
Prin SEO se poate manipula o națiune întreagă. Sau invers, să-i arăți adevărul. Depinde ce vrei să faci cu informația și cum să o exploatezi. Mai departe, dacă veți avea puțină răbdare, veți înțelege că știind puțin despre ce este și chestia asta de SEO, te poți dumiri dacă aceia care te conduc sunt mincinoși, habarniști, ticăloși, incompetenți sau doar niște tâmpiței care habar n-au pe ce lume trăiesc. Sau toate la un loc.
Ultima trăsnaie este cea cu eliberarea certificatelor de urgență. Acestea sunt de fapt niște „adeverințe pe proprie răspundere” prin care guvernul ajută firmele. Respectiv cu amânarea la plăți, credite, etc. Adică cine obține o astfel de adeverință, certificat de urgență cum zic ei, poate să o prezinte la bănci să le amâne sau reeșaloneze creditul, la chirii sau naiba știe unde. Eu nu cred în ele, căci tot ce vine de la guvern, de orice soi ar fi el, e ca darul de la greci. Trebuie să te temi că întotdeauna este și ceva ce vei afla la momentul care-ți pică cel mai prost.
Vorba ceea, teme-te de greci și când îți fac daruri! Așa e cu guvernul României. Dar să nu divagăm și să revenim.
Guvernul a pregătit și o aplicație prin care firmele pot obține aceste certificate de urgență. Și totul se face gratuit. Veți spune: bine, bine, dar care este chestia cu SEO. Este, veți vedea…
Între moralitate și solidaritate: vax!
Aflăm că deși nici nu se eliberau certificatele de urgență, o societate civilă de avocați a și înregistrat un nume de domeniu intitulat certificate-urgenta.ro. Obiectivul este clar, respectiv intermedierea pentru cei care au nevoie. Costă 300 de lei. Nu este ilegal, cred că nici imoral să faci servicii pe care alții nu sunt în stare să le ofere. În fine…
Informația a fost făcută publică de site-ul startupcafe.ro dar nu e niciun secret, oricine o poate afla de pe rotld.ro și va observa că în speță de vorba de Societatea de Avocați Boboc & Asociații.
Îmi închipui că avocații ăștia credeau că dacă își cumpără un domeniu de internet cu un astfel de nume, cine caută certificate ajunge la ei. Pe naiba, nu e chiar așa! Să pui cuvinte cheie în numele domeniului a fost o treabă mai demult, când Google abia făcea ochi. Și observând ei că nu ies în față dacă cineva caută după certificate de urgență, l-au dat la serviciul de publicitate de la Google AdWords. Care, probabil, le ia o grămadă de bani, dar nu e treaba mea…
Totuși, esența este că dacă o firmă caută certificate de urgență Google va arăta, de regulă niște rezultate cu avocații pe primul loc. Da, dar nu știe nimeni că e vorba de avocați… Și dacă? Treaba e simplă, ei oferă un serviciu pe care tu îl vrei, banul tău, munca lor…
Cum e să bați la uși deschise…
Ministrul Economiei, Victor Popescu, a ieșit însă el în față. Că unii profită de ocazie să facă bani, că serviciul acesta este gratuit, că nu e normal, chestii de astea. Este deci ceva imoral să iei bani pentru ceva ce guvernul nu percepe nicio taxă. Apeluri la solidaritate, să dăm dovadă de decență, bla-bla, chestiile astea cu solidaritatea sunt pentru proști. Opinia mea. Solidaritatea este un cuvânt, un vis, în realitate banul va conduce întotdeauna.
SEO practic. Studiu de urgență
Site-ul (aplicația) guvernului prin care se eliberează certificatele astea de urgență apare undeva mai în spate. Dar nu știe nimeni ce este, cum am zis, pagina asta are adresa csu.prevenire.gov.ro și titlul CSU-Acasă. Cine pricepe despre ce-i!? Și dacă intri pe ea dai de un pomelnic care te atenționează despre legalitatea site-ului, despre dreptul guvernului de a procesa datele personale, știți chestia aia cu datele personale. Prima senzație este să pleci imediat.
Și te mai miri că nu apare site-ul guvernului la loc de cinste? dacă-i zicea ceva de genul certificate-urgenta.prevenire.gov.ro parcă alta era situatia. Mai inteligibilă cel puțin. Iar titlul să fie Obțineți certificate de urgență – Gratis!
Din cele de mai sus, ați înțeles sper care este chestia cu SEO. Dar îți trebuie puțină minte să știi să folosești asta…
Google AdWords este câștigător
Site-ul avocaților a fost făcut și el de ageamii. Că dacă aveau ceva noțiuni despre astfel de lucruri, din cât câștigă ei de la firmele „necăjite” care cer certificate de urgență, nu ar mai trebui să dea și la Google. În fine, chestie de SEO, nu toată lumea e pregătită…
Anunțul lor nici nu apare tot timpul. Asta pentru că au un buget limitat, ceea ce pe mine mă face să mă gândesc că or fi și cărpănoși. Sau, poate, stă unul care le face concurență și dă click pe anunțul lor până le mănâncă bugetul… (Nici asta nu mai merge, e fumată deja… dar nu știu mulți!)
Concluziile mele
Guvernele României întotdeauna au ascuns ceva. Cred că au făcut-o inconștient, de tâmpiței ce sunt. Căci în mod normal, dacă i-ar interesa să spună ceva oamenilor pe care-i conduc și pe care-i duc fie spre fericire fie spre nenorocire, ar ști ce să facă. Dar nu știu. De ce? Dintr-unul din motivele de mai jos. Sau toate la un loc.
- Fiecare instituție, fiecare compartiment al acesteia este populat cu oameni incompetenți, care nu știu meserie;
- Nu sunt meseriași pentru că aceia care sunt cu adevărat buni au plecat naibii din țara asta.
- Personalul tehnic care se ocupă de chestiile astea de comunicare se pricepe doar la ce vrea. Nu au o vocație multidisciplinară.
- Mare parte din posturile de conducere ale instituțiilor statului sunt ocupate de oameni care abia citesc o foaie de hârtie. Pentru ei literatura a fost o povară în timpul școlii.
- Aș vrea să cred că incompetența nu este dublată de rea-voință și de ticăloșie, dar experiența ultimilor ani mă contrazice. Când se întâlnesc hoții cu proștii iese un guvern de tot rahatul.
Mai este o explicație, ceea ce spuneam eu că un programator n-are nicio legătură cu un designer web. Sunt două lucruri total diferite. Primii, adică programatorii, văd lumea de pe alte înălțimi. Cei mai mulți… Atunci, n-ai cum să le ceri să știe cum se promovează o idee, un text, cum se scrie un articol… Sunt cam tufe la faza asta…
Și cred că am spus destul. Restul este SEO…
Capturi de ecran cu ce minuni știu ei să facă…



Deci, avocații au dat această afacere pe mâna unui ageamiu, că nu știu cum să-l numesc altfel pe cel care a făcut site-ul. Dacă acesta era corect realizat nici nu trebuia să-l bage în programul publicitar al celor de la AdWords. Scuteau banii. Adică SEO face lucrurile mai simple și mai ieftine!
Greșelile lor, câteva, căci nu v-așteptați să dau tot din casă:
– Dacă la 1 ar fi setat site-ul să fie în limba română era o chestie deșteaptă! Așa, au făcut un site transmis către Google ca fiind în limba engleză dar destinat unui public din România.
– Titlul ar merge, deși se poate îmbunătăți considerabil.
– Fatalitatea dublată este însă la poziția 2. Au scris o prostie de două ori. Redau mai jos cum trebuia scris, apoi mă apuc de altceva, am de exemplu niște răsaduri de băgat în pământ, nu să-mi pierd vremea cu promovarea site-urilor de avocați. Ei știu mai bine!
Deci, la poziția 2 ar fi trebuit ceva de genul: <meta name=”description” content=”Certificate de urgență ce trebuie să faci ca să le obții online”>
Este cu totul altceva! dar, nah, fiecare cu jobul lui!
Post Scriptum: Prin SEO se poate manipula sau promova. Este varianta digitală a expresiei „ați mințit poporul cu televizorul!” Mai multe informații pe această temă găsiți în articolul meu mai vechi (de pe vremea lui Vanghelie) Informația și manipularea prin SEO.
De asemenea, la internațional am găsit un articol interesant pe această temă, scris mai recent decât al meu. Așadar puteți citi și What is manipulation SEO.
→ Mai puteți citi și Ce înseamnă SEO și optimizarea site-urilor. Studiu de caz (Un articol tare vechi de-al meu, dar n-am altul la îndemână acum… e actual, nu s-a schimbat mare lucru…)