Cum aleg o temă de wordpress

Optimizare SEO Timisoara
Optimizare SEO Timisoara, web design si copywriting

Alegerea temei pentru site-ul dvs realizat în wordpress este importantă din câteva considerente:

  • aspectul ei vă reprezintă pe dvs sau serviciile pe care le oferiți;
  • felul în care este construită determină ușurința în administrarea ulterioară;
  • fiecare temă oferă alte posibilități de promovare, are alte caracteristici SEO, ceea ce vă ajută să fiți găsiți mai ușor sau mai greu de către Google.

În cele ce urmează mă voi strădui să ating fiecare aspect dintre cele trei de mai sus. În plus, vă voi descrie-recomanda câteva teme de wordpress. Mă voi referi la teme și aspecte pe care le cunosc și care se pliază pe preferințele mele de web design și SEO.

Aspectul – designul unei teme de wordpress

În primul rând ar trebui spus că aspectul unei teme (al unui site până la urmă) nu este același lucru cu design. Noțiunea din urmă este mai amplă, o include pe prima. Adică aspectul nu este totul, dacă diferitele părți ale unui site nu se integrează unele cu altele.

Cea mai simplă metodă este să intrați într-un magazin cu teme de wordpress și să vă alegeți una. Dați o căutare cu ce vă interesează, de exemplu servicii, coafor, mecanic, etc. și vi se vor arăta o mulțime de idei. Alegeți una pe care să o adaptați dvs.

Cum se realizează această adaptare? Simplu, schimbați imaginile cu ale dvs., schimbați textul, adăugați sau ștergeți pagini. Alte culori, alte imagini, alt fundal, totul face ca nimic să nu mai semene cu ce a fost înainte.

O altă metodă de alegere a temei de wordpress ar fi aceea de studiat și alte idei. Nu neapărat temele care se spune că se încadrează într-un anumit tipar. Orice se poate schimba, modifica, adapta, de nu mai recunoști ce a fost inițial!

Un exemplu practic, din portofoliul meu, ar fi transformarea unui layout proiectat pentru o firmă de avocați într-unul care vinde o carte de cosmetică

Ceea ce vreau să rețineți este că nu are rost să vă pierdeți timpul cu așa-zisa creare a unei teme noi. A unui layout specific dvs. Opinia mea este că nu prea există noutăți în această privință. Vreau să spun că toți așa-zișii designeri web folosesc șabloane. Nu creează ei nimic, ci doar adaptează ceva existent deja. Și vă dau dvs senzația că vă oferă un web design unic. Care poate fi o temă de wordpress cu numele dvs. În fine, poate vă este de folos să citiți articolul de mai jos, mult mai complex despre unicitatea temelor de wordpress, ale web design-ului în general.

» Soluția de web design

Construcția și administrarea ulterioară a unui site wordpress

Temele de wordpress sunt la fel ca mașinile, unele mai bune, altele mai proaste. Logic, și ele sunt tot un fel de mașinării. Funcționează mai bine sau mai rău, sunt mai ușor de condus sau mai greu. Toate aceste chestiuni influențează însă experiența utilizatorului. Respectiv ce performanțe obține el cu site-ul și cât de ușor îl manevrează.

Un site făcut în wordpress ar trebui în mod normal să poată fi administrat de către un utilizator obișnuit. Ar trebui ca un administrator de site să nu fie o somitate în web design și nici în SEO. Căci acesta este mesajul platformei de wordpress, adică site-uri accesibile pentru toată lumea.

În realitate lucrurile nu se întâmplă exact așa. Tema de wordpress are rolul unei materii prime pe care cei care au cunoștințe mai avansate de „computeristică” o prelucrează. Temele alambicate, construite pretențios sunt de obicei un motiv de a mai da de lucru unei categorii de IT-iști.

