Editorul html
Ca să realizezi o pagină web o poți face în multe feluri. Ai nevoie de un editor de text sau de un soft specializat (adică un program), iar din fericire există o mulțime de variante disponibile pentru ambele situații. Ca să vorbim aceeași limbă, de acum înainte mă voi referi doar la editorul Kompozer pe care îl puteți descărca de aici http://kompozer.net/download.php Eu folosesc de ani de zile CoffeeCup Html Editor de la CoffeeCup dar varianta free are limitări peste care un începător nu poate trece. Deocamdată.
Desigur că mai există softuri gratis și cu care vă puteți face treaba, dar pentru început e perfect acesta, e bun, stabil și gratis. Se poate învăța foarte bine după el. La urma urmei, dacă vreți să știți, se poate face o pagină web și în Word, Open Office sau altele asemenea. Nu contează decât conținutul, după cum veți vedea mai încolo.
Oricum, rețineți că puteți lucra cu orice editor de html, dar noi, pentru a vorbi aceeași limbă și a învăța ceva, ne vom folosi de Kompozer.
Utilitar ftp
Pentru că în prima fază vă veți crea paginile web și întreg website-ul într-un folder pe calculator, ca să-l vedeți pe net trebuie să-l mutați acolo. Adică să faceți upload într-un cont de hosting. Toată această operațiune de transfer se realizează cu un progrămel de ftp, care chiar așa se și numește: „file transfer protocol”. Puteți folosi foarte multe softuri ftp care se găsesc pe net, eu vă voi trimite doar la unul singur, respectiv tot la CoffeeCup de unde puteți lua free-ftp-ul despre care vorbeam, respectiv de aici http://www.coffeecup.com/free-ftp/
Cont de hosting
Un cont de web-hosting costă în general câțiva euro pe lună și este necesar oricui are un website. Fără așa ceva nu puteți avea site. Dacă asimilăm website-ul unei persoane, este ca și cum i-am asigura acesteia o locuință, o casă în proprietate sau cu chirie. De fapt asta înseamnă hostingul, o gazdă…
Până vă veți obișnui, adică să faceți deja primele pagini cu relativă ușurință pe care să le editați după cum doriți, doar pentru a învăța, nu are rost să cheltuiți bani. Puteți exersa în web-design și dintr-un cont gratis, iar ca să fiu constant voi recomanda tot serviciul de la CoffeeCup unde vă puteți face un cont la adresa http://www.coffeecup.com/sdrive/plans/, dar asta lăsați-o mai pe urmă, vă spun eu când vine vremea.
Editor de text
Asta poate fi orice soft comun: Microsoft Word, Open Office sau altele. Eu folosesc Open Office, dar poate fi și Word Pad-ul de la Windows sau Note Pad sau cine știe ce altceva.
Editor de imagine
Desigur că și aici varietatea este fără limite. E bun tot ce poate prelucra o imagine, depinde ce fel de informație transmiteți printr-o fotografie și cât de importantă este ea pentru web design-ul dvs. Este valabil orice soft, de la Photoshop și Photopaint până la IrfanView. Eu mă voi referi la acesta din urmă, e free și simplu de folosit. Important este să folosiți editorul de fotografii astfel încât acestea să fie de cea mai bună calitate la cea mai mică dimensiune a fișierului.
Puteți face download pentru IrfanView de pe site-ul producătorului, respectiv de aici http://www.irfanview.com/. Repet, orice editor de imagine ar putea fi folosit pentru a crea ilustrația website-ului dvs., dar e important să rețineți că un web design este cu atât mai eficient cu cât acesta îmbină armonios volumul de text cu numărul de fotografii și calitatea acestora. De dimensiunea fișeierului foto depinde viteza cu care acesta se încarcă.