
Firma americană Rowe Digital se ocupă doar cu SEO, cu optimizarea site-urilor din punct de vedere al conținutului, reclamă pay-per-click (PPC) și chestiuni din acestea care fac un site să trăiască, să fie cât mai bine văzut de Google și să-și domine concurența. Sunt doar câțiva oameni. Mai au o firmă de avocatură cu care colaborează, una care (știu din experiență) îi ajută să-și redacteze contractele beton, astfel încât facturile să fie încasate în integralitatea lor.
Cum spuneam, sunt doar câțiva oameni care, mai mult decât mine, sunt chiar la prima tinerețe. În rest, fac și ei aproape tot ce fac și eu, cu deosebirea că eu nu mă ocup absolut deloc de PPC și am dezvoltat foarte mult partea de content writer și mentenanță SEO. Altfel, dpv al activitații suntem aproape identici. Chiar și în ceea ce privește firma de avocatură…
SEO în America vs România

Dacă aș vrea să-mi dau mai mută importanță aș spune că suntem din aceeași specie. Ne hrănim cu aceleași lucruri da, este adevărat. Altefel, ne deosebim din două motive mari și late, iar primul este acela că eu sunt singur, apelez doar la câțiva colaboratori și numai când simt că altfel voi crăpa de atâta muncă și că exclud să dau de lucru cuiva pe partea de SEO.
Al doilea criteriu care mă desparte de ei este diferența de talie a clienților, mă refer la portofoliul obișnuit și nu la cel inventat, pentru că sunt chestiuni diferite să prestezi servicii pentru o firmă de tractări auto din New York și cu totul altceva să lucrezi pentru „Îngerii Galbeni” din Timișoara. În cel din urmă caz ți-e șijenă și să spui că ai făcut SEO pentru ei…
Cele expuse mai sus sunt factorii principali în care eu am găsit asemănări și diferențe vis-a-vis de serviciile SEO. Eu le știam, dar cred că merită a se releva de ce se vede (și se plătește) într-un fel în America, iar percepția este cu totul alta în Timișoara, București sau unde doriți dvs.
Se poate foarte bine spune că America este una și România altceva, sau mai bine zis nu prea există termeni de comparație oricât am căuta noi puncte de sprijin ale teoriilor care ne proslăvesc neamul, oricât am vrea să fim de buric pentru lumea asta mare. Dar merită o discuție de principiu, căci doar raportându-te la ceva important se poate evolua. Iar lumea SEO este poate un criteriu de evoluție.
>>> How To Determine An SEO budget– O lucrare pe care o puteti primi in schimbul adresei dvs. de e-mail. Este o metodă modernă de a se promova business-ul. In cazul de față practic se colectează adrese de e-mail cărora se trimit materiale informative. Puteți afla cât vă costă optimizarea SEO a site-ului dvs. Desigur, dacă apelați la această firmă…
Servicii asemănătoare, așteptări și metode diferite
Competiția între firme este transferată în mediul online, aceasta ar putea fi semnul adevăratei concurențe impuse de peste Ocean, iar americanii sunt cei care dictează regulile. Nu uitați că totul se face în funcție de Google de cerințele impuse de ei, iar în America acesta este un lucru evident, unde toată lumea caută pe smartphone, iar dacă site-ul tău nu se găsește firma nu există. Este prima concecință a felului în care a fost (sau nu) optimizat un site.
Adică, dacă n-am fost destul de clar, funcționarea unui site, promovarea lui, optimizarea conținutului, chiar existența unei firme în mediul online se face după aceleași criterii. Și totuși, rezultatele sunt altele…
De ce sunt diferite așteptările? De ce o firmă din America sau din Europa Occidentală, ca să fim mai aproape de noi, avertizează clientela că promovarea busines-ului în mediul online este un proces de durată, că SEO nu are efecte peste noapte? Răspunsul este simplu: pentru că au unde și cui să transmită mesajul, un mesaj care nu se izbește ca o minge de un perete și se întoarce înapoi la cel care i-a dat un șut. Asta înseamnă, altfel spus, educație!
Opinia mea este că în afacerile online s-au transferat toate cunoștințele de marketing importante, s-au implementat și dezvoltat altele noi, însă o dată cu acestea și incompetența și stilul de a face afaceri. În România, știți și dvs., puține sunt afacerile care s-au dezvoltat prin valoarea lor intrinsecă. Puțini sunt oamenii care s-au îmbogățit fără să facă afaceri cu statul sau care nu s-au lansat din averi făcute în mod dubios. În aceste condiții este firească inexistența unei concurențe reale în mediul online. În general, dacă ai bani, prezența în top Google este asigurată.
