prima pagina     alte servicii foto

Restaurare fotografii vechi colorrestaurare fotografie veche color cu balerinaclick pe imagine pentru marire

Restaurarea unei fotografii vechi (alb-negru) ar consta cam in oprirea degradarii ei, respectiv spalarea intr-o solutie de tiosulfat de sodiu, ceea ce ar opri oxidarea pe mai departe a argintului din emulsie. Nu cred sa se poata face mai mult in acest sens. Dar, eu nu am auzit inca sa se redea si culoarea initiala, adica a tonurilor de gri.

La restaurarea unei fotografii vechi color procesul ar fi mai complicat, mult mai complicat, caci este vorba de pigmenti de culoare, iar pe vremea cand Kodak, Agfa si Fuji faceau legea... pigmentii aveau o varietate atat de mare incat mi-e greu sa cred ca s-ar putea face o restaurare in adevaratul sens al cuvantului.

Nu e ca in pictura, unde pui vopsea, o amesteci pe sevalet pana iese ce vrei, folosesti substante compatibile una cu cealalta.

De aceea cred cu tarie ca prelucrarea digitala a imaginior este un mare pas inainte in domeniul restaurarii. Practic sunt copii fidele, acestea nu mai reprezinta deloc materialul original, dar cui ii mai pasa de acest aspect cand o imagine poate sa-ti transmita singura emotia si parfumul unei intamplari, a unei epoci apuse!?

Si obtii si cate copii ai chef...

© Matei Bitea - freelancer - www.789.ro