
Demult mă mânca în palmă să fac un text despre ce înseamnă o setare în wordpress. Mă refer la categorii și etichete, cum le alegi și ce influență au. Indiferent că site-ul oferă niște servicii, este un blog sau un magazin online. Și iată că a venit vremea…
Categorii și etichetele la fel ca raioanele si rafturile dintr-un magazin
Deci, înainte de orice setarea unui site făcut în wordpress, dar treaba asta este valabilă pentru orice sistem și în orice software, vom începe cu a pune la punct structura acestuia. Vorbim de fapt despre cum vă organizați conținutul site-ului. Este și asta o optimizare. Este foarte important pentru SEO.
Când vă gândiți ce categorii să alegeți închipuiți-vă că intrați într-un magazin de confecții pentru bărbați. Aici vor intra și copiii. Păi dacă aveți un anumit tip de postări pe blog sau pagini într-un site și vreți să e ierarhizați, să le grupați, împărțirea pe categorii este binevenită. Asta este prima setare a unui magazin in wordpress, a unui site oarecare. Aș spune chiar necesară. Magazinul cu haine pentru bărbați este chiar un bun exemplu, dar la fel putem vorbi despre haine pentru femei, magazin alimentar și mai sunt comparații de făcut.
Gândiți-vă că dacă un text pentru blogul dvs este potrivit doar unei anumite categorii de subiecte, el se va potrivi ca nuca-n perete dacă-l așezați altundeva. Un pantalon pentru copii de grădiniță nu are ce căuta la adulți, de exemplu. O salopetă de lucrat pe șantier nu se poate introduce la hăinuțe pentru sugari. Cred că ați înțeles ideea. În acest sens, setarea wordpress-ului în sensul că același produs îl puneți la o mulțime de categorii nu este deloc binevenită. Am explicat mai sus. Imaginea următoare este elocventă.

Setare in wordpress: Eticheta sau tag-ul
O altă setare a site-ului wordpress se referă la etichete. Acestea sunt diferite de categorii. Au cu totul alte funcțiuni. Puteți avea un pantalon de salopetă de culoare albastră, un pantalon de sport albastru, un pantalon din stofă vândut separat. Toate aceste produse au o’trăsătură comună, adică eticheta „albastru”. Logic, poți avea o țesătură din lână, una din fibre de polymer sau alta din bumbac și acestea să fie toate de culoarea albastră.
La articolele dintr-un blog wordpress situația este oarecum similară cu setarea magazinului. Adică dacă blogul este să zicem despre turism, într-un articol din categoria „excursii pe munte” putem avea eticheta „interzis pe timp de iarnă”. Traseul poate fi să spunem în Munții Făgăraș. Dar și în Retezat avem trasee care sunt interzise, în Apuseni sau oriunde doriți dvs. Ideea introducerii acestei etichete este să deosebească un traseu de vară, unul normal, de unul periculos, în care te poți accidenta. Acolo unde este cazul se introduce această etichetă, ea aduce la același numitor anumite articole din categorii diverse sau chiar din aceeași categorie.
Tot așa putem introduce etichete în toate categoriile de excursii cu caracter de dificultate mic. Unde poți merge cu copiii, chiar și cu turiștii cei mai puțin antrenați. Să zicem eticheta „plimbări ușoare”. Site-urile făcute în wordpress ne dau posibilitatea de a face aceasta setare intr-un mod foarte elegant, fără să știi programare.
» Categoria, tag-ul în viziunea celor de la WordPress Beginner
Setarea in wordpress a etichetelor, respectiv a tag-urilor
La ce sunt bune? Păi ați realizat că în exemplul de mai sus dacă vrem să alegem din site-ul unei agenții de turism trasee care se fac ușor, cu mamaia și bunicul, trebuie doar să le selectăm după eticheta „plimbări ușoare”. Nu contează că sunt din Făgăraș, Bucovina sau Delta Dunării. Frumusetea site-urilor in wordpress este ca suporta orice setare de continut.
