Promovează-te singur, invața SEO de la Google!

invata SEO
Invata SEO direct de la Google. Îți va folosi să te promovezi singur. Să-ți crești audiența și pozitia in SERP-ul Google

Principala metodă de a invața SEO este lectura si apoi practica. Despre cum se optimizează un site ar trebui să citiți și să fiți la curent cu ce apare despre „optimizare SEO”. Este o noțiune foarte mediatizată în ultimii ani odată cu dezvoltarea comerțului online, cu apariția de afaceri pe internet. Dacă nu sunteți profesionist în SEO, nu aveți și nu intenționați să faceți o afacere din asta, dar aveți un site care este important pentru viața dvs., pentru afacerea dvs., atunci sfatul meu este să vă formați o cultură generală cât mai solidă.

Cred că în acest ultim caz, acela în care aveți o afacere pe internet, nu v-ar interesa neapărat să faceți dvs. SEO, de la computerul de acasă. Mult mai productiv ați fi dacă ați ști ce înseamnă și cum se face SEO. Și să rămâneți la ceea ce știți să faceți mai bine. Adică să vă ocupați de afacerea dvs pe internet și să angajați pe cineva care să se ocupe de administrarea și optimizarea site-ului. Sau luați-vă un colaborator.

Ultima, cea cu colaboratorul, mi se pare o formulă mult mai eficientă. În fine, sper că ați reținut ideea. Esențial este să știți ce să cereți celui care se ocupă de site. Să puteți observa erorile, direcțiile de îmbunătățire și, de ce nu, să apreciați efortul unui freelancer SEO.

Însă, rezum că a invața SEO vă este foarte util dacă trăiți și lucrați în mediul online. În mediul publicisticii online și /sau aveți un site de prezentare.

invata SEO singur
Ca sa stii SEO ai totusi nevoie de ceva cunostinte de HTML. Nu foarte multe, caci SEO se deosebeste de web design. sunt doua lucruri distincte…

Condiții de bază pentru a invața SEO

Opinia mea este că aveți absolută nevoie de câteva noțiuni elementare de HTML. Nu foarte multe, dar câteva și câte ceva tot va trebui să invațați. De exemplu, în SEO sunt foarte importante metadatele.

Ar mai trebui să știți care este structura unei pagini web. Cum se structurează un site. Ierarhia paginilor dintr-un site. Repet, opinia mea este că trebuie să aveți capacitatea de a le înțelege cum funcționează. Asta pentru a le putea integra, modifica sau exclude din ansamblul optimizării SEO a site-ului. Iar site-ul afacerii dvs de pe internet să funcționeze cât mai bine.

Apoi, așa cum dvs vă ocupați cel mai bine de propria afacere, așa sunt și alții care se ocupă mai mult sau mai bine de SEO. Marea dificultate este de a vă selecta sursele de informație pe care să le aprofundați. Aici, sfatul meu este categoric: alegeți doar sursele de informare oficiale!

Ce înseamnă „oficial” în SEO

Când vine vorba despre a selecta o informație, din orice domeniu, cea mai mare dificultate este aceea de a selecta între surse. Puteți invața SEO dacă alegeți sursa corectă. Adică să distingeți între impostură și profesionalism. Între fake și real. Între SEO și pseudo-SEO. Între tâmpiți și spirite autentice. Și mai sunt, am vrut doar să vă atrag atenția că internetul este un teritoriu de exprimare pentru toată lumea. Nu doar pentru cei care au o afacere pe internet, pentru profesori sau artiști, ci și pentru escroci sau idioți.

SEO este o afacere a celor de la Google. Asta este, oricum i-ar zice ei sau alții. Se referă la ce trebuie să faceți pentru a avea un site cât mai vizibil pe internet. (Mai multe despre SEO.) Și pentru că este afacerea lor, trebuie ca site-ul dvs să corespundă dorinței lor. Adică, pe scurt, ca să vă optimizați site-ul trebuie să faceți cum zice Google. Așadar, concluzia este logică. În SEO, oficial este tot ce provine de la Google. Altfel spus, comunicatele lor, regulile lor, dorințele lor, anunțurile lor, toate sunt oficiale. Cum ar fi un guvern. Tot ce vine de la guvern este oficial.

Așa stând lucrurile, vă recomand să alegeți a vă informa doar de la Google. Cel mai bine puteți invața SEO de la ei. Compania cu sediul în Mountain View vă pune la dispoziție suficiente tutoriale și cursuri.

În cele ce urmează vă voi sugera și eu un curs foarte accesibil de a invața SEO. Mă refer la Atelierul Digital.

