Cât spațiu este necesar pentru un site în wordpress

spațiu necesar wordpress
Spatiu necesar pentru site construit in wordpress

Spațiu necesar unui site în wordpress este tema pe care o voi dezvolta în rândurile următoare, dar în comparație cu un site HTML. Căci primul aspect de care ne ocupăm când alegem un serviciu de hosting nu este designul web, nu este nici SEO ci chiar spațiul pe care-l închiriem. Adică hostingul în sine. Nu este o problemă decât dacă ne propunem să cheltuim responsabil. Căci este simplu, ai mai mult spațiu, plătești mai mult. Ai mai puțin, hostingul este mai ieftin. Așadar, de cât spațiu avem nevoie?

» Ce este hostingul și cum îl alegem. Să facem economie de bani!

Dacă vrem să fim siguri că rezolvăm problema din start, cumpărăm un pachet mare și știm o treabă. La fel ca în rezistența materialelor, vrem să fim siguri că o piesă nu se rupe, alegem un coeficient de siguranță mare.

Dar dacă suntem niște oameni chibzuiți vom achiziționa doar atât cât ne trebuie. Și iarăși ne întoarcem la întrebarea din titlu: de cât spațiu este necesar pentru site, că este wordpress sau HTML? Am să încerc să dau un răspuns din prisma unui om care, nefiind mare specialist în web design, nu știe și așteaptă răspunsuri băbești. Sau… mură-n gură!

Când mi-am făcut primul site mai adevărat ca să zic așa, acesta încăpea pe o dischetă de 1.4 MB. Mă duceam cu ea la server. Apoi, dezvoltându-mă, a crescut și site-ul, așadar mai luam o dischetă… În fine, dacă vă învățați cu site-uri mici, dacă vă obișnuiți să nu țineți toate prostiile pe server vă veți dezvolta o mare abilitate. Zgârcindu-vă la spațiu veți lucra doar cu ce trebuie. Fișierele vor fi mici, deci viteza va site-ului va fi mare. Având nevoie de puțin spațiu veți plăti și mai puțin pentru hosting. Adică veți face economii, site-ul va „zburda” și chiar veți câștiga bani din el. Nu veți avea un site doar ca să vă lăudați că aveți!…

Pe scurt, mărimea unui site depinde de modul în care este construit și de mărimea fișierelor din el. Cel mai mult spațiu este ocupat de imagini, de filme, de muzică… Textele, paginile în sine în sine nu sunt cine știe ce.

Site-urile în HTML au un necesar de spațiu mic față de wordpress

Pare greu de crezut dar un site în stilul vechi, adică realizat doar din pagini scrise în HTML, va ocupa un spațiu extrem de mic. Marea problemă a unui site în HTML este că nu prea este destinat începătorilor. Adică va trebui să aveți totuși noțiuni de web design, respectiv de cod HTML. Apoi, o altă dificultate ar fi aceea că se face mai greu SEO pe el. Spre deosebire, site-urile în wordpress sunt cele mai accesibile publicului larg. Eu cred că ar trebui să fii complet atehnic să nu-ți poți gestiona sau administra singur spațiul necesar unui site făcut în wordpress.

Revenind la paginile în HTML, opinia mea este că, totuși, dacă vă ambiționați să vă faceți astfel un site, la început vă va fi mai greu. Dar, merită! Veți învăța foarte multe. Nici nu e greu să-l administrați. Vă cumpărați un template (un șablon) la care-i schimbați imaginile și textul și gata. De SEO… toată lumea se plânge, adică toți au nevoie, toți zic că știu, dar puțini reușesc. E ca mâncarea de porc. Dar se poate face și SEO pe un site în HTML. Doar că trebuie să știi…

» Mai multe despre șabloane HTML și de site-uri cu totul

Exemplu de site făcut în HTML. Nivelul de bază

Am să vă dau un exemplu de site făcut în HTML. Mă refer la https://m.789.ro, este varianta de mobil a site-ului meu principal.

