Autoștiutorii și „permanența” internetului

stupid-seo

Există o anume categorie de clienți care după ce te angajează să faci SEO pentru site-ul lor zic cam așa: nuuu, aia nu-mi place, acolo să nu schimbi… dar de ce ai făcut asta, vreau să fie cum a fost, etc. La început mă înfuriam și le spuneam să-și caute pe altcineva. Apoi, am înțeles că, în ciuda aparențelor, internetul nu se schimbă așa de repede cum ne închipuim. Chiar dacă, acum trei ani, de exemplu, jobul acesta și branșa celor din optimizare SEO era o chestie futuristă…

Problema veșniciei internetului

Tocmai în perenitatea informațiilor pe care le găsești pe internet stă și slăbiciunea lui. Aici este esența schimbării și a evoluției, cei care au puterea de a înțelege azi se schimbă totul sunt și aceia care vor fi câștigătorii de mâine. Să mă explic. Îi spun cuiva: domnule, aici trebuie schimbat, nu e bine, nu se face așa, mă rog, nu mai este așa! Omul se uită la mine și nu crede. În mintea lui își spune că va trebui să mai întrebe și pe altcineva… Și chiar întreabă.

piramida-egipt
Vesnicia este relativa…

Desigur, despre site-uri vorbesc, despre optimizarea lor, dar problema este valabilă pentru absolut orice chestiune de evoluție.

Revin. Și omul își spune că poate nu a ales persoana potrivită, despre mine e vorba și se apucă să scotocească internetul. Schimbările cu cât sunt mai bruște cu atât provoacă dureri de cap mai mari, și cine dintre noi are această capacitate de a accepta că dacă toată viața lui a vorbit peltic a fost din cauză că nu l-a dus mama la doctor când era mic și nu a fost o fatalitate anume!? Așa este, preferăm să dăm crezare lucrurilor cu care suntem obișnuiți decât să acceptăm noul, căci despre faptul că suntem proști nici nu vrem să auzim! Și spun prost în sensul în care-l dădeau boierii pe vremuri oamenilor fără cultură, fără educație, fără știință de carte.

Iar omul meu, acela care m-a angajat să-i fac SEO la site-ul lui de rahat, caută și în altă parte pe internet. Și, cine caută, găsește, spune o veche vorbă. Găsește exact ce vrea să audă, noutăți vechi de trei ani, scrise de oameni care între timp ori au murit (internetic vorbind) ori au evoluat și nici ei nu mai acceptă ce au spus acum atâta vreme. Totul este o chestiune de ureche, cu care vrei să auzi, cu aia bună sau cu aia care ți-e mai tare?

Rasa de oameni care le știu pe toate, dar angajează pe alții să facă în locul lor, ei bine aceștia se numesc autoștiutori. Pentru că ei știu în mod automat, implicit, doar pentru că există… Iar noi, ceilalți, care-i slujim, de fapt suntem privilegiați de umbra lor.

Internetul păstrează tot, absolut orice. Bune și rele. De dispărut vor dispărea toate, dar depinde de perioada de înjumătățire, de radioactivitatea prostiei ca să spun atfel.

Să faci optimizare SEO nu este ca și cum ai fi un designer de modă. Adică nu e totul să fii la curent cu ce culoare se poartă la pantofi, mai degrabă ar conta să nu ți se rupă talpa cînd te dai în bărci…

Cum îți dai seama că ești prost?

john-wayneFoarte greu. Uneori mori și nu știi cât de prost ai fost toată viața! Revin la ceea ce spuneau boierii despre prostime. Pe cale de consecdință, este imposibil să accepți că persoana din fața ta are dreptate atâta vreme cât tu nu știi unde se pune o cratimă, atâta timp cât virgula o pui înaintea următorului cuvânt și nu imediat după ce se termină precedentul…

Pur și simplu nu există limbaj comun și atunci incompatibilitatea este evidentă.

Când m-am dedicat acestui job bănuiam că voi avea clientela din toată specia umană. Ziarele dispar și apar site-urile. Iar pentru că orice site are nevoie de conținut și de optimizare SEO am ales să fac doar acest lucru.  Iar dacă n-aș fi fost ziarist vreo 20 de ani aș fi suferit la orice coliziune cu oamenii, mă rog, cu aceia care au un site. Pentru că spre deosebire de SEO, un site are în primul rând nevoie de conținut. Nu poți avea un site, pur și simplu nu poți, dacă nu ai ce să spui în el. Aici nu e ca la lustruitul pantofilor, scuipi bombeul și freci cu mâneca!

Dacă și optimizarea unui site s-ar face ca lustruitul pantofilor…

Sunt un fan al filmelor cu John Wayne. Mă rog, eram. Actorul acesta, care întotdeauna era de partea binelui avea o vorbă: viața ți se pare foarte grea când ești prost!

Hai salut…

Despre Matei Bitea 160 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...