Opinia mea este că în America promovarea unui site se face cu bani pentru a se obține alți bani, pentru SEO se alocă un buget, iar în România existența banilor înseamnă implicit promovare. Publicul românesc este insensibil la minciună. Dacă află că a fost mințit consideră că e normal, că așa suntem noi, că în fond așa se fac afacerile. Am să explic puțin mai jos.
>>> Are you optimizing your off-site content?
Promovarea neadevărului și a incompetenței
De ani de zile, există o firmă în București care se promovează prin mesaje publicitare false. Un fel de Antena 3 a internetului, care însă nu se adresează pensionarilor hăcuiți de soartă, ci acelor utilizatori de internet care n-au citit în viața lor o carte, n-au învățat nimic la școală, dar le-au venit banii din furăciuni occidentale. Și au venit înapoi să-și facă un magazin online sau un salon de fitness, că acestea merg, nu-i așa!?
Ce face această firmă care reușește în business-ul SEO? Cum de optimizează ea atâtea site-uri, cum le promovează? Răspunsul este simplu și sec: nu face nimic din toate astea, doar încasează bani. Iar cine se prinde că a fost tras pe sfoară crede că așa este normal, că așa se fac afacerile… În niciun caz nu se va duce în instanță, cine-și pierde vremea pentru 200 de lei? Țepuiții înghit în sec sau nici măcar nu observă…
Să vă explic. Ei spun: „Vă promovăm site-ul, vi-l înscriem în nu știu câte directoare de promovare, dăm anunțuri pentru voi, nu vă mai pierdeți vremea și apelați la serviciile noastre!” Și încasează o sumă de 50 euro, de exemplu. Dar dacă ai ambiția și cauți ce face firma de publicitate respectivă vei observa că acele site-uri partenere cu firma la care mă refer de fapt nu mai există demult. Sau, „partenerii”, cer bani pentru a asigura prezența unui site oarecare în paginile lor, sume care nu se pot acoperi din plata care o faceți către firma de SEO din București. Așa se face promovarea site-urilor, prin țepuială constantă!
Sau că anunțul dvs va fi publicat în nu știu câte site-uri de anunțuri partenere. Mă rog, aceeași chestie.
Așa se face SEO în România, căci cine-și pierde vremea prin judecăți pentru 50 de euro!? Nici eu nu sunt milionar în timp, așa că n-am să dau numele respectivei firme, să-i fac reclamă și să mă mai judec cu ei și pentru o pretinsă calomnie…
>>> Rețeaua de link-uri. Directoare web mincinoase…
Efectele SEO-minciunii
Cel mai mare efect este acela al împingerii prețurilor pentru serviciile SEO spre limita derizoriului. Indiferent că este un client educat sau nu, când negociază contractarea unui serviciu va lua de referință firma respectivă de optimizare din București. Chiar dacă nu crede în veridicitatea serviciilor acesteia, dar prețurile sunt element important în orice business. De obicei, clientul este destul de greu de convins în legătură cu lipsa de conținut a concurenței.
Ați observat cum au tarifele cei de la Rowe Digital? Este limpede că nu vor putea fi obținute în România, clasa de mijloc nu este atât de prezentă și de importantă în societatea noastră, dar păstrând proporțiile serviciile de SEO din România ar trebui să ofere și să primească niște tarife mai decente. Lipsa acestora este unul dintre motivele pentru care tinerii IT-iști aleg să plece dicolo. Sau cei care au rămas lucrează pentru cei din Occident.
Un alt efect este unul care, zic eu, ne definește ca nație. Aceia care lucrează dincolo și ajung să se căpătuiască într-un fel sau altul vor apela la cei „de acasă” să le facă site-urile, să se ocupe de SEO și toate mărunțișurile care, știu ei, aici sunt ieftine! Din fericire, lucrurile încep să se schimbe în acest sens, profesioniștii s-au mai deșteptat. Alegerea partenerului nu mai este demult doar un privilegiu al celui care plătește, a devenit un drept și al prestatorului de servicii.
Până una-alta, cei de aici trebuie să se descurce cu efectele minciunii informatice. O maladie românească…