
O tehnica SEO foarte subtila si care este mai curand inclusa in arsenalul celor care se ocupa doar cu web-design este adaptarea site-ului pentru telefoanele mobile. Inainte de a trece la subiectul textului de fata voi face o mica paranteza. Dupa cum remarcati am spus de cei care „se ocupa doar cu”… si asta dintr-un motiv simplu. Am convingerea ca sa faci un site este una, iar SEO este cu totul altceva. Chestiunile acestea doua nu se exclud reciproc dar, din pacate, o parte insemnata dintre cei care “se ocupa doar cu”… ignora substantial partea de SEO a unui site.
Google a trimis in ultima vreme mesaje de atentionare pentru webmasterii site-urilor pe care le-a gasit cu probleme din punct de vedere al functionalitatii in cazul accesarii de pe telefoanele mobile. Ce se intampla de fapt? Este vorba de o actualizare a algoritmului de ordonare a site-urilor din punct de vedere a doua criterii de accesare, cand se intra de pe un sistem desktop si cand acesta este vizualizat de pe un smartphone. Consultantii SEO stiu de ce se face asta. Pentru ca era nevoie de o diferentiere datorata faptului ca, asa cum va dati seama, orice site poate avea doua trasaturi distincte generate de comportamente total diferite. Utilizatorii de desktop au o asteptare si reactioneaza intr-un fel, cei cu smartphone-ul in buzunar se comporta altfel.
Daca pentru cei care stau la birou timpul si usurinta de a accesa o informatie au unitati de masura mult mai generoase, cei cu telefonul mobil sunt mai grabiti, mai pragmatici. De la aceste doua conisderente pleaca Google in algoritmul pe care-l vor introduce in aprilie 2015, daca dam crezare tuturor stirilor si barfelor si “informatiilor pe surse” care bantuie lumea IT. Si care par veridice. Dupa toate aparentele, va exista o dubla ierarhizare a site-urilor, din punct de vedere desktop si mobil, iar criteriul de departajare va fi stabilit de un asa-numit indicator de usurinta in exploatare. Adica, la aceleasi informatii din cuprinsul unui site, se va observa cat de usor sunt accesibile ele utilizatorului, iar in functie de asta se va decide si locul in SERP-ul cautarilor Google al site-ului in cauza.
Cum va face Google departajarea? Este o chestiune mai complicata si pe care de fapt o stiu doar ei, cei din staff-ul Google. Liniile generale sunt insa cunoscute, departajarea se va face in functie de criteriul acesta major despre care vorbim, respectiv locul de unde accesam informatia, desktop sau smartphone.
Ce trebuie sa faca un proprietar de site? Parerea mea este ca trebuie sa decida carui public i se adreseaza informatiile din site-ul lui. Aproape sigur vei gasi ca e mai convenabil sa studiezi oferta de constructie a unei case de acasa, de la birou, in timp ce sa inchiriezi o masina se poate face si daca te afli in tren.
Pentru a rezolva chestiunea asta se poate transforma intregul site intr-unul adaptat pentru telefoanele mobile, adica sa fie mobile friendly. Lucrul acesta este insa destul de costisitor, in general sa intretii un site de o asemenea maniera este ceva destul de complicat. Unde mai pui ca in timp ce are loc transformarea se produc si dergelari ale pozitionarii site-ului, iar asta inseamna pierderi financiare intr-o afacere care se bazeaza pe prezenta web.
Probabil cea mai buna varianta este realizarea unei interfete speciale, a unui minisite condensat, special destinat utilizatorilor de mobile. Astfel, daca vii de pe smartphone vei vedea anumite informatii, cele esentiale, pragmatice si prescurtate, iar daca esti la desktop vei vedea site-ul in toata dimensiunea lui.
Ce se va intampla cu site-urile care vor ramane in status-quo de acum inainte? Probabil ca la cautarile desktop nu se va simti mare lucru, dar ma gandesc ca din punct de vedere al vizitatorului de pe mobil… va fi o declasare. Cat de mare? Intrebati la Google!
In consecinta, sa-ti faci sau nu site-ul mobile friendly? Cred ca raspunsul este acesta: daca iti permiti sa ignori utilizatorii de telefoane mobile, atunci nu trebuie! Daca te intereseaza piata oferita de ei, atunci fii in pas cu vremea!