarea acestor tipuri de site-uri se remarcă pe ușurința în exploatare. Administratorul are la dispoziție un panou de comandă de unde gestionează conținutul. Sunt site-uri comode și destinate în primul rând unei mase largi de utilizatori, cu diferite niveluri de pregătire și prea puține cunoștințe de programare.

Digital Marketing

Noțiunea însumează toate metodele folosite de a promova un site, respectiv SEO (on-page și off-page), e-mail marketing, promovare pe rețelele sociale, susținerea blogului și advertorialele. Este una dintre cele mai complexe specialități ale celor care activează în mediul online.
Despre licența de marketing digital obținută online

Freelancer

O persoană care activează în mod independent în sfera serviciilor. Deși noțiunea îi poate acoperi pe toți „liber-profesioniștii” care activează în special în mediul online, ea este folosită însă mai mult la creatorii de site-uri, la graficieni, artiști digitali, cei care fac optimizare SEO, fotografi, în general activități creatoare.
Freelancer sau agenție de SEO

Google Search Console

Este un instrument gratuit pus la dispoziție de Google administratorilor de site. Din el puteți afla performanța site-ului, respectiv câte pagini sunt indexate și în care sunt erori. Este un fel de trusă SEO, interpretarea rezultatelor vă ajută să dirijați evoluția site-ului. De exemplu, puteți afla care pagini nu sunt indexate. În acest caz, le optimizați, le dați spre analiză crawlerului de la Google și faceți corecțiile. Dacă lucrați bine SEO, dacă aveți o strategie stabilă, nu se poate să nu dați rezultate. Tot aici puteți trimite sitemap-urile, respectiv niște fișiere care spun lui Google ce și câte pagini are site-ul. Scopul este ca Google să indexeze toate paginile din site care sunt relevante. Un mic tutorial despre Google Search Console găsiți pe site-ul Yoast, respectiv la How to use Google Search Console: a beginner’s guide.

Keyword

În general este esența cuvântului sau înșiruirii de cuvinte după care căutăm pe internet. Prin Google sau orice alt motor de căutare. În principiu există două tipuri de keyword-uri: „long tail keywords” și „short tail keywords”. Diferența între acestea provine în primul rând din faptul că cele scurte (short), fiind formate din unul-două cuvinte, sunt în principiu cu caracter mai general. Și, logic, asupra acestora este o concurență mult mai mare.

Cu cât avem de-a face cu o căutare mai detaliată, cu mai multe cuvinte, trei-patru-cinci, cu atât suntem mai specifici în ceea ce vrem să găsim. Aici avem și avantaj și dezavantaj. Fiind o căutare specifică ea va deveni una de nișă. (Merită menționat și că site-urile care se orientează cu o strategie SEO din căutări specifice, de 3-5 cuvinte, au un public mai restrâns.)  Partea bună este însă că Google prin algoritmii săi începe să înțeleagă mai bine ce anume vrem să găsim. Cu mențiunea că s-ar putea să fim nevoiți să reluăm căutarea, generalizând-o pentru a obține și alte rezultate din care să alegem ce să accesăm.
Despre cuvintele cheie, ce sunt, cum se pun și cum lucrează…

Landing page

O „landing page” sau pagină de destinație cum mai este cunoscută, este special construită pentru a promova ceva. Respectiv un produs, un serviciu, o idee, un formular…Acest tip de pagini sunt folosite pentru a fi loc de destinație atunci când faceți click pe o reclamă de tip banner, pe un buton, pe un link dintr-un newsletter sau link dintr-un articol.

Această pagină este în general mai suplă decât o pagină comună din site. De obicei nu conține toate elementele acesteia, are un meniu mai simplu. Este astfel construită încât să fie rapidă. Se concentrează strict asupra mesajului, asupra prezentării produsului. Ea poate avea și un scop de colectare de informații gen sondaj.

Cele mai obișnuite pagini de tip „landing” sunt cele la care ajungeți când faceți click pe o legătură dintr-un e-mail. Sunt unul dintre cele mai eficiente mijloace de marketing.
Optimizare pentru homepage. Construirea unui brand. Ponturi

Meta tag

Meta tag-urile sunt fragmente de cod introduse în secțiunea de Head a unei pagini web, în scopul de a comunica cu browserul și/sau cu motorul de căutare. Meta tag-ul transmite informații despre titlul și conținutul paginii, autorul acesteia, modul de afișare, informații destinate roboților, etc Alte informații SEO. Ca să înțelegeți mai bine citiți despre Structura unei pagini web (acest text este în reconstrucție, va fi disponibil în curând… Reveniți!.

Optimizare SEO

Din punct de vedere lingvistic este un nonsens să spui „optimizare SEO” pentru că SEO tocmai asta înseamnă. Greu de explicat cum de s-a împământenit această formulare dar ea trebuie acceptată ca atare. În general termenul de optimizare SEO se referă la site-urile care trebuie promovate. Cele neoptimizate, cu SEO precar sau inexistent. Acest termen are parte de una dintre cele mai dure competiții. Vezi și definiția de la SEO.
Detalii despre serviciile mele web…

Scam

Scam-ul este de fapt o înșelătorie. Vă face să vă cheltuiți banii pe lucruri sau servicii practic inexistente. Sau atât de proaste încât practic vă aruncați banii pe fereastră. Se întâmplă ca scamul să aibă o aparență de legalitate perfectă. De obicei, cine pică în plasa unui astfel de infractor nu-și va mai recupera banii. Mai nou, scamerii se aliază cu avocați fără scrupule. Puteți citi și articolul meu Un business de pomină și cum am scăpat de-o țeapă…

