Fotografia din site. Introducere corectă. SEO și manipulare

seo si fotografia
Manipulare si manevrare, SEO si black hat. Fotografia si indexarea ei de catre Google

Se spune că fotografia bună face cât o mie de cuvinte. Nu este prea adevărat, ca fost jurnalist aș vrea să nuanțez. Să spun că o fotografie ar trebui să spună totul. Dacă ești artist și vrei să transmiți o metaforă ai nevoie de un obiect, respectiv pictură, sculptură, fotografie (și alte forme de expresie) și atunci nu mai ai nevoie de cuvinte.

Dacă ești jurnalist fotografia devine bună nu neapărat când ai nevoie de cât mai puține cuvinte pentru a o explica. E bună dacă se încadrează în cerințele publicației unde vrei să apară. E bună dacă va completa ce conține textul. E bună dacă respectă niște condiții tehnice. E bună dacă scoate în evidență un subiect. E bună dacă-i place redactorului șef. Și o mușlțime de alte criterii.

Și ar mai fi o condiție ca o fotografie să fie bună. Dacă o tratăm ca pe un mijloc de expresie web. Or, în acest caz o mie de cuvinte ar fi prea puține. Vezi și articolul meu „1000 de cuvinte este deja ceva banal la o fotografie bună!” (Am scris acest articol exasperat de câte calități se pierd, cât de multă informație se pierde dintr-o fotografie dacă ea ajunge unde nu trebuie. Sau este folosită de cine nu merită sau nu are căderea.)

În fine, tot ce vreau să rețineți este că actualul instantaneu al ecoluției societății este foarte dependent de persoana celui care manevrează o informație. De orice fel ar fi aceasta, nu neapărat fotografia în sine. Cumvoi încerca să vă conving mai jos. Desigur că nu trebuie săluați tot de bun ce zic eu, și asta depinde de carismă, dacă aveți încredere în mine veți lua în considerare, dacă nu, nu!

(Mă refer în principal la site-urile care sunt realizate în wordpress. Principiile sunt însă valabile pentru absolut orice website. Până la urmîă SEO are aceleași valențe, din orice unghi ai privi…)

Fotografia ca element de manipulare. Sau de promovare

Explicam într-un articol care se referea la manipularea informației prin SEO că pe internet nu se poate ascunde nimic de motoarele de căutare. În schimb, ajustând niște elemente tehnice (chestiuni de SEO) poți scoate în evidență niște detalii sau le poți trece sub tăcere. „Ascunderea” are loc de fapt prin faptul că ai implementat niște condiții tehnice greșite sau rău intenționate. Sau nu le pui. Or, asta înseamnă că sensul unei informații ori va fi redat exagerat, ori nu va fi redat deloc. Adică motoarele de căutare vor fi înșelate sau li se vor ascunde informații.

La fel se întâmplă și cu imaginile dintr-un site. Dacă le introducem cu setările care trebuie vom evidenția informația sau o vom trece sub tăcere. Păi, ce înseamnă acest lucru? Uitând de ideea de manipulare și referindu-ne la propriul nostru site (magazin online, blog sau doar niște pagini de prezentare) înseamnă că ne vom promova businessul sau îl vom îngropa cu propriile noastre mâini! Cum? Fiți atenți la mine! Mai jos veți înțelege și mai bine ce este cu manipularea asta. (Eu nu i-aș spune chiar manipulare, mai degrabă denaturare a informației. Dar o denaturare atât de puternică!…)

Cum se „îngroapă” un site cu fotografiile. Greșeli frecvente

Este foarte simplu, credeți-mă. Să dau un exemplu inspirat din realitate. Din relația cu clienții. Unul dintre aceștia, având un magazin online și dorind să fie cât mai implicat în administrarea site-ului, avea (și are) ambiția de a-și introduce singur imaginile produselor. Ok, i-am zis, atunci măcar dă-le denumirea exactă și spune ce reprezintă fiecare. Nu este suficient doar să atașezi niște imagini la un produs, chiar dacă acestea reprezintă ceea ce trebuie. Nu m-a ascultat niciodată.

Prin fotografie se poate „duce sus” sau se poate coborî un site. Eu voi spune despre cum e să-l trântești… Iată principalele greșeli pe care le poți face. Din neștiință sau din SEO după ureche….

