
Cât de mult SEO ar trebui ca să fii de genul Publi24 sau OLX!? Este una din dilemele pe care le-am auzit zilele trecute de la cineva cu un site de anunțuri publicitare. Mă rog, formularea este oarecum aproximativă, nu rețin eu exact, dar cam așa a zis. Păi, vreau să spun că nici nu este aici miezul, nu la SEO și o să vă explic.
Deci, persoana respectivă mi-a spus că i-ar plăcea desigur să aibă un site de talia celor de genul OLX, este convins că la marile site-uri de publicitate lucrează o armată de oameni la SEO. Și că știe că nu va ajunge niciodată ca ele.
Înainte de a trece la subiectul propriu-zis vreau să vă spun că asta este filosofia fraierilor. Că n-au șanse, că ei știu că „ăia” sunt mai buni, că „da, eu nu sunt la nivelul lor, ei au” și tot felul de bla-bla-uri de-astea pentru copii mici. Dacă așa gândește cineva care intră într-o competiție, într-un business… păi la ce mai intră!? De ce se bagă-n seamă?
Să vrei să contezi în căutările Google este ca la un concurs de atletism, probele de fond. Sau chiar cros, da, poate e mai potrivit crosul. Intri și fugi! Să fugi mai repede decât ceilalți nu este suficient, nici măcar necesar. Ci să-ți dozezi eforturile, să stai în spatele malacului de care ți-e teamă și să ai sprintul de final. Când ăluia-i crapă plămânii tu să treci pe lângă el. Așa văd eu.
Conținutul site-ului. Publicitatea și traficul
Bun, deci SEO, la un site publicitar, că e OLX sau anunțuri66, cam la același lucru se referă, tot titluri, descrieri, meta și de fapt e vorba de conținut, de felul în care este pus în site. Asta este toată diferența, conținutul. Căci, vreți sau nu să acceptați ideea, dacă aveți un site cu 1000 de anunțuri și sunteți înapoia unuia cu 100, asta înseamnă că ați greșit ceva. Și râd copiii!
Bun, deci pentru ca Google să v-arate în față trebuie să aveți anunțuri, clar. Știu că pare simplu, așa, vorbind de pe margine, dar chiar este. Singura condiție ca să obțineți anunțuri este ca să aveți vizitatori care-și pun ofertele, cererile, etc.
Ați putea ca prin SEO efectiv, prin felul în care gestionați codul sursă, să determinați publicul să se înscrie pe site-ul dvs.? Să fiți înaintea unuia ca OLX-ul? Sau măcar pe-acolo, pe lângă el? Opinia și experiența mea sunt categorice în acest sens. NU! Vă mai trebuie ceva: bani!
Cum se lansează un ziar, un site
Lansarea unui site cu care să faceți bani seamănă cu lansarea unui ziar. Mai demult, când ziarele erau tipărite, când structura lor organizatorică cerea o redacție, compartiment de difuzare și serviciile unei tipografii, rețeta de lansare a unei publicații avea principiile următoare.
În primul rând se făcea o redacție cu jurnaliști capabili. Te asigurai de niște oameni care erau conectați la distribuție, adică știau cam cum se fac vânzările. Tipografia era un element vital, dacă nu era asta, nu era nimic. Hai că redactorii îi găseai cumva, șoferi care să ducă ziarele la chioșcuri mai găseai, dar tipografiile nu erau chiar foarte numeroase. Legătura între toate aceste elemente era asigurată cu fonduri de aruncat în vânt!
În general, dacă doreai să ieși pe piață cu un ziar trebuia să ai bani pentru cel puțin șase luni de funcționare. Vreau să spun funcționare fără profit. Dacă aveai banii aceștia și te ducea capul, puteai să speri că vei rezista și îți vei atinge scopul. Scopul unui ziar putea fi crearea unei averi, obținerea de influență, întemeierea unei cariere politice.
Un site se lansează cam tot așa, cu mici diferențe. Dacă ne referim la categoria site-urilor de anunțuri, toate s-au promovat în primul rând prin publicitate. Reclamă masivă la TV, radio și în alte site-uri, mă rog, peste tot pe unde se putea. Trebuia ca înainte de face reclamă pentru alții să-și facă propria publicitate.
Așa se obține traficul necesar. Oamenii sunt îndemnați să acceseze site-urile promovate și să le folosească. Astfel, un OLX aduna anunțuri, iar foarte curând nu mai e cazul să-și facă reclamă în alte părți și începe o perioadă de amortizare a investițiilor, apoi obține profit.
Profitul de după lansare
La ziare, profitul se asigura din reclamă. Dacă ziarul era citit, asta se observa din audituri, atunci aveai și pagini de reclamă. Un ziar obișnuit nu trăia din anunțuri, nici pe departe. Desigur, ziarele destinate publicității, exclusiv anunțurilor și reclamelor, aveau o politică adaptată acestui scop. Dar ziarele așa cum le știm noi… nu făceau bani decât din așa-zisa marea publicitate. Nici măcar abonamentele nu erau o sursă de finanțare.
Ca să obții audiență înjurai prefectura, consiliul județean, partidele… pe toată lumea. Apoi, ca să-ți astupe gura, aceste instituții ale statului plăteau anunțuri de angajare, hotărâri de consiliu, tot felul de acte pe care erau obligați prin lege să le publice. Așa mergeau lucrurile. Înjurai până ți se lua frica. Apoi, veneau singuri la tine și-ți dădeau bani. Așa este și acum, nu s-a schimbat nimic. Din această cauză sintagma de „presă liberă” este doar o poveste pentru copii.
Un site care trăiește pe picioarele lui are reclamă în el. Să obții clienți care-și fac publicitate la tine în site este o adevărată provocare. Este marketing și de cele mai multe ori are chiar și un SEO de mai proastă calitate. Aș putea să enumăr câteva site-uri cu construcție de toată jena dar care trpiesc din reclame. De ce? Pentru că managerii lor au simț comercial.
Presa și publicitatea din România
România nu este un caz izolat. Treburile astea nu se fac aici mai altfel decât în altă parte. Singura deosebire dintre ziarele și site-urile de știri sau publicitate de aici sau din SUA, de exemplu, este nivelul de corectitudine. Iar stilul acesta onest de a face afaceri, de a face presă, nu se datorează neapărat inteligenței oamenilor de afaceri care dirijează presa și publicitatea. Nu, corectitudinea este impusă de funcționarea instituțiilor statului. Invers, ajungem la corupție. Și cred că am spus totul.
Concluzie
Vreți să lansați un ziar, un site? Vă trebuie în primul rând bani. Ca să lucrați o perioadă în gol și fără să așteptați câștiguri. Abia apoi vă gândiți la recuperarea investițiilor și abia apoi la profit. Deci bani și răbdare…
→ Citește și „Scriitor de site-uri; esența de redactor web” dacă te preocupă de ce un site poate fi mai bun decât altul. Dacă vrei să înțelegi influența pe care o poate avea SEO la deosebirea între două publicații online. Este un articol de pe un site de-al meu pe care, din păcate, apuc foarte greu să-l mențin și să-l împrospătez. Dar, așa cum am scris și în articol, la transferul din mediul tipărit către cel online, nu s-a pierdut nimic. Doar și-a schimbat forma.