Cum se face SEO gratis (promovarea de site-uri și bloguri)

SEO gratis
Cum se face SEO gratis... dacă timpul și educația nu costă bani

Există SEO gratis? Adică să nu plătești nimic pentru a te promova pe tine prin site-ul sau blogul tău. Sau să promovezi o (mini) afacere pe gratis… Există sau este doar o iluzie? Depinde cum priviți problema, căci orice pe lumea aceasta costă! Dacă veți considera că efortul pur nu costă nimic, atunci da, există gratis. Altfel, timpul, consumul de calorii, neuronii și studiul individual, toate costă. Pentru a fi în stare să urcați pe scări în fiecare zi trebuie să mâncați, iar asta înseamnă să vă plătiți alimentele…

Promovarea pe gratis. Cât de plauzibilă este noțiunea

M-am întâlnit cu unul dintre foștii mei clienți care radia de bucurie: Gata, am învățat ce-nseamnă promovarea, sunt deja doctor în SEO! Și încă nici nu m-a costat foarte mult, ce mai, gratis!

Asta așa, ca între mine și cititorul meu, omul acesta era unul dintre cei mai zgârciți oameni. Cerea explicații pentru orice lucru pe care l-am făcut. De ce așa și nu altfel, de ce asta și nu cealaltă? Pe undeva era logic, sunt banii lui și vrea să știe pe ce-i dă, dar intra în conflict cu „gratuitatea” și costul serviciilor mele. Întotdeauna am susținut că oricine-și poate face singur atât web design cât și SEO. Oricine-și poate pune la cale un blog, nu are neapărat nevoie de un „specialist” pentru asta.

» SEO pentru începători; Promovați-vă site-ul wordpress

Nu există cursuri SEO gratuite (și) pentru că timpul costă bani

Spre deosebire de cu nu foarte mulți ani în urmă, acum informații există, trebuie să le cauți și să le distingi. Iar eu îi trimiteam linkul unui articol de pe site-ul meu, ziceam „uite, aici explic de ce fac asta!” (Discutam prin mesaje, eu urăsc să-mi pierd vremea la telefon.) Căci da, eu distribui informația, iar costul pentru a o accesa este să o citești de pe site-ul meu. Astfel, îmi crești relevanța site-ului, scazi rata de respingere și practic îmi promovezi site-ul. Da, nu e gratis, trebuie să depui efortul de a citi, de a sta la mine în pagini cât mai mult.

Să revin la fostul meu client. În timpul cât a stat și a tot căutat informații despre cum se face SEO, despre cum se promovează, cum funcționează un motor de căutare, nu cumva a cheltuit ceva? Sau acest studiu pe care l-a făcut a fost chiar gratis? Opinia mea este că ar fi câștigat mai mult dacă angaja la modul serios pe cineva să se ocupe de site-ul lui și el să-și vadă de ale lui.

Ați înțeles desigur că nu am avut o colaborare foarte îndelungată. Confidențialitatea contractelor mele mă obligă la a păstra discreția.

» Google nu face niciun curs SEO atestat

O altă chestiune legată de gratuitatea serviciilor de promovare se referă la introducerea linkurilor spre alte site-uri. Care, unele dintre ele, ar putea fi concurente cu site-ul nostru. Mai pe românește, să introducem sau nu legături spre alții din site-ul nostru? Dar de ce, să le facem reclamă pe gratis? Sau să fie și reciprocitate? Adică un fel de link-exchange…

Ei bine, deși am mai scris despre asta, întotdeauna am crezut în dictonul acela cu „repetiția este mama învățăturii”!

Introducerea linkurilor spre alte site-uri este o tehnică de SEO  on-page. Este important către cine și cum le faci. Așa cum în link-bulding contează de unde vin aceste legături. Una din clