Ce este un site bun și șase direcții în care să acționați

site bun de la SEO Timisoara
Ce este un site bun? Sase directii de actiune sugerate de SEO Timisoara

Probabil cea mai complexă întrebare se referă la ce elemente fac un site să fie bun? Și nu ar trebui să ne grăbim cu răspunsul. Să spunem că SEO, partea de design web, numărul de accesări sau mai știu eu ce ar putea fi o greșeală. Cred că răspunsul s-ar putea concretiza într-un singur cuvânt: depinde!

Opinia mea este că trebuie să privim în ansamblu. Este ca în medicina integrativă, când se tratează pacientul în ansamblul său și nu doar o boală. Această abordare se numește holistică, am observat chiar că există și un concept de SEO holisitc. Bine, acum trebuie spus că în acest sens există o mulțime de alte website-uri care fiecare pretinde că știe ce înseamnă un site bun. Cititorul poate fi influențat în funcție de site-ul pe care-l citește mai întâi. Deși, în fond, cam toate se referă la același lucru… 

Sugestia mea este că dacă vă doriți un site bun să-l judecați în ansamblu. Să abordați obiectivul la modul integral. Și să puneți accent pe ceea ce vă interesează în primul rând. Însă să optimizați fiecare latură a site-ului. După cum voi vorbi în continuare. 

Obiectivul site-ului să fie bine definit, ținta să fie clară

Altfel spus, tot conținutul să conveargă în aceeași direcție. Dacă vreți un site care să fie bun într-un anumit domeniu, atunci tot conținutul lui ar trebui să se refere la acel domeniu. De exemplu, dacă oferiți servicii de web design, ar fi inutil și păgubos să aveți pe blog articole cu reparații auto. Tot SEO-ul dvs se va concentra într-o singură direcție.

Unul din păcatele bloggerilor este acela că se lasă furați de scris. Să scrie și una și alta. Este la fel în orice domeniu ceea ce este un impediment în a avea un site bun. Dacă aveți de gând să captați atenția celor care caută servicii de reparații auto puteți scrie despre piloți de Formula 1 doar dacă atingeți legătura dintre piesele de calitate și fiabilitatea lor în cursă. Viața personală a unui pilot nu interesează în alt context, desigur dacă țintiți să arătați că vă pricepeți la service și la piese.

Site-ul să fie bun sub aspect tehnic

Ce înseamnă asta? Adică să poată fi accesat din orice colț al lumii. Un site bun se va vedea la fel indiferent dacă utilizatorul folosește Chrome sau Mozilla. Atunci când vă creați site-ul să cereți designerului acest lucru.

Luați în calcul că tehnologia evoluează permanent și este important ca site-ul dvs să poată fi îmbunătățit sau reparat cât mai ușor. Opinia generală este că dacă aveți un site făcut în wordpress, de exemplu, veți fi la adăpost de efectele negative ale marilor schimbări. De ce? Păi este cel mai folosit sistem CMS. De la bun cele mai multe site-uri din lume sunt realizate în wordpress. Există documentație, programatori, entuziaști… astfel că orice schimbare majoră a platformei o veți putea controla cu relativă ușurință.

» Cel mai bun web design, cel mai bun SEO

Site-ul să poată fi bine optimizat SEO. Și această chestiune se referă la resursele generale. Ar trebui să aveți în vedere ușurința cu care se pot introduce sau modifica elementele de SEO. Este important, căci de acest lucru depinde indexarea site-ului. Afișarea lui în Google. De exemplu, site-urile realizate în PrestaShop au un număr mult mai redus de plugin-uri de optimizare decât cele din wordpress.

Dacă aveți nevoie de service la site, mai ușor veți găsi pe cineva pentru wordpress decât pentru PrestaShop sau Magenta. Sunt elemente importante care toate, implementate de la bun început concură la calitatea site-ului dvs.

Siguranța site-ului. E bun dacă e de încredere

Ați văzut lăcățelul din stânga-sus de la browser? Indică un mesaj, este deschis sau vă atrage atenția în vreun fel? Ați văzut mesaje că site-ul nu este sigur? Atenționări despre site de încredere? Toate acestea sunt indicatori care atestă gradul de securitate oferit de site. Nu este vorba despre calitatea site-ului în sine, despre ceea ce găsiți în el.