Atelierul digital de la Google, introducere în SEO și SEM

Cu titlu de informare, am obținut și eu un astfel de atestat. După ce am absolvit cursul de training online am primit un certificat în Marketing Digital. Este de fapt o diplomă care, mie, nu-mi folosește la nimic și nici dvs nu v-ar folosi la ceva. Nu folosește în sensul acela în care înțelegem că ne putem folosi de o diplomă, adică să ne angajăm, să obținem o mărire de salariu, dar despre asta în rândurile de mai jos.

Din acest curs online nu veți învăța noțiunile concrete și practice de optimizare SEO, la modul în care doriți sau vă așteptați. Adică nu veți primi niște indicații de genul se pune acolo, scrie aia și taie de dincolo. Nu, respectivul portal vă va băga în cap, dacă-mi acceptați exprimarea, chestiuni generale. Dar esențiale despre cum se face optimizarea și promovarea unui site (SEO) și cum se folosesc instrumentele online de publicitate și reclamă. Vă veți face o idee despre cum se apreciază rezultatul și efectul acestora în campaniile dvs. (SEM).

Cursul online este așa, ca un cros, te obosește de te ia naiba și te tot întrebi când începe cu adevărat și când se sfârșește, când afli ceva util!? Când veți învăța totuși ceva despre SEO!? Dar, dacă rezistați, în cele din urmă o să-l terminați! Deși aveți senzația că nu e bun de nimic, vă garantez că este esența! Adică sub forma unor lecții care par fără un conținut efectiv au fost expuse de fapt principiile Google, ceea ce caută acesta într-un site și de ce este important să faci SEO și SEM și, mai ales, veți înțelege cu adevărat de ce unele lucruri sunt așa cum sunt și vi se lămurește logica lor.

Opinia mea este că merită să faceți acest curs. Așa cum am spus mai sus, este esența părții invizibile a internetului, veți învăța despre optimizarea SEO. Veți înțelege cum trebuie să te miști pentru a ajunge într-un anumit loc, la modul virtual vorbind.

Nu veți obține nicio calificare efectivă. Nu e școală profesională, este ceea ce ar trebui să fie un curs adevărat, respectiv vă dă șansa de a învăța SEO! Dacă vreți, evident…

La ce folosește un curs de SEO…

Este cazul să vă spun că a învăța SEO nu va duce niciodată la obținerea unei diplome. Vreau să spun diplomă în sensul academic, o diplomă de atestare a cunoștințelor în sensul pe care-l folosim de obicei. Diplomele obținute de la Google Atelierul Digital au o valoare orientativă, pentru dvs și prietenii dvs. Sau pentru firmele care (eventual) ar dori să colaboreze cu dvs. Este firesc. Această diplomă se poate obține până la urmă. Răspundeți de câte ori e nevoie până dați varianta corectă. Nu aici este problema.

Dacă studiați însă cu atenție, încercați să dezvoltați în sinea dvs toate conceptele pe care vi le expun lectorii, veți învăța foarte multe. Veți realiza că a învăța SEO cu adevărat nu este chiar o treabă ușoară. Vă va ajuta în proiectele dvs.

Pe de altă parte, dacă vă gândiți să vă angajați într-o companie pe baza acestei diplome, eu zic să vă luați gândul. În România, dar și în majoritatea țărilor, ocupația de tehnician SEO sau optimizator de site-uri sau eu știu cum să definesc, nici nu există. Nomenclatorul de meserii și ocupații nu prevede această ocupație.

Atenție așadar, dacă vă înscrieți la un curs de SEO, să nu cădeți în plasa de a crede că vă angajați. Sau că veți obține un statut de pfa. Firmele, în general, se ghidează după rezultatele, recomandările și/sau portofoliul pe care le aveți. Sunt singurele criterii valabile de a obține un post pe merit. 

A învăța SEO este așadar un hobby, o dovadă de virtuozitate tehnică și o completare a cunoștințelor dvs. Uneori, ies și bani de aici!…

Citește și:

 • Google nu va emite certificate SEO
 • Cursuri SEO ca să fii expert! Acreditate…
 • Tutoriale de promovare site-uri

 • Despre Matei Bitea Articolele 143
  Ma ocup de Optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. Sunt fost jurnalist. De la începutul anilor 90 am scris si publicat mii de articole si fotografii. Am scris si proza scurta. La reportaje si fotoreportaje ma pricep cel mai bine. Acum fac web design. Scriu, editez, optimizez si promovez site-urile altora. Nu e o mare afacere, mai degraba un job bine-platit...

  Fii primul care comentează

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.


  *