Un site pe care l-am folosit vreo doi ani. Acum, când scriu, octombrie 2020, el are următoarele caracteristici:

 • dimensiunea totală de 1,8 MB;
 • 8 pagini cu dimensiune totală de 144 kB;
 • imagini pentru butoane, fotografii, în total cam 1,2 MB, deci 66% din volumul total;
 • celelalte fișiere sunt cele de stil, java, etc, acestea fac parte din șablon și nu înseamnă neapărat că vor fi folosite.

Acesta, la fel ca orice alt site, are câteva fișiere care există și gata. Sunt destinate unor eventuale utilizări ulterioare. Sunt ca un fel de cheltuieli de regie, adică există vrei nu vrei. Sunt destinate să facă accesibil site-ul unei cât mai mare audiențe. Eu folosesc o parte din ele, altcineva care folosește șablonul va folosi altă parte și le va ignora pe cele pe care le folosesc eu. Tot așa se întâmplă și cu gestionarea de spațiu necesar pentru site-urile wordpress.

Model de calcul pentru dezvoltarea unui site în HTML

Acum, dacă eu aș vrea să-mi dezvolt site-ul, să zicem cu încă 12 pagini, asta ar însemna un plus de spațiu de 1,2 MB. După cum explic mai jos.

 • Dacă luăm media de 15 kB pe pagină ar fi cam 300 kB.
 • În fiecare pagină să pun o imagine, două, oricum dau cu lejeritate ca fiecare pagină să aibă 70 kB destinat doar imaginilor. Deși, în realitate, nu se întâmplă așa, dar de dragul discuției am acordat această premiză. Cele 12 pagini vor necesita un spațiu suplimentar de 840 kB.
 • Așadar, la site-ul acesta cu 8 pagini care ocupă 1.8 MB aș mai adăuga 12 pagini care au ceva peste 1 MB. Și calculul se face la fel, chiar dacă vorbim de 12 pagini suplimentare sau de 50.
 • Deci, va rezulta un site care ocupă 3MB. Un site care susține un job, prezintă o afacere, cu care câștig o pâine.

Mai sus am vrut să demonstrez că niște pagini web care muncesc pentru dvs pot ocupa atât de puțin spațiu!…

Spațiu necesar unui site realizat în wordpress

Înainte de a intra în detalii despre cât spațiu aveți nevoie pentru o instalare de wordpress, trebuie să spun câteva cuvinte despre ce înseamnă acest sistem. Platforma wordpress este un software cu un scop foarte bine definit, respectiv acela de a face internetul cât mai accesibil. Adică să ofere la cât mai mulți utilizatori șansa de a publica în mediul online. I se mai spune și blog deși este cam exagerat. Dacă la început mai mergea, acum este impropriu să spui despre un site că este doar un blog. De notat că în wordpress este aceeași nevoie de spațiu necesar, că e blog, site sau magazin online…

WordPressul este, dacă vreți o comparație, ceva asemănător cu aparatele de fotografiat digitale. Nu mai aveți nevoie să cunoașteți tehnici de laborator, să știți ce este aceea diafragmă sau profunzime, etc.

Deci, dacă aveți un aparat de fotografiat digital (sau un smartphone) puteți face fotografii. Dacă vreți să publicați pe internet, cea mai simplă metodă este să aveți un site făcut în wordpress. Puteți scrie articole, creați portofolii cu imagini, faceți un magazin online sau doar să învățați, cursuri online sau SEO de exemplu.

Cât spațiu „mănâncă” un wordpress

Un site obișnuit ocupă câteva zeci de MB. De exemplu, sitre-ul demonstrativ de la https://test.789.ro ocupă pe disc vreo 70 MB. Este o instalare obișnuită, nu are nimic spectaculos. Mai adăugați plugin-uri, module… și puteți considera că aveți nevoie de 100 MB. De aici încolo, dacă ne gândim la dezvoltarea site-ului, cu articole de blog, cu pagini adăugate, ați putea să vă orientați după calculul de paginile în HTML.

Vreau să spun că odată ce ați definitivat instalarea tuturor modulelor dezvoltarea web este mai puțin complex de calculat. Eu estimez că pentru un site de prezentare a unei firme, cabinet de avocatură, școală de șoferi, cofetărie, pizzerie… 250 de MB sunt arhisuficienți. Mai puneți spațiu pentru un backup de siguranță și ajungem la maxim 500 MB. Un site obișnuit care să sprijine o afacere se poate descurca în maxim 500 MB.