SEO si fotografia
În sisteme CMS aveți posibilitatea de a introduce (sau omite) toate datele unei fotografii…

Dimensiunea unei fotografii

Când mă refer la dimesiunea unei imagini pentru site vorbesc de spațiul pe care-l ocupă ea pe server. De regulă e vorba de kB. (Dacă o imagine ocupă să zicem 1 MB, atunci deja este grav. Ce înseamnă pentru SEO și cum influențează dimensiunea imaginii locul pe care-l ocupă un site? Răspunsul este destul de simplu. Cu cât este mai mare, cu atât se va afișa mai greu. Logic, are nevoie de mai mult timp.

Judecați fotografia și prin prisma dispozitivului pe care va fi afișată. Dacă este destinată unui telefon mobil, de ce să puneți pe site o imagine de 50×50 cm? Displayul telefonului nu are această dimensiune. Astfel, în acest caz, se presupune că nemaifiind necoie să se încarce atât… veți câștiga timp. Veți optimiza un factor de SEO. Google ține cont de viteza site-urilor. De ce să vă bateți singuri cuie-n cap? (Nu veți reuși să stricați mașina frizerului!)

» Cu poza mică te face Google mare este o postare pe blog in care explic de ce si cum se face redimensionarea imaginilor.

Omiterea explicațiilor la fotografii

Să știți că optimizarea și promovarea unui site nu se face după ureche. Și nici împotriva voinței proprietarului. Așadar, dacă nucredeți în aceste metode (cum a fost exemplul cu clientul meu care credea că SEO e doar o vrăjeală…) nu are rost. Este muncă pierdută. Bani și resurse aruncate pe geam.

De fiecare dată când ingroduceți o imagine pe site trebuie să vă asigurați că are inclus atributul „alt”. Ce este aceasta? În HTML există eticheat despre imagine care are pe lângă atribuite ce țin de dimensiuni, sursă, ș.a. și pe cel de „alt”. Concret, „alt” vine de la „text alternativ”. Nu este destinat browserului în sine, ci motoarelor de căutare. Concret, dacă introduceți „alt=Dacia Logan” Google va primi mesajul că acolo este cvorba despre Dacia Logan. Deși nu acesta a fost scopul inițial al definirii, acesta este (credem noi, cei care ne ocupăm de SEO) efectul cel mai important.

Închipuiți-vă că aveți o conexiune lentă și nu vă interesează să încărcați în browser imagini. Vreți să fie doar informația în stare pură. În acest caz aveți opțiunea de a dezactiva încărcarea imaginilor. Știți desigur. Având implementat atributul alt, browserul va afișa un chenar în care scrie „Dacia Logan”. Astfel, dvs. veți ști ce conține imaginea aceea. Și dacă vă interesează cereți să se încarce. În acest mod, prin alăturarea atributului alt cu opțiunea utilizatorului de a vedea sau nu o imagine, se definește o parte din „experiența de utilizare”. Un criteriu de care ține cont din ce în ce mai mult Google.

Ceea ce v-am descris mai sus are un efect. Google este ajutat să înțeleagă despre ce este vorba în pagina dvs., respectiv despre Dacia Logan.

Corectarea greșelilor de introducere a informațiilor la fotografii

Spuneam de clientul care punea imaginile cum avea chef. Păi, da, se pot corecta, dar trebuie să rețineți câteva idei. Atunci când lansezi o informație pe net, în general Google o prinde imediat. Bine, asta și în funcție de anumite caracteristici, de exemplu dacă ești o publicație imediat „te ia Google”. Dacă ești o firmă de confecții metalice informația ta va fi procesată cu o relativă întârziere. Ore sau zile. Esențial este că această operație, i se spune „indexare”, are loc (aproape) imediat.

Am spus mai sus aproape imediat pentru că dacă s-a strecurat o greșeală și vrei să o corectezi, eroarea va fi citită mai târziu. cei de la Google nu sunt atât de operativi în sensul acesta. Chiar dacă ei afirmă că „reindexarea” se face în timp real. Nu este așa, timpul ăsta real este foarte elastic! Ești maicâștigat să adaugi încă un articol decât să corectezi pe cel vechi. Sau o nouă fotografie.

