De ce nu sunt programator și bibilesc doar SEO

un programator nu face SEO

Nu doresc să fiu programator de niciun fel și trag tare doar pe partea de SEO are o explicație puțin psihologică. Este cam ca în prima dragoste, dacă te-ai fript cu o brunetă… apoi te cam ferești toată viața de ele… În fine, în studenție îmi doream al naibii de mult un Spectrum ZX 80, ceea ce era pentru vremurile de atunci un fel de Porsche al inteligenței. Dar n-am reușit să mi-l iau decât după revoluție. Era de fapt o clonă est-europeană și se numea CIP 03, produs de Electronica București. M-am apucat să fac cu el programare!

calculator anii 80
Cam așa arătau calculatoarele din anii ’80…

Ehe, ce mare programator eram eu, știam BASIC dar nici nu bănuiam că nu peste mult timp eu voi trăi din SEO. Iar chestia asta nu-mi va folosi la nimic. Să trecem peste! Mă apucasem să fac un fel de program de pronosport. Era cu duble, triple, dar programul nu asigura 13 rezultate. Jucam la -1, adică 12 rezultate și -2, respectiv 11. Dacă aș fi scos 13 însemna că am picat pe cheie. Momentul pe care-l pândeam era ca statisticile mele să-mi spună cu certitudine ce se va întâmpla. Și eram decis să investesc.

Da doream să câștig rapid. Ușor, ce mai, să mă îmbogățesc peste noapte! Așadar ștersesem mare parte din casetele mele cu muzică (păstrând Beatlesii bineînțeles…) și le depozitasem cu meciurile lui Juve, Milan și altele asemenea. Mă axasem pe campionatul italian, astea erau la modă atunci iar memoriiile calculatorului se țineau pe casete cu bandă magnetică. Pe scurt, doream să dau lovitura, născocisem un fel de statistică și o combinație de chei, variante prescurtate ale buletinelor de pronosport și jucam. Pentru început jucam așa, cu sume mici și la rece, pândeam momentul!

Programarea autentică presupune și investiții

Momentul a apărut! După ce calculatorul mi-a scos niște rezultate care se vor întâmpla cu foarte mare probabilitate. Și că trebuie să bag o variantă ce mă costa în banii de atunci echivalentul a vreo trei mii de euro. Am zis că eu nu bag atâția bani, că dacă nu iese!? (Chiar și eu m-am îndoit de programul meu!) Și am lăsat varianta scrisă pe o hârtie pe birou. Lucram la Baia Mare în vremea aia, la o firmă ce acum nu mai există. (Peste foarte puțin timp voi intra definitiv în presă, până atunci doar cochetasem cu ideea aceasta.) Pe atunci rezultatele nu le aflai ca și acum, se citeau seara pe la ora 10. Important este că nu le-am aflat. Oi fi fost amețit, obosit, somnorors, nu mai știu.

Luni, când m-am întors la serviciu, colegii cu gura până la urechi așteptau să afle dacă varianta mea a căzut pe cheie și erau curioși dacă mi-au ieșit 13 rezultate sau 12 și 11. Aveau și ei chef de bere, ca tot omul. Văzuseră hârtia pe birou și și-au închipuit că m-am dus totuși la agenția de pronosport și am depus buletinul completat. Rahat, n-am făcut nimic, am zis că mi se părea scump…

S-a câștigat atunci peste două milioane de lei. A fost un singur tip câștigător, cred că era unul de la Brăila, dacă jucam am fi împărțit fondul… Aș fi fost milionar! De atunci nu mai programez nimic decât revizia de la mașină! Și nici n-am mai jucat… decât așa, ocazional și numai la loterie.

Asta a fost cu partea de îmbogățirea mea.

De la programare la SEO

Din programator ce-am fost m-am apucat de SEO puțin după 2000. După ce am fost în Kosovo unde m-am molipsit de internet și web design. Mă rog, citeam și căutam informații despre asta. Mă fascina și intuiam ce inseamna sa te ocupi de SEO. Cu toate că, să fim sinceri, conceptul era abia la început. Cam atunci începea și adevărata istorie a optimizării pentru motoarele de căutare. Ceea ce înțelegem astăzi prin SEO. Prima idee era să-nvăț cum să-mi promovez propriul site, să devin cunoscut și să vând fotografii sau să merg la nunți. Merită să povestesc o întâmplare.

Căutasem pe internet, la rugămintea unui prieten, ceva despre Juventus Torino și atunci mi-am dat seama că informațiile sunt puse aiurea de tot. Am găsit foarte greu ce trebuia, pe o pagină ascunsă rău de tot, în fine, ideea era că am început să mă interesez și mai mult de ordonarea site-urilor. Când pierdeam vremea prin redacție mă băgam pe net și citeam sufletul site-urilor. Adică mă uitam la codul sursă. Observam cum sunt făcute și de ce unele ies în față și altele nu…

programator SEO
Sincer, foarte rar o să găsiți un programator care să știe și SEO!

In anii aceia SEO era mult mai simplu de făcut decât acum, știa oricine era cât de cât programator în HTML. Chiar banal. Îmi amintesc că am cumpărat un progrămel de la CoffeeCup pe care dacă-l foloseam ăia înscriau site-ul la toate motoarele de căutare care existau. Aha, mi-am zis eu, ia să fac chestia asta și la alții și să le iau banii! Și, uite așa, primii clienți pe partea de SEO a fost o firmă de făcut șeminee. Un băiat și o fată ce locuiau prin Germania și veneau des la Timișoara. Pentru ei, eu eram consultant SEO! Adica un fel de dinozaur al meseriei ăsteia, sper sa nu dispar si eu.

SEO nu prea are legătură cu programarea, nu poți fi programator de așa ceva. Vă spun asta ca să înțelegeți că limbajul Basic nu mi-a folosit la nimic.

SEO a fost creat pentru Google. Sau invers?

Apoi, s-a dezvoltat Google și n-a mai ținut șmecheria cu achiziția de programe. Adică să cumperi progrămele cu 100 dolari și să scoți vreo 300 de pe ele… Am început să fiu atent la Google… Păi da, dacă sunt firme care vor să fie pe Google, sunt și care vor să fie afișate în fața celorlalte. E o pâine de mâncat de aici. Da, sa fii consultant SEO este ceva nou, dacă ești și programator în php sau Java… ai dat lovitura!

Așa că, de la un timp, m-am decis să mă ocup aproape numai de SEO. Dar, tot așa, nu mai joc la pariuri iar pe un stadion de fotbal n-am mai fost din 1998. Asta spun altă dată de ce, acum sunt consultant, cu voia dvs!

Închei prin a vă spune că uneori mă mai gândesc să învăț din nou un limbaj de programare. Să fiu un programator care știe SEO!

Citește și:

Despre Matei Bitea Articolele 95
Am fost jurnalist. M-am retras. Acum sunt freelancer și mă ocup de optimizare SEO. Scriu și fac site-uri...