Pare paradoxal, dar dacă spui cuiva că ai un site de 500 MB sau 1 GB ai putea fi tratat ca un începător, un habarnist, un ins sau o afacere lipsită de profesionalism. Tocmai de aceea, nu spuneți și vedeți-vă de treabă! Un site mic se mișcă repede. Dacă este bine optimizat SEO poate fi și cel mai urât din lume, dacă ajunge înaintea concurenței devine cel mai bun!

Cum să ai un site mai mic; și mai rapid

Indiferent că aveți un site construit în HTML, în php sau pe wordpress ori cine știe ce altă platformă, principiul este același. Ca să se miște repede, trebuie ca fișierele unui site să fie mici, să ocupe ele însele un spațiu cât mai mic. Cu cât aceste fișiere sunt mai reduse, cu atât se încarcă mai repede. Pe cale de consecință veți avea nevoie și de un hosting mai mic, plătiți și mai puțini bani. Pentru a glumi puțin, cu cât ești mai ușor, cu atât zbori mai repede!

Mai jos, câteva recomandări. Sunt adunate din experiența mea și sunt convins că vă vor prinde bine și dvs. (Află despre mine, de când mă ocup de site-uri.)

 • Folosiți cât mai puține scripturi în HTML și cât mai puține plugin-uri în wordpress.
 • Adoptați soluțiile simple și ușoare. Să nu credeți că un site mai complicat va fi mai frumos, el va consuma mai multe resurse și va fi depășit de altele care sunt simple și nu iau timp de încărcare. Estetica se poate schimba sau îmbunătăți prin introducerea de fotografii mai bune, mai percutante. Nu schimbați fața site-ului foarte des, ci faceți schimbări de substanță cât mai rar! Oamenii au reguli de memorie vizuală în subconștientul lor. Te țin minte (și) după cum arăți!
 • Reduceți dimensiunile imaginilor. În HTML folosiți două versiuni ale aceleiași fotografii, una mică, miniatura, care face trimiterea la cealaltă, mare. În wordpress softul le redimensionează, deci aici ați putea scăpa de una dintre griji. Însă dacă învățați să folosiți FTP-ul sau File Managerul ați putea să lucrați cu linkuri personalizate. Obțineți mult mai mult decât un link din wordpress, puteți face nite setări minunate.
 • Nu păstrați (pe site, deci pe server) fișierele și documentele oferite pentru download. Dacă este vorba de documente, faceți-le o distribuire dintr-un serviciu cloud, de genul de la Google sau OneDrive, de exemplu.
 • Nu țineți filme (clipuri video) pe site. Puneți-le în contul de Youtube sau de Vimeo. Veți fi mai câștigați, atât ca spațiu ocupat cât și ca posibilități de promovare. Este adevărat că la început o să vă ia puțin timp și vă veți întreba la ce naiba e bună prostia asta? Dar, o să vedeți, merită!
 • Redirecționați-vă e-mail-urile. Păstrați, evident, adresa de office@ sau contact@ sau info@ dar de acolo trimiteți-le spre un cont de gmail sau yahoo. Nu neapărat că veți spori viteza site-ului prin economia care o obțineți de la scrierea unui formular, ci reduceți spațiul pe disc. Apoi, sunteți mai siguri! Nu țineți toate sursele de comunicare într-un singur loc, ci să meargă toate în același loc. E ca ouăle, zicala aceea, să nu le puneți pe toate într-un singur coș. Când veți pierde un e-mail să vedeți cum vă amintiți de sfatul acesta…

Cam acestea au fost sugestiile mele despre spațiul necesar pentru un site. Totul se poate rezuma la o singură sugestie: fiți zgârciți, înghesuiți-vă pe cât mai puțin! Rețineți că același spațiu necesar unui site în wordpress este valabil peste tot. Luați și folosiți doar cât vă trebuie! Altfel, o să vă îngrășați și abia vă veți mișca, fug toate femeile de dvs., sper că ați prins gluma și ați extras esența!

Despre Matei Bitea 170 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...