Sugestia mea este să încercați tema în varianta „light” sau demo, să vă uitați la ea dacă vă convine felul în care se administrează. Majoritatea temelor au o variantă pe care o puteți accesa direct din panoul de administrare al site-ului. În general, temele care se administrează prin intermediul editoarelor vizuale (gen Elementor) sunt mai dificile. Dar e numai opinia mea, opțiunea care contează este a dvs.

Promovarea și optimizarea SEO

S-ar cuveni să fac o constatare. Layout-urile sunt făcute în general de programatori care nu pun același preț pe posibilitatea de optimizare SEO. Aceste aspect nu-i interesează pe toți, cred eu, iar asta din două motive. Primul este acela că nu sunt ei setați să înțeleagă optimizarea unui site. Nu știu, pur și simplu. Singura preocupare a multor web designeri este aceea ca site-ul generat de ei să arate bine. (A arăta bine este un concept relativ. Nu-i frumos ce e frumos, ci e frumos ce-ți place ție!)

Al doilea motiv pentru care lasă SEO pe un plan secund este că astfel, obțin și alte oportunități. Dacă au idei despre optimizarea site-urilor, mai prind și câte un contract de administrare. În fine… sunt lucruri care se practică.

Și ar mai fi un motiv, unul însă foarte relativ. Adică oricât de bine intenționați ar fi, Google îi ia prin surprindere. Mereu, și nu doar pe ei. Aici este ca în industria de armament, întâi apare arma și apoi contra-arma. Întâi virusul și apoi vaccinul. Întotdeauna Google va fi cu un pas înainte, iar creatorii de teme vor implementa noile pretenții cu un tempo mai în urmă.

Titlurile paginilor web făcute în wordpress sau spaima designerilor… este un text care vă explică ce greșeli elementare poate face un „designer web”.

Ca să alegeți o temă care lucrează bine pe partea de SEO este mai greu de dat un sfat. De cele mai multe ori greșelile de concepție (bug-urile) se văd în timpul exploatării. Așa cum e cazul în exemplul descris în link-ul de mai sus.

Teme wordpress și realizatori de încredere

Afirmația din titlu trebuie explicată. E vorba de teme pe care eu le-am testat și softiști care totuși știu ce fac. Sunt doar cei în care am eu încredere și pe care i-am testat, nu înseamnă că nu sunt și alții.

Theme Zee – o soluție excelentă

Realizatorul temelor wordpress Zee este unul pe care l-am încercat mai demult. Primul meu site adevărat a fost construit cu o temă Zee. După ce am încercat tot timpul una sau alta, am ajuns la concluzia că Zee ar putea fi o soluție. Și chiar este.

Programatorul mi se pare un tip serios și care răspunde și la e-mailuri. Dacă intrați pe site-ul lui veți găsi mai multe variante de site-uri pe care le puteți construi cu Zee. Opinia mea personală este aceea că temele lui sunt de fapt variațiuni pe aceeași temă. Dar puteți găsi ceva ce să adaptați nevoilor dvs. cred asta. Cum v-am spus mai sus, schimbați imaginile, textul , fondul, culori, etc.

Temele lui Thomas sunt modulare. Adică sunt ca o mașinărie căreia îi adaugi opțiuni, respectiv diferitele widget-uri care îți pot arăta în prima pagină un anumit tip de articol, un banner cu trimitere la diferite postări… Conținutul primei pagini poate fi aranjat într-un mod destul de ușor, de plăcut ochiului și de eficient în același timp.

Orice temă o puteți testa. Dacă vă place o puteți cumpăra. O comparație între tema free și cea premium o puteți vedea, de exemplu, la linkuri de acest gen. De asemenea, puteți cumpăra și alte plugin-uri, pe care le introduceți în tema.