SEO on page și off page

Acronimul expresiei „Search Engine Optimization” care înseamnă optimizarea (site-urilor) pentru motoarele de căutare. Adică executarea asupra site-ului a unor operațiuni care să-l facă pe acesta mai ușor de înțeles de către motorul de căutare. După ce site-ul este optimizat ar trebui ca Google să înțeleagă foarte bine despre ce este vorba în el. Pentru a optimiza site-ul se fac două tipuri de modificări/corecții:

  • Asupra conținutului efectiv al acestuia (text și fotografii) și a codului sursă – operațiune care se numește SEO on-page;
  • În ceea ce privește legăturile care pleacă din site precum și cele care vin – link building sau SEO off-page;
Ce înseamnă de fapt optimizarea SEO

SERP

Acronimul de la expresia „Search Engine Result Page”, respectiv este lista cu răspunsuri pe care le primiți după ce căutați ceva pe Google. Vi se afișează o înșiruire de câte 10 răspunsuri la interogarea dvs. Prima pagină, respectiv primele 10 răspunsuri, reprezintă așa numita pagina întâi de la Google. Apoi a doua pagină și tot așa. În mod evident, site-urile care se află pe prima pagină și mai ales în primele poziții, au șanse mai mari de a fi accesate, de a vinde, de a-și prezenta produsele și prin urmare de a stabili noi contacte. Primele site-uri afișate în SERP sunt posibile beneficiare de trafic organic. Poziția unui site în această listă demonstrează eficiența SEO. SERP-ul ce este. Prima pagină și dinamica ei/p>

Spider Google, web crawler, Googlebot

Denumiri generice pentru software-ul folosit de Google pentru accesarea site-urilor. Informațiile colectate din conținutul unui website sunt folosite pentru indexarea paginilor web. Procesul de „spionare” a paginilor, a ceea ce conțin ele se face prin intermediul acestui gen de soft. Mai sunt denumiți și roboți. Odată ce a fost înțeles (sau nu) conținutul unui website, Google va indexa pagina respectivă, o va depozita într-o bază de date care deja este imensă. Urmează prelucrarea informațiilor printr-un algoritm, în funcție de rezultatele căruia o pagină este mai mult sau mai puțin reprezentativă referitor la un subiect. În consecință, pagina respectivă va fi afișată mai în față sau mai în spate.

Structura unei pagini web

Tehnic vorbind, o pagină web dintr-un site este compusă din două părți: Head și Body. Prima este una care furnizează informații browserului și motorului de căutare. Conținutul acesteia nu este vizibil de către utilizatorul site-ului. De ceea ce scrie însă în această secțiune contează modul de indexare al site-ului, vizibilitatea lui pe internet și în cele din urmă promovarea site-ului. În această secțiune se poate bloca un site, astfel încât acesta să nu mai fie indexat. este locul în care se introduc metatagurile, elemente de referință care definesc identitatea unui site.

SEO se face și pentru Head ca și pentru Body, ambele sunt „câmp de lucru”.
Body este partea destinată vizitatorilor site-ului. În această secțiune se introduc textele propriu-zise, fotografiile, informațiile de contact, etc. Tot ceea ce vede un utilizator este scris aici.De remarcat că în partea de Body se personalizează puternic SEO în ansamblul. Aici se definesc atributele fotografiilor, ale legăturilor și textelor. Dar nu poate funcționa o secțiune fără alta.
Cum se face un titlu de pagină web și să ne folosim de Google Trends

Trafic organic și trafic plătit

În mod logic, suma accesărilor unui site reprezintă traficul. În funcție de proveniența acestuia, traficul poate fi împărțit în două:

  • Spunem că avem trafic organic dacă vizitatorul accesează site-ul pentru că l-a găsit pe internet căutându-l după un anumit keyword, o interogare. Altfel spus, vizita se datorează calității în sine a site-ului, cineva a căutat ceva iar SERP-ul i-a sugerat că în site-ul respectiv ar fi informațiile căutate. Un site este cu atât mai bun, mai relevant și mai ușor de găsit cu cât are un trafic organic mai mare. Și invers, este un drum cu dublu sens.
  • Traficul plătit  reprezintă acele accesări care se produc în urma unui anunț publicitar, a unei reclame, a unui advertorial. Așadar, acest tip de trafic nu are legătură cu calitatea site-ului ci cu faptul că s-a plătit pentru a exista aceste accesări.
Reprezentanții Google au menționat de mai multe ori că aceste două tipuri de trafic sunt independente una față de cealaltă. Altfel spus, puteți plăti oricâte anunțuri căci poziția în SERP nu va fi influențată.
Trafic organic vs trafic plătit

White Hat și Black Hat SEO

Acestea sunt denumiri generice a două metode de a face SEO. Mă rog, este cam mult spus SEO, mai curând ne referim la principiile de pregătire a site-urilor pentru interacțiunea cu Google. Prin White Hat, adică „pălăria albă” se simbolizează metodele corecte și recomandate de către Google pentru promovare. Cei care practică Black Hat („pălăria neagră”) încearcă mereu să inducă în eroare motorul de căutare.

Practicanții de Black Hat vor încerca mereu fie să înșele Google cu privire la reprezentativitatea unui site, fie să defavorizeze site-uri concurente. Se spune că prin Black Hat unii reușesc să declaseze anumite site-uri, pur și simpu „trântindu-le” la coada căutărilor. Reprezentanții Google au afirmat de nenumărate ori că își îmbunătățesc mereu algoritmii și că recunosc mereu când e vorba de Black Hat. Și că practic nu se mai pot produce astfel de denaturări ale reprezentativității unui site.
O metodă legală de Black Hat

Search Engine Journal – printre cele mai bune publicații despre SEO și teoria promovării site-urilor

The Who, What, Why, & How of Digital Marketingsau cum se face marketingul digital

Despre Matei Bitea 170 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...