Utilizatorul va alege ceea ce-l interesează și va exclude ce nu dorește. Este un principiu pe care-l observați cu prisosință aplicat pe platformele de tip emag. Acesta este principalul mare avantaj al folosirii raționale a categoriilor și etichetelor, respectiv ușurința în utilizare. Este folosit termenul de experiență a utilizatorului dar el este logic și nu cred că implică niște probleme decât la început. Până te prinzi ce este cu clasificarea asta.
Setare excesiva in wordpress: abundenta de etichete și categorii
În principiu, dacă atribuiți unei anumite categorii de produse, articole sau imagini sau despre orice ar fi vorba nume greșite sau nepotrivite, dvs aveți de pierdut în sensul că nu vă expuneți bine interesele. Creați derută și vizitatorul nu va găsi decât din întâmplare ceea ce el caută de fapt.
Deci dacă puneți hăinuțele de sugari la echipament sportiv… înțelegeți ce iese. De fapt, vă creați singuri probleme. În loc să ușurați sarcina vizitatorului, dvs îl puneți în dificutate și poate chiar îl enervați și pleacă.
La fel este și cu etichetele, păi nu aveți cum să dați mai multe tag-uri aceluiași produs dacă el nu le merită. Dacă nu sunt reale. Acest lucru îl fac de obicei cei care sunt foarte preocupați să pună în fața clientului o mulțime de variante, căci poate până la urmă cumpără ceva. Nu este o idee bună, lăsați-l pe client să-și aleagă singur, căci ideea de a-i prezenta un alt produs când el caută cu totul altceva nu este deloc convenabilă. Puneți-vă în locul clientului.
Să exemplificăm cu o setare de etichete la un magazin făcut în wordpress. Unui pantalon de copii îi atribuiți tag-ul (eticheta) că rezistă la tăvăleală. La fel, unui pantalon de salopetă. Dar când cineva caută un pantalon de stofă fină, care să meargă la un sacou elegant, de luc chiar, dacă dvs veți spune că e „bun de tăvăleală” veți provoca hazul. Că se rătăcește un produs, două de acest fel nu e mare pagubă. dar dacă instituiți o regulă atunci veți avea de pierdut.
» SEO Category Pages – WHY they’re important and HOW to optimize them.
Cum vede Google categoriile și etichetele
Dacă setarea magazinului sau blogului dvs wordpress nu respecta niste reguli logice, cred că aveți de pierdut. Opinia mea este că Google vă vedea site-ul ca pe ceva care exagerează. Și cred că vă va ignora. Ca să înțelegeți, vă prezint schematic cum are loc căutarea după un anumit criteriu.
Deci cineva caută un produs care să se încadreze într-o anumită categorie, să zicem X, și care are proprietatea XYX, adică tag-ul XYX. Bun, dar dacă dvs încadrați o pagină sau un produs la mai multe categorii, practic forțați să fie mai multe adrese de url care duc toate în același loc.
La fel, puneți eticheta XYX la mai multe produse și numărul adreselor de URL se va mări considerabil. deci vom avea un număr imens de combinații de adrese care toate duc spre același produs, cu același conținut. Combinații de n luate câte m… dacă vă aduceți aminte de la matematică…
N-ar fi o mare problemă să fie cât mai multe linkuri spre o pagină, dar acestea ar trebui să vină din afara site-ului, nu din interiorul acestuia. Sau, în acest caz să folosiți măcar așa numita adresa canonică.
Practic, folosind același produs în mai multe categorii și cu mai multe etichete vor rezulta mai multe adrese URL care duc la același conținut. Este o tactică dezagreată. Avem de-a face cu conținutul duplicat, o tentativă de păcălire a motoarelor de căutare. În fapt consecințele sunt neindexarea respectivelor pagini. Adică, Google în loc să rețină o pagină care poate ar putea fi îmbunătățită, el va refuza să o indexeze.
Cam astea ar fi cele mai importante aspecte referitoare la modul în care setăm denumiril, conținutul sub formă de categorie sau etichetă. Succes!
» Hosting pentru wordpress la789ro