Mult timp am folosit temele Zee. Deși în crearea de site-uri există atâtea gusturi, atâtea obiceiuri încât trebuie să fii cât mai divers, dacă sunteți web designer vă recomand să folosiți cât mai mult o singură temă. Învățați să-i prindeți subtilitățile, să o recompuneți. Veți ajunge ca de fapt pe aceeași structură să puteți să creați un site cu totul nou. Și nimeni nu-și va da seama de asta. Este un bun obicei acela de a fi cât mai constant. Însă, va trebui să aveți ochii deschiși și la ce se întâmplă în jurul dvs., să fiți capabili să încercați mereu ceva nou.

MH magazine, teme wordpress preferate

Am descoperit MH magazine pe când încercam să caut și altceva, să văd dacă este ceva mai bun decât Zee. Am testat-o întâi în varianta free, cum vă spuneam mai sus. Am fost încântat și am decis să o încerc în varianta premium. Nu vreau să spun că Zee sau MH e mai bună, ambele mi se par realizate cam pe aceleași principii. Culmea, ambele sunt făcute de nemți.

MH este o temă care oferă foarte multe posibilități. Principiul este că puteți plasa în prima pagină diverse module: banner, introduceri la articole, slidere, carusel de imagini. Practic o puteți recompune singur de câte ori doriți dvs., cu o ușurință remarcabilă. Ca să ai o anumită configurație nu trebuie să folosești niciun editor vizual, de genul Gutenberg sau altele asemenea. În fine, mai jos aveți și alte avantaje.

  • Pagini responsive, adaptabile oricărui dispozitiv, cred că asta este deja o caracteristică generală și nici nu ar mai trebui pomenită. O sun pentru că, totuși, am văzut că mai există încă teme doar pentru desktop.
  • Slidebar complet personalizabil inclus. Nu trebuie să mai instalați plugin separat de genul MetaSlider. La fel, puteți include un carusel de imagini cu linkuri spre secțiunile sau paginile înspre care doriți să trimiteți vizitatorii. Le puteți personaliza și introduce exact în locul în care doriți.
  • Puteți avea două tipuri de sidebar, diferit în prima pagină față de sidebar-ul din interiorul site-ului. Este mare lucru, căci din prima pagină vă puteți dirija vizitatorul exact acolo unde doriți.
  • Aveți posibilitatea de a introduce bannere la fel cum vedeți în marile site-uri. Și le puteți diferenția, bannere de prima pagină, de pagini de interior, bannere pentru blog.
  • O pagină poate avea întreaga lățime a ecranului, poate fi împărțită în două sau trei coloane. Dacă includem și sidebarul vor putea fi așadar maxim patru coloane. Site-ul dvs ar putea fi chiar ceva asemănător cu o revistă. De fapt, avem de-a face cu o temă wordpress care chiar așa se și intitulează: Magazine!
  • Footer-ul (partea de subsol a unei pagini) se poate împărți în patru secțiuni, personalizabile și ele.
  • Culori, fonturi, background-uri, antet de pagină, totul personalizabil…
  • Au navigarea în site cu ajutorul breadcrumbs (navigarea firimițată cum zic unii), meniuri diferite, cu locuri de amplasare în funcție de dispozitivul pe care se vizitează pagina.

Și mai sunt avantaje, urmează să le descoperiți. Cred că marele atu al temelor MH este acela că nu mai trebuie instalate alte plugin-uri de wordpress. Ele există deja preinstalate, ceea ce vă face viața foarte ușoară.

» Vezi un site demonstrativ realizat cu tema wordpress MH magazine

Cea mai bună temă wordpress

Ca o concluzie: nu există cea mai bună temă pentru site-urile construite în wordpress. Există doar acele layout-uri care vi se potrivesc. Acelea pe care le puteți modifica foarte ușor ca să lucrați cu ele. O temă wordpress nu este ca benzina, că o puteți pune în orice mașină că se aprinde.

Cea mai bună este aceea care vă satisface pretențiile. Eu folosesc MH, cum am spus. Mai este și factorul obișnuinței. Dar păstrez un ochi deschis și pentru altele, mă uit, văd…

Despre Matei Bitea Articolele 211
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...