Copywriting ca o mâncare de porc

tastatura de copywriter
O tastatură de copywriter încercat...

Asta și mâncarea de porc e grele, avea tata obiceiul să spună despre ceva ce i se părea dificil. Mai târziu i-am preluat și eu vorbele. Le folosesc pentru ironie. Așadar, un text ironic despre copywriting, despre ce înseamnă să fii copywriter ieftin. Despre ce scrii și ceea ce citești pe un site. Despre cât de originali sunt cei care se intitulează copywriteri profesioniști. Despre cine sunt cei care scriu pe site-uri.

Ar trebui să-ncep prin a spune că un site va avea nevoie întotdeauna de texte. Un site fără texte și fotografii nu există la modul în care înțelegem noi paginile web obișnuite. Așadar, câteva fraze despre această meserie: copywriter…

Cine e copywriter și de ce este ieftin

Să faci copywriting este într-adevăr o treabă ca mâncarea de porc, adică e ceva destul de greu. Or, pentru că e ceva porcesc, ca să scutească timp și inteligență, copywriterii din ziua de azi sunt șmecheri. De obicei studenți. Copiază și vând același lucru de mai multe ori. Uneori nici nu se mai obosesc să modifice nimic în text. Poate doar un cuvânt, două, în titlu.

Pentru ei, pentru studenții din ziua de azi, să facă un ban de buzunar este ceva vital. Se intitulează copywriteri dar de fapt fac furtișaguri. Hoții de azi, conducătorii de mâine! Sau de ce se vinde ieftin un astfel de copywriter, pentru că e marfă de furat.

Însă Google vede tot, iar dacă vede el, vedem și noi. Dacă vrem să vedem.

Un exemplu. Scrisesem mai demult un text și l-am publicat pe site-ul unui client. Apoi, după un timp, l-am văzut și la alt fost client. Absolut identic! Nu mă rabdă inima să nu-i trimit un e-mail. Am făcut o captură de ecran cu mesajul meu și răspunsul lui. Citiți-l și veți înțelege, nu trebuie să vă mai spun eu. Un student, copywriter, marfă de furat, ieftin pentru că e hoție…

copywriter si copy-paste
Deci, i-am atras omului atentia ca are un text de-al meu care e luat din altă parte, iar el, desi nu-i stă în caracter să copieze, si-a pus semnătura!… Un plagiator în toată regula

În aceste condiții, înțelegeți de ce unii „scriu” texte la 10 lei? Însă stau și mă întreb, ce fel de afacere este aceea unde apar pe site articole care au costat 10 lei? Nici cât un pachet de țigări. Și îți mai pui și numele…

Cum se transmite prostia

Ignoranța, prostia, hoția sunt chestiuni care se transmit prin aer. Precum coronavirusul. Exemplele de mai jos sunt dovezi indubitabile ale studenților noștri scriitori de bloguri. Copywriter, cum își spun ei, ieftin ca braga! Și când spun că sunt studenți sau absolvenți nu exagerez. Îi cunosc dar nu le dau numele din respect pentru părinții lor și pentru dvs.

Cum e când vrei să faci bine

Am avut odată ideea de a angaja pe cineva ca să mă ajute. Chiar am căutat mult și-mi doream să găsesc unu-doi tineri pe care să-i învăț și să-i țin lângă mine. M-am lecuit însă. De ce? Citiți „Angajez agent publicitar care să facă arhive” și veți înțelege de ce…

Voi povesti însă o altă întâmplare. Am vrut să dau o șansă unei fete care suferea de un handicap. Mi-am zis că sunt om, că există unii defavorizați ai sorții, că să o ajut să-și termine studiile și tot felul de bla-blauri din astea. I-am zis să-mi scrie ceva despre Timișoara, orice vrea ea. Să-mi demonstreze că e un copywriter care nu se vinde ieftin.

Textul primit a fost un copy-paste atât de oribil, încât am căzut într-o stare din-asta… asemănătoare cu depresia. Păi, bine, dacă vrei să obții un job de copywriter și-mi trimiți un text făcut din frânturi copiate de pe unde apuci, la ce-ar trebui să mă aștept dacă aș începe o colaborare? Una pe bani. Adică să primesc niște texte de la tine și să le revând clienților mei, asta ar însemna să-mi distrug propriul job! Or, eu nu am nevoie de așa ceva.

Tot ce fac eu este original, se bazează pe studiu, pe cultură generală, pe cunoștințe acumulate în timp și ani grei de muncă. Dacă aș sta să verific originalitatea textelor, ar însemna că mai bine le scriu eu. Așadar, am pus punct și m-am lecuit. Cred că for ever.

Condamnat la singurătate

Și poate că depresia descrisă mai sus nu ar fi cine știe ce lucru important. Deși, observ genul acesta de furturi mereu. Ce mentalitate trebuie să ai ca să trăiești din furturi!? Dacă tu, care vrei să-ți depășești condiția crezi că a lua de la alții este soluția de a-ți câștiga pâinea, mă-ngrozesc ce-ai face când vrei să te autodepășești.

Eu, unul, declar răspicat, jur pe roșu că nu mai vreau să angajez pe nimeni. Să nu mai aud de copywriteri profesioniști. Nici acum și nici mâine. Poate într-o altă viață, dacă mă nasc în altă țară. Sau poate oi fi eu tâmpit și văd numai negru în fața ochilor.

» Un site care spune că să fii copywriter este o treabă ușoară

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns