De ce mă ocup de SEO și încă nu sunt programator

programator web timisoara
Un programator web nu poate lucra cu limbaje de programare vechi sau cu scule de genul Spectrum

Nu doream să fiu programator de niciun fel și mă interesa doar SEO! Iar asta are o explicație puțin psihologică. Este cam ca în prima dragoste, dacă te-ai fript cu o brunetă… apoi te cam ferești toată viața de ele… În fine, în studenție îmi doream al naibii de mult un Spectrum ZX 80, ceea ce era pentru vremurile de atunci un fel de Porsche al inteligenței. Dar n-am reușit să mi-l iau decât după revoluție. Era de fapt o clonă est-europeană și se numea CIP 03, produs de Electronica București. M-am apucat să fac cu el programare!

programator SEO
Cam asa era „PC-ul” meu, conectat la un TV si in dreapta era casetofonul unde pastram datele si jocurile

Ehe, ce mare programator eram eu! Știam BASIC și nu bănuiam că va veni vremea când voi trăi din SEO. Iar chestia asta, limbajul de programare și CIP-ul, nu-mi vor folosi la nimic. Să trecem peste… Mă apucasem să fac un fel de program de pronosport. Era cu duble, triple, dar programul nu asigura 13 rezultate. Jucam la -1, adică 12 rezultate și -2, respectiv 11. Dacă aș fi scos 13 însemna că am picat pe cheie. Momentul pe care-l pândeam era ca statisticile mele să-mi spună cu certitudine ce se va întâmpla. Și eram decis să investesc.

audit SEO
Nu căutați audit-uri SEO gratis si făcute automat. Nu valorează nimic!

Da doream să câștig rapid. Ușor, ce mai, să mă îmbogățesc peste noapte! Așadar ștersesem mare parte din casetele mele cu muzică (păstrând Beatlesii bineînțeles…) și le depozitasem cu meciurile lui Juve, Milan și altele asemenea. (Pe atunci așa se păstrau datele, pe casete cu bandă magnetică, stick-urile de memorie și hard disk-urile erau noțiuni necunoscute.) Mă axasem pe campionatul italian de fotbal. Pe scurt, doream să dau lovitura, născocisem un fel de statistică și o combinație de chei, variante prescurtate ale buletinelor de pronosport și jucam. Pentru început jucam așa, cu sume mici și „la rece”, pândeam momentul!

Programarea autentică presupune și investiții

Momentul a apărut! După ce calculatorul mi-a scos niște rezultate care se vor întâmpla cu foarte mare probabilitate. Și că trebuie să bag o variantă ce mă costa în banii de atunci echivalentul a vreo două mii de euro în banii de acum. Am zis că eu nu bag atâția bani, că dacă nu iese!? (Chiar și eu m-am îndoit de programul meu!) Și am lăsat varianta scrisă pe o hârtie pe birou.

Înainte de revoluție lucram la Baia Mare, la o firmă ce acum nu mai există. (Peste foarte puțin timp voi intra definitiv în presă, până atunci doar cochetasem cu ideea aceasta.) Pe atunci rezultatele nu le aflai ca și acum, se citeau seara pe la ora 10. Important este că nu le-am aflat. Oi fi fost amețit, obosit, somnorors, nu mai știu.

Luni, când m-am întors la serviciu, colegii cu gura până la urechi așteptau să afle dacă varianta mea a căzut pe cheie și erau curioși dacă mi-au ieșit 13 rezultate sau 12 și 11. Aveau și ei chef de bere, ca tot omul. Văzuseră hârtia pe birou și și-au închipuit că m-am dus la agenția de pronosport și am depus buletinul completat. Rahat, n-am făcut nimic, am zis că mi se părea scump…

S-a câștigat atunci peste două milioane de lei. A fost un singur tip câștigător, cred că era unul de la Brăila, dacă jucam am fi împărțit fondul… Aș fi fost milionar! De atunci nu mai programez nimic decât revizia de la mașină! Și nici n-am mai jucat… decât așa, ocazional și numai la loterie.

Asta a fost cu partea de îmbogățirea mea.

De la programare la SEO

Din programator ce-am fost m-am apucat de SEO puțin după 2000. După ce am fost în Kosovo unde m-am molipsit de internet și web design. Mă rog, citeam și căutam informații despre asta. Mă fascina și intuiam ce inseamna sa te ocupi de SEO. Cu toate că, să fim sinceri, conceptul era abia la început. Cam atunci începea și adevărata istorie a optimizării pentru motoarele de căutare. Ceea ce înțelegem astăzi prin SEO. Prima idee era să-nvăț cum să-mi promovez propriul site, să devin cunoscut și să vând fotografii sau să merg la nunți. Merită să povestesc o întâmplare.

