
Să faci bani din scris, să scrii articole SEO, cum să scrii texte optimizate care vând… toate aceste sloganuri duc la așa niște păcăleli! Nu pentru că nu se poate, ci pentru că se pretinde a fi pentru oricine. Am văzut o reclamă care spunea cum poți să câștigi bani din scris. Oricine poate face asta, nu ai nevoie de experiență, stai și lucrezi acasă. Îți trebuie un laptop și să te ducă mintea. Partea asta cu dusul minții ar trebui accentuată, căci oricine ar avea puțin creier ar înțelege că nu te poți apuca de scris dacă nu știi să scrii! Orele de gramatică, literatură, matematică, fizică și mai câteva discipline au fost considerate întotdeauna niște materii grele.
Alte reclame de bani din copywriting sunt așa numitele afaceri de „texte optimizate SEO pentru site-ul tău”! Adică te doare capul să auzi că poți face asta și nu ai nevoie de experiență. Cumperi un pachet de curs, care nu este nici acela de colea, vreo 2000 de lei pe puțin, iar când termini ești profesionist! Și nu-ți fă probleme, clienți vei găsi! Vei face bani încă înainte de a termina cursul! Mă doare capul!
Aș vrea să fiu înțeles. Nu am obiecții la ideea de a scrie pe bani, de a câștiga bani din asta. Ci doar că nu poți face dacă ești tabula rasa, altfel spus, nu toți agramații pot să scrie și încă ceva inteligibil. Și toată lumea vrea să le cumpere. Să scrii texte optimizate SEO? Ce înseamnă asta?
Ce înseamnă un articol optimizat SEO
Veți mai găsi încă nenumărate reclame de texte optimizate SEO care vând, care fac vânzări de milioane. Firme care vă duc site-ul în prima pagină pentru că știu să identifice keyword-ul de care ai nevoie. Și mai grav este că apar așa numiții scriitori care – deși nu au nicio experiență – scriu texte pentru farmacii! Serios? Culmea, există! Sunt cabinete medicale care apelează la astfel de creatori de conținut. Și care spun numai și numai prostii.
Iar dacă nu scriu prostii „optimizate SEO” pot fi plagiate în toată regula. Vezi cazul de plagiat al doctorului Costi Rădulescu, care este deja notoriu în lumea online din România.
Texte greșite, idei vechi care te-ngroapă
Cel mai adesea, un copywriter din această categorie, de scriitori fără experiență dar care au urmat un curs, vor folosi cuvintele în exces. Adică acele așa numite keyword-uri, pe care le aruncă prin text de parcă ar fi semănători din epoca de piatră. Se obțin astfel așa numitele texte optimizate. Este o greșeală, nu se poate spune așa ceva, cine a scris în viața lui o compunere înțelege despre ce e vorba. Aceste „scriituri” sunt supărătoare, parcă „te zgârie la urechi”. Apar cuvinte care nu-și au locul firesc acolo în propoziția respectivă. Dar sunt puse pentru a produce un anumit procent de pondere în conținut. Și să se spună că e vorba despre un text care se referă la…
Apariția unor astfel de articole este favorizată și de ignoranța proprietarilor de site-uri. Ei nu știu SEO și nici nu-i interesează. Ei fac bani și comandă un serviciu. Or, astfel de articole care conțin în mod supărător un „cuvânt cheie” sunt în mod constant ignorate de Google. Și foarte curând site-ul, dacă a fost cumva de găsit, devine invizibil. Sau va rămâne în anonimat.
Așa numitul concept de „fermă de texte”, adică un loc de unde poți cumpăra orice text ai nevoie pentru site-ul tău, a devenit unul extrem de nociv. Nu te mai ajută cu nimic. A fost, este adevărat, o scurtă perioadă când se făceau bani din asta. dar… a fost!
Micul crescător de SEO din România și ferma de texte
Algoritmii Bert și Rank Brain de la Google
Dacă până nu demult, cu oarece îngăduință, puteai presupune un temei la difuzarea intensivă de keyword-uri într-un text, algoritmul Bert de la Google vine să facă puțină dreptate paginilor web de calitate. Google spune că prin introducerea acestuia se face o îmbunătățire a rezultatelor de căutare între 10-20%.
Ce înseamnă acest lucru? Că dacă cineva va căuta un anumit subiect, Google îi va oferi rezultate mai bune, adaptate contextului la care se referă utilizatorul. Și ar trebui să se folosească termeni sinonimi, expresii de natură să conducă la acel keyword. Bun, să vedem mai jos ce înseamnă acești doi algoritmi pentru copywriting. Ce ar trebui să facă un scriitor de site-uri. Și ce nu face, în ansamblul site-ului. Vom lua un exemplu.
Algoritmii și acțiunea lor asupra rezultatelor în căutări
Voi încerca să demonstrez marea greșeală, atât a celor care comandă unul-două texte pentru blog și neapărat optimizate SEO, cât și a scriitorilor de site-uri. Întâi să vă dau o sugestie: optimizarea unui site nu se face cu un text, două. Întreg conținutul site-ului ar trebui să fie canalizat, concentrat în aceeași direcție. Și să fie făcut de o singură mână dacă se poate. Respectiv de cineva care face parte din ceea ce se numește „creatori de conținut”, un termen la modă dar care este foarte sugestiv. Exemplific mai jos.
Optimizare SEO pentru hotel
Dacă scrieți texte pentru un hotel, evitați greșeala de a le face optimizate SEO așa… din topor! Adică să scrieți doar că este vorba de un hotel, are apă caldă și nu știu câte camere. Da, Google va înțelege că este vorba de un hotel și îi va acorda o importanță oarecare. Veți observa că acest tip de optimizare SEO oferă o limită. Este un stil de copywriting din care nu veți face prea mulți bani. Pentru că nu are rezultate deosebite.
Dacă însă în conținutul pe ansamblu veți face referire la trasee turistice în apropiere, la faptul că hotelul vă oferă și mașini de închiriat, cu totul alta va fi percepția Google asupra hotelului.Una superioară, evident! Și dacă mai introduceți și referiri la faptul că hotelul se folosește de serviciile unei croitorese, ale unui salon de coafură, veți obține rezultate superioare. De ce? Simplu. Pentru că un client, atunci când alege un hotel preferă unul care oferă mai multe facilități. Puneți-vă în locul clientului. Logic, nu, să vă interesați dacă aveți acces la o spălătorie. Sunteți interesați de tot felul de servicii la care ați avea acces.
Așadar, când faceți optimizare SEO la un hotel, nu vă limitați la a spune doar câte camere sunt și că este TV și apă caldă.
SEO pentru magazin cu corpuri de iluminat
Un alt exemplu ar fi acela al unui magazin cu lămpi de iluminat, lustre, lampadare, etc. Faptul că faceți optimizarea SEO prin texte care fac legătura la producători, de exemplu, la Philips, nu înseamnă că le faceți lor reclamă. Ci doar că vă plasați într-un anumit context. Faceți parte dintr-o anumită branșă. Or, asta vă interesează. Iar Google va observa că sunteți un magazin cu specific electric, respectiv lămpi, becuri…
Morala despre texte optimizate SEO
Revin la ideea cu care am început acest text. Să faci bani din copywriting nu este ceva chiar atât de facil. Vreau să spun că nu este suficient să vrei. E nevoie și de un bagaj inițial de cunoștințe. De o cultură generală pe care nu o poți obține într-un curs de două luni sau dintr-un ghid de idei prin care să faci conversii. E ceva mai greu decât a avea o simplă idee. Nu există nici măcar softuri care să-ți scrie un text inteligibil. Asta pentru că e vorba de creativitate.
Cei mai buni copywriteri sunt aceia care scriu ei despre propria lor afacere. Fiindcă ei știu cel mai bine ce trebuie să conțină textele de pe site-ul lor. Dar, sincer, câți dintre aceștia au timp și de scris un blog? Aceasta este rațiunea pentru care se apelează la freelanceri.
Așadar, să faci bani din copywriting nu este chiar un job pentru oricine. Nu ajunge să ai un laptop și o conexiune la internet și să participi la un curs. Scriitura trebuie să fie dictată și de un real bagaj de cunoștințe generale. Asta am vrut să spun.
Understanding searches better than ever before
Totul despre algoritmul BERT în căutarea Google
Despre Rank Brain – inteligența artificială de la Google
BERT – algoritmul Google pentru înțelegerea limbajului natural, conversațional