Așadar, reindexarea unor informații introduse greșit ia timp. Nu este „live”. Or, dacă ești un magazin online, asta înseamnă că timpul în care marfa ta stă pe stoc pentru că nu află nimeni de ea te costă bani. Și atunci, de ce să nu faceți treaba bine de la început!? Începeți prin a introduce corect o fotografie,

De fapt, reindexarea de către Google (recrawl) se și face mai restrictiv. Chiar ei spun că impun niște limite, doar un anumit număr de pagini, ș.a. Înseamnă că e foarte posibil să rămâi pentru multă vreme cu informații eronate în site. Vezi Ask Google to recrawl your URLs

Manipulare = explicații false, omitere sau repetare obsesivă

În primul rând, aș vrea să lămurim (foarte pe scurt) noțiunea de manipulare. Abandonați ideea că este ceva politic. Deși, așa este, pe toți ne duce gândul într-acolo. Eu când vorbesc de manipulare (prin SEO) mă refer la faptul că un site poate fi dirijat astfel încât vizitatorii săi sunt „forțați” să-l parcurgă crezând că este vorba despre altceva. Desigur, acest altceva înseamnă o denaturare de conținut, o exagerare.

Adică dacă ai introduce imaginilor (și paginilor) pe care le pui pe site anumite informații atașate, care nu (prea) corespund cu mesajul în sine al imaginii, înseamnă deja manipulare. Evident, trebuie să existe și o compunere atentă a textului, să dirijeze subtil spre o anumită direcție. Exemplu: introduci imagini cu poșete dar explicațiile se referă la marochinărie în general, inclusiv pantofi sau portmonee.

La polul opus se află omiterea informațiilor. Adică neintroducând nicio informație despre imagini este ca și cum ai vrea să ascunzi site-ul. Sau să-l treci sub tăcere.

De ce ar vrea cineva să manipuleze prin SEO, respectiv prin informațiile atașate unei imagini sau SEO din texte ori din codul sursă!? Aici fiecare știe mai bine de ce. Exemplul cu denaturarea e dat mai sus. Completez spunând că dacă ai da fiecărei imagini un atribut „alt=poșetă din piele” ai crea senzația că tot site-ul este cu poșete. Deși imaginile spun despre altceva, de exemplu despre o fabrică de pantofi, o tăbăcărie, etc.

(Am avut eu un site în lucru cu monumente funerare. Orice imagine primea informații că este despre cruci, sicrie, morminte, monument de marmură, etc. Știu că este sadic, dar așa a ajuns site-ul mai în față. Aici se vede inventivitatea și crearivitatea…)

Apoi, ascunderea informațiilor, cui ar putea folosi!? Ne întoarcem la politică, obligat. Păi să presupunem că o informație trebuie să fie publică dar nu trebuie să o citească nimeni. Știu, pare paradoxal, dar se practică. Închipuiți-vă că se scoate un post călduț la concurs. Una din metodele de reducere a concurenței este să afle cât mai puțini oameni despre el. Faci un SEO tâmpit de tot la text, la fotografia din site și nu va afla nici dracul de chestia asta. Dar, atunci când vei fi întrebat dacă au fost respectate condițiile de publicitate vei putea să bagi mâna în foc că da! Așa și este, l-ai publicat! Dar cine l-a știut?

Poate că explicațiile de mai sus vi se par exagerate. Poate, dar câștigându-mi existența din presă atâția ani știu cum se face… (Partea cu postul scos la concurs este chiar o tehnică de „black hat SEO”, bine, dacă ți-o faci singur este chiar un fel de sepuku… Vezi ce sunt aceste tehnici în articolul de pe blog…)

Până unde poate intoxica fotografia

Păi… poate merge destul de mult. Nu total, dacă pot spune așa. Din fericire, cei de la Google sunt mai prevăzători acum decât în urmă cu câțiva ani. Prin schimbările de algoritm din ultimii ani au reușit să pună o relație matematică între conținutul imaginilor (conținut furnizat de „alt” dar și alte informații asociate) și linkuri, titluri, etc.

Formula nu este însă exactă. Adică dacă ești încăpățânat și ai ceva stofă și poți dirija un text și fotografia din el, îi poți fenta destul de mult. Nu total, dar destul!

Este adevărat, cei de la Google au ambiția de a citi imaginile. Pentru că știu că sunt trași în piept de multe ori. Însă să folosești inteligența artificială în a citi imagini este încă …. un vis! Acum. Înviitor se vor schimba cred că destul de multe lucruri. Este ca mașina fără șofer. În urmă cu câțiva ani părea o prostie, acum este o realitate perfectibilă.

Vă sugerez să citiți How Will Google “Read” & Rank Your Images in the Near Future un articol extrem de interesant despre ce le coace capul celor de la Google.

Despre Matei Bitea Articolele 212
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...