Informația oferită de lacătul din browser vă spune de fapt dacă sunteți pe o conexiune sigură, adică https, sau nu, respectiv pe o conexiune de tip http. În prima variantă este vorba de fapt despre existența unui certificat de siguranță (SSL). Însemnătatea practică a unei conexiuni sigure este aceea că datele pe care transmiteți dvs către site (server) nu pot fi descifrate de o terță parte. În cazul în care comunicați cu banca, de exemplu, nu vă poate nimeni vedea datele cardului. Este cel mai banal exemplu.

Starea unui site referitor la acest subiect vă spune cât este de bun. Sau de încredere dacă doriți. La orice site serios conexiunea va fi sigură. Google ține cont de asta…

Design competitiv. Experiența utilizatorului să fie optimă

În primul rând, când vorbim despre design web  ar trebui abandonată ideea de frumos. Nu la asta se referă. Sau nu în primul rând la asta. Frumos este ceva absolut relativ, pe când design înseamnă proiect, armonizarea mai multor însușiri în același produs.

Așadar, un site web are un design bun dacă răspunde pozitiv la mai multe criterii.

  • conținut bine structurat;
  • texte lizibile, imagini armonios poziționate;
  • funcționalitate și interactivitate;
  • optimizare SEO facilă;
  • proporții rezonabile.

Pentru a obține un design cât mai bun la un site, vă sugerez să vă uitați la alte site-uri similare. Să căutați prin magazine de template-uri. Acestea din urmă prezintă în general soluții verificate. Nu veți avea de făcut decât să introduceți propriul conținut.

Experiența utilizatorului se referă la ușurința cu care accesează site-ul. Să găsească dificil un număr de telefon ar fi ceva dezavantajos pentru dvs. Proprietățile și caracteristicile unei lucrări, ale unui produs ar trebui să fie ușor de accesat. Un site bun are informații de contact ușor accesibile.

Funcționare optimă pe dispozitive mobile

Vă vine să credeți că încă există site-uri care nu sunt adaptate device-urilor mobile? Și totuși există. În condițiile în care aproximativ 55 % din trafic provine de pe dispozitive mobile (telefoane și tablete) ar fi o adevărată inconștiență să neglijați acest aspect.

Ar trebui să țineți încă cont că un site care este bun pentru desktop va funcționa oarecum altfel pe mobil. Pe dispozitivele mobile va trebui să se încarce rapid, site-ul să fie mai suplu. Un site bun pentru mobil va avea o dimensiune mai mică, va necesita mai puține resurse.

Apare o dilemă: să fie două variante ale site-ului? Una pentru mobil și alta pentru desktop? Da, este o metodă. Opinia mea este însă că existența a două site-uri este foarte greu de întreținut. Mai bine faceți un site bun pentru ambele variante.

Comunicarea cu motoarele de căutare. Hărțile de site

Ce înseamnă să comunici cu motorul de căutare? La modul general este vorba despre a-i informa pe cei de la Google ce ai în site. Ce noutăți ai introdus, ce ai scos, ce modificări, etc…  În principiu nu trebuie să faci nimic. Google află singur ce ai făcut, știe și singur ce site a apărut. Partea delicată este că toți cei care au un site ar vrea ca Google să te aibă doar pe tine în vedere. Nu și concurența.

Sitemap înseamnă o hartă de site. Adică un fel de index. Un catalog cu ce se află în site. Asta ar trebui trimisă periodic către Google. Astfel ca acesta „să știe” ce conține site-ul. Comunicarea înseamnă implicit și SEO. Să-i dai de știre când organizezi un eveniment, când pui un articol nou, când ai produse noi în magazin.

Să comunici cu motorul de căutare mai înseamnă și să-i pregătești paginile astfel ca ele să fie cât mai bine indexate. Mai bine zis să-l determini să te indexeze conform cu conținutul introdus.

» Ce este un sitemap

Deci, ce înseamnă un site bun?

Nu știu dacă am reușit ca prin criteriile de mai sus să definesc noțiunea de site bun. Nu asta mi-am propus ci să sugerez direcțiile prin care ajungeți la așa ceva. Un site trebuie să vă servească el pe dvs și nu invers. Site-ul trebuie să vă popularizeze, să vă facă reclamă. Să vă prezinte activitatea.

Conceptul de SEO holistic este cel care, cred eu, ar trebui să vă ghideze. Nu puteți optimiza o parte, iar alta să o lăsați de izbeliște.

Așadar, un site bun este acela care vă reprezintă. Care conține tot ce doriți să transmită. Și pe care îl controlați dvs., la care puteți interveni oricând fără prea mari dificultăți. Nu trebuie ca dvs efectiv să modificați ceva, ci doar să înțelegeți și să aveți decizia de a-l controla.

Despre Matei Bitea 173 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...