Căutasem pe internet, la rugămintea unui prieten, ceva despre Juventus Torino și atunci mi-am dat seama că informațiile nu sunt puse întotdeauna așa cum trebuie ca să apară cu ușurință celui ce le caută. Am găsit foarte greu ce trebuia, în fine, ideea era că am început să mă interesez și mai mult de ordonarea site-urilor. Când pierdeam vremea prin redacție mă băgam pe net și citeam sufletul site-urilor. Adică mă uitam la codul sursă. Observam cum sunt făcute și de ce unele ies în față și altele nu…

freelancer SEO Timisoara
Primul birou de freelancer adevarat, prin 2000, la Timisoara

In anii aceia SEO era mult mai simplu de făcut decât acum. Oricine avea cât de cât idee despre HTML putea să promoveze un site. Era ușor, simplu și chiar banal. Îmi amintesc că am cumpărat un progrămel de la CoffeeCup pe care dacă-l foloseam puteam să înscriu site-ul în Google. Care, motor de căutare era cam la început, nici pe departe de ceea ce este azi. Aha, mi-am zis eu, ia să fac chestia asta și la alții și să le iau banii! Și, uite așa, primii clienți pe partea de SEO a fost o firmă din Timișoara de făcut șeminee. Un băiat și o fată ce locuiau prin Germania și veneau des la Timișoara. Pentru ei, eu eram consultant SEO! Adica un fel de dinozaur al meseriei ăsteia, sper sa nu dispar si eu.

SEO nu prea are legătură cu programarea, mă rog programarea în sensul în care o înțelege toată lumea. SEO este în relație cu tot ceea ce înseamnă continut de pagină web. Vă spun asta ca să înțelegeți că limbajul Basic nu mi-a folosit la nimic.

SEO a fost creat pentru Google. Sau invers?

Apoi, s-a dezvoltat Google și n-a mai ținut șmecheria cu achiziția de programe. Adică să cumperi progrămele cu 100 dolari și să scoți vreo 300 de pe ele… Am început să fiu atent la Google… Păi da, dacă sunt firme care vor să fie pe Google, sunt și care vor să fie afișate în fața celorlalte. E o pâine de mâncat de aici. Da, sa fii consultant SEO este ceva nou, dacă ești și programator în php sau Java… ai dat lovitura!

Așa că, de la un timp, m-am decis să mă ocup aproape numai de SEO. Dar, tot așa, nu mai joc la pariuri iar pe un stadion de fotbal n-am mai fost din 1998. Asta spun altă dată de ce, acum sunt consultant, cu voia dvs!

Vreau să vă spun că uneori mă gândeam dacă e cazul să învăț din nou un limbaj de programare. Să fiu un programator care știe SEO! Răspunsul este mai jos, într-un update la acest articol.

Cât de mare programator doresc să fiu și de ce

Răspunsul este relativ simplu. Pe măură ce avansam în SEO mi-am dat seama că indiferent dacă lucrez în HTML (ceea ce devine încet-încet o corvoadă) fie în PHP, am nevoie de scripturile mele. Să fiu eu cel care dirijează nu construcția, ci funcționarea site-ului. Sau, după caz, o adaptează. Așadar, m-am decis să învăț programare web. Cred cu convingere că dincolo de programarea web propriu-zisă, partea de editare a site-urilor este esențială.

Adică? Vi se pare că e un nonsens exprimarea de mai sus? Nu este și vă spun de ce. Eu în general sunt un tip care are convingerile lui. De-a lungul timpului am învățat că oamenii sunt foarte diferiți, dar asta ați observat și voi. Atunci, de ce să încerc să conving pe cineva despre ceva? Mă ocup de partea de web design doar aplicând template-uri. Nu voi încerca să fac un design unic, irepetabil sau stiințifico-fantastic. Pentru că nu mai există așa ceva. Toți web designerii lucrează cu template-uri, eu de ce aș încerca să fiu altfel!? Un programator însă îmi doresc să fiu. Unul așa, pe jumătate…

» Template-urile nu sunt site-uri gata optimizate

Prin urmare, observând eu că template-urile de wordpress, deși sunt cel mai la îndemână mod de a crea un site, sunt construite tot mai încâlcit. Sunt tot mai mulți programatori care fac șabloane. Tot mai puțini care știu SEO. Mare parte din ei sunt preocupați doar de cum arată un site. Cum se vede pe monitot. Așadar, devine imperios necesar să pot face modificări ascunse. Adică acelea care nu se văd dar care influențează funcționarea unui site.

Desigur, poți lucra cu scripturile altuia, dar asta înseamnă că știi deja ce fac și cum funcționează. Și, am observat, în timp ai tot mai multă nevoie de scripturi. Unele se degradează, altele devin inutile, viața devine complicată. Administrarea site-urilor devine complicată.

E cazul să am scripturile mele. Din această cauză am decis să învăț să fiu programator. Să aplic SEO prin scripturile mele. Can filme, în curând pe marile ecrane…

Citește și:

Dacă ți-a plăcut…

Despre Matei Bitea 170 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...