
Astăzi despre diferența între White și Black Hat SEO. În primul rând însă, pentru cei care încă nu știu, să explicăm ce înseamnă termenii. (Câte ceva despre ei, pe scurt, găsiți și în dicționarul de SEO.) Ca să fie mai ușor de înțeles, să spunem că ei provin din domeniul securității informatice. Se referă de fapt la etică și legalitate. Ce-i cu alb e bun și cu negru înseamnă rău.
Altfel spus, așa-zișii hackeri albi (White Hat) lucrează în mod legal, pentru binele comun. Cei cu pălăria neagră (Black Hat) se referă la nemernicii care vor să ne spargă serverele, să fure secrete de stat, să facă numai prostii! Transpunerea în SEO înseamnă așadar SEO bun și rău. Care este diferența? Păi, tot așa, cu alb înseamnă că este etic și negru este ilegal. Sunt termeni care nu au fost inventați de o singură persoană ci de cei care lucrează în domeniul motoarelor de căutare. Respectiv Google, Bing, Yahoo…
Etica motoarelor de căutare. De ce ai vrea să le înșeli…
Trebuie spus că din punctul de vedere al unui motor de căutare, etic înseamnă că ceea ce vede el pe o pagină corespunde cu realitatea. Prin urmare, pagina aceea va fi arătată în mod corect celor care caută respectivele informații. Neetic (imoral, ilegal) este acea practică SEO care încearcă să inducă în eroare un motor de căutare.
De ce să induci Goole în eroare? Simplu, ca să-l faci să creadă că pagina ta este despre ceva și chiar mai importantă decât ale concurenței tale. Așa s-ar traduce deci termenii „White Hat SEO” și „Black Hat SEO”! Cei care lucrează corect și legal și ceilalți, cei răi dacă vreți.
Exemplu concret: un ziar din Timișoara vrea ca articolele sale despre un anumit subiect, să zicem centura ocolitoare, să apară înaintea altora. Adică a altor site-uri concurente. Și, atunci, dacă administratorul site-ului nu este chiar un tip dus la biserică, s-ar putea întâmpla să apeleze la mijloace incorecte. (Black hat SEO) De exemplu, va introduce la atributul „ALT” al imaginilor aceeași explicație. Așa cum se vede în figura care deschide acest articol.

Efectul tehnicii de black hat SEO
Eu administrez câteva site-uri, unul dintre acestea fiind cu știri din Timișoara. Și una din greșelile pe care le fac redactorii de la site-ul de unde am luat exemplu, este acela pe care vi l-am descris mai sus. (Redactorii și reporterii nu știu SEO, de fapt presa în ziua de azi se face cu totul altfel decât „pe vremea mea” dar aceasta este deja altă discuție.) Și ca să încerce să detașeze articolul respectiv, introduc în text mai multe fotografii cu centura Timișoara.
În mod teoretic, ar însemna că Google, când citește codul sursă, ar exclama ceva de genul: „Woaw, aici sunt multe informații despre centura din Timișoara! Este un articol important despre acest subiect!” Numai că teoria este proastă, lucrurile nu funcționează deloc așa.
Să introduci într-un text mai multe imagini despre același subiect nu este o idee rea. Fotografiile sunt foarte importante pentru SEO, depinde însă cum le folosești; respectiv mărimea lor, elementele și denumirile atributelor… Mai multe fotografii într-un articol înseamnă că faci un articol bine documentat. Greșeala este însă aceea să introduci la atributul „ALT” al imaginilor aceeași descriere, aceleași informații. Diferențiată doar printr-un număr de ordine…
» Importanța atributului ALT al imaginii
» Image SEO: Optimizing images for search engines
Folosirea corectă a atributului ALT
Textul la care mă refer avea cinci imagini pe același subiect din Timișoara. La fiecare era introdus atributul ALT însă, cum am spus, toate descrierile aveau aceeași valoare. Doar un indice de ordine făcea diferența. Google va înțelege de aici că este vorba de ceva generator de spam, o tehnică de „Black Hat SEO”. Nu apar penalizări în sensul în care vorbesc mulți „specialiști”, că este retrogradat site-ul. Ci, pur și simplu, motorul de căutare va ignora strădania redactorului. Deci, articolului nu-i va fi indusă o valoare suplimentară.
Corect ar fi fost să avem imaginile cu explicații ceva de genul: buldozer decopertând terenul, centura de ocolire de la Timișoara de apropie de final, muncitori asfaltând centura Timișoara Sud, etc.
Dacă imaginile ar fi fost descrise în acest fel, efectul ar fi fost altul. Am fi avut de-a face cu o tehnică „white hat SEO”, respectiv o descriere mai amplă a informației, mai cuprinzătoare. Și, în definitiv, ceva agreat de motorul de căutare.
Tactici „Black Hat SEO” și cum le combate Google
În primul rând ar trebui spus că Google și motoarele de căutare în general, duc o permanentă „luptă” cu aceste metode perverse. O fac fie prin dezvoltarea și perfecționarea propriilor algoritmi, fie prin personal uman care le descoperă și iau măsuri de eliminare. Să vedem câteva dintre aceste tactici de SEO nerecomandate.
Tehnica de „stuffing words”
Aceasta este una dintre cele mai vechi tehnici. Încă este folosită „la greu”. Este banală și de prost gust și, pe mine cel puțin, mă surprinde că încă este văzută ca o metodă de promovare. Din fericire nu are niciun rezultat. Stuffing words înseamnă să folosești în mod repetat același cuvânt, astfel încât spiderul motorului de căutare să creadă că acea pagină este foarte specializată ntr-un anumit termen. Acel cuvânt care se repetă obsesiv.
Este adevărat că trebuie scris astfel încât să înțeleagă roboții, dar SEO nu este pentru aceștia. Facem SEO pentru oameni! Dacă ei sunt dezgustați de conținutul articolului… roboții nu te vor promova!
» Să scriem pentru oameni dar în același timp și pentru roboți
Rescrierea articolelor (spinning article), remodelarea lor cu AI
Adică, practic, se ia un text de pe un site și se rescrie rearanjându-l. Se omit paragrafe din articolul inițial, sunt îmbunătățite altele. Este ceea ce fac chatbot-urile astăzi, software pe bazaă de AI sau chiar factorul uman. Cum se ajunge aici? Păi, în primul rând ar trebui știut că inteligența artificială are nevoie de o bază de date. Pe care să lucreze. Acestea sunt textele deja existente.
Google are în plan îmbunătățirea algoritmului astfel încât să identidice textele scrise cu AI. Care, de fapt, sunt tehnici de „Black Hat SEO”. Și chiar a făcut-o, vezi ChatBot și AI nu pot fi în SEO și creare de conținut
Desigur, nivelul actual de dezvoltare al inteligenței artificiale nu o recomandă (deocmadată) să scrie articole bune, care să se promoveze. Care să însemne ceva pentru SEO…
De reținut: tendința este ca textele care sunt scrie cu AI să fie eliminate din căutări. De ce? Simplu, ele nu reprezintă o creație originală, acesta fiind optica celor de la Google.
Mai citiți și: Why is Article Spinning a Black Hat SEO Technique?