Diferența dintre tema wordpress free și tema premium

tema wordpress
Tema unui site in wordpress sau free vs premium!...

Un text despre tema in wordpress, despre curajul de a-ți face singur site-ul. Despre o dilemă: De ce o temă premium? De ce să dați banii pe o temă pe care o găsiți și în varianta free. Adică gratis, moka… de ce să plătiți atunci? Logică întrebare, iar mai jos veți vedea și rațiunea de a alege o temă plătită. Adică o temă cu licență de utilizare. O temă de wordpress pe care ați ales-o pentru că v-a plăcut și aveți intenția să o adaptați nevoilor dvs.

Încă de la bun început vreau să fac o precizare. Ca să știm despre ce vorbim. În tot acest articol, când mă voi referi la teme free de wordpress, mă voi referi la cele la care aveți acces din meniul de adăugare. Sau la ce puteți obține din portalurile wordpress oficial în limba engleză, sau wordpress în română.

WordPress free nu înseamnă calitate proastă

Prima impresie pentru cineva care, neinițiat, se gândește să folosească o temă free ar putea fi falsă. Ar putea să creadă că dacă e gratis, e calitate îndoilenică. Nici pe departe, o temă de wordpress gratuită este de foarte bună calitate. Este mereu supusă unui autocontrol al celui care a programat-o. Dacă sunteți atenți, atunci când alegeți teme din sursele indicate mai sus, veți afla cine sunt programatorii care au făcut-o.

Frumusețea platformei de wordpress constă și în această contribuție a cât mai multor persoane. Nu vorbesc doar despre teme ci și despre module separate, despre plugin-uri sau alte componente. Respectiv, avem mai multe oferte care fac același lucru sau arată oarecum aproximativ. Apoi, acestea sunt supuse evaluării publice.

Modulele de wordpress, fie că au ca scop partea estetică, fie cea funcțională, de securitate, etc, se rafinează mereu. Pe baza comentariilor sau sugestiilor venite de la utilizatori, fiecare componentă este îmbunătățită. I se adaugă sau elimină funcționalități.

Așadar, credeți-mă, chiar dacă mai există câte un lucru ceva mai prost proiectat, el se va dezvolta. Sau va fi aruncat la coș. Asta decide publicul, utilizatorii, oficialii platformei. Totul se desfășoară în cadrul unui sistem de review-uri foarte bine pus la punct. Vezi „Make WordPress Themes

Și totuși, revine întrebarea: dacă o temă de wordpress o putem obține gratuit, pentru ce să o mai plătim? Doar din moralitate și respect pentru munca altuia!? Nicidecum. Să mai parcurgem un subcapitol până la a lămuri răspunsul.

Avantajele utilizării unei teme gratuite

Primul mare avantaj este în mod evident gratuitatea. Căci ca să întreții un site fiecare bănuț contează. Or, dacă avem un layout la liber, care ne place, este și bun, atunci merită folosit. WordPress-ul ne oferă deci ceva despre care în viața obișnuită spunem că nu există. Adică ieftin și bun! Ei bine, temele gratuite sunt așa ceva.

Programatorii, creând o temă sau un plugin au ocazia să-și arate abilitățile. Arătând publicului larg ce știu ei să facă, au șansa de a obține angajamente. Sunt încadrați în diverse proiecte. Își fac reclamă, iar publicitatea este un foarte mare câștig.

Pot să spun de pe acum că programatorii care fac teme pentru wordpress, punându-le la dispoziția publicului larg sunt ei înșiși cei mai mari beneficiari ai muncii lor. V-am explicat asta mai sus.

Iar dvs., care alegeți o temă gratuită aveți certitudinea unui produs testat deja.

O temă luată direct de la cei care gestionează platforma wordpress este cel mai bun mijloc de a învăța web design-ul cu acest soft. Vă obișnuiți să „jonglați” cu modulele, schimbați înfățișarea unui site, ce mai, deveniți propriul dvs stăpân în ale site-urilor.

Dezavantajele unui software gratis

Un neajuns major este acela că dacă ceva nu funcționează cum trebuie, dacă pierdeți ceva sau suferiți vreo pagubă… asta e! Este un lucru pentru are nu ați plătit nimic, prin urmare nu aveți dreptul să solicitați vreo despăgubire. Programatorii nu pot fi obligați să asigure mentenanța. N-aveți ce să le faceți! Puteți avea probleme de integrare, nelămuriri, poate vreți asistență… Dacă vor vă răspund, dacă nu, nu!

Nu-i puteți obliga la nimic.

Cum aveți dvs site-ul așa pot să mai fie încă vreo câteva sute de site-uri identice. Deci, lipsește unicitatea! (Nu că în web design unicitatea chiar ar exista!)

Principalul motiv pentru care să alegeți temă premium

Aproape toți programatorii, toate firmele de web design fac cel puțin două variante ale aceleiași teme wordpress. Una free (light) și una profesională, full sau premium. Diferența este ca de la cer la pământ și voi încerca să vă explic. Voi lua de exemplu tema MH Magazine. Varianta light și cea full.

Ambele sunt funcționale, ambele își fac treaba, până la un punct. Însă când încerci să schimbi aspectul la MH Magazine light, vei constata că… nu poți! Nu ai cum, decât dacă ești cunoscător al limbajului php sau te pricepi la CSS. Tema light are doar două culori pe care le poți schimba.Are doar câteva opțiuni pentru prima pagină.

Tema full în schimb se poate personaliza în nenumărate moduri. Nu-ți trebuie cunoștințe de programare. Poți să faci ca în pagina de deschidere a site-ului să apară diverse chestii. Să pui accentul pe anumit tip de articole, să ai un slider deștept, să faci reclamă la ultimele tale articole. Poți foarte multe…

De fapt, diferența dintre cele două teme este majoră. Ambele sunt produse de aceeași firmă de software din Germania. Însă tema light are numeroase limitări. Și așa este situația cu majoritatea temelor gratuite pentru wordpress.

De fapt, gratis este doar pentru a-ţi deschide gustul. Foloseşti o temă light şi la un moment dat descoperi ceva interesant. Vrei să aplici imediat. Hopa, apare mesajul! Vrei mai mult, cumpără tema full!

Dacă ar fi să găsim o comparație, poate că una potrivită ar fi cea dintre modelele de Dacia Logan Acces și Prestige. Se spune că prima ar fi cea mai accesibilă mașină. Dar vei constata că e ieftină pentru că n-are mai nimic în afară de patru roți și un volan. Vrei mai mult, cumperi separat. Și ajungi la ideea că dacă vrei o mașină bună trebuie să ai și climă, și închidere centralizată și tot! Și plătești aproape ca pentru una nouă de la o firmă mult mai bine cotată.

Cel mai mare risc al unei teme de wordpress

Din experiență, vă spun că marea belea a temelor de wordpress este că sunt făcute de oameni care nu se (prea) pricep la SEO. Adică nu sunt specializați pe promovarea site-urilor. Pentru ei, acestea sunt lucruri prea puțin importante. În consecință, fac temele să arate doar bine pe monitor. Nu pentru că așa vor neapărat, ci pentru că pur și simplu nu sunt preocupați de aspectul SEO decât la modul general.

Marele necaz al constructorilor de site-uri, al programatorilor, este acela că ei nu știu SEO. Invers, cei care știu SEO nu prea le au cu programarea.

Prin urmare, dacă vreți să aveți succes cu site-ul dvs., va trebui să fiți în stare să faceți un compromis. Adică să alegeți o temă care (poate) se pretează mai puțin la pretențiile dvs estetice, dar se poate optimiza SEO foarte bine.

Oamenii care știu și SEO și programare sunt foarte rari. Prin urmare, ca dealtfel cam peste tot în viață, trebuie să cădeți la pace. Sau să decideți ce e mai bine pentru dvs.: să fiți găsit și să vindeți, sau să aveți un site din cale afară de frumos, dar la care se ajunge mai greu.

Opinia mea este însă că dacă ai un site care este găsit repede și poți să-ți faci treaba cu el, ai mai multe de câștigat decât dacă acesta doar încântă ochiul.

Citește și…

» Titlul unei pagini web făcute în wordpress

» Copywriting pentru site-ul meu. Reguli, sfaturi, idei…

» Optimizare în wordpress. Despre această „abureală SEO”

» Ce înseamnă un site gratis și efectul de free pe internet

Despre Matei Bitea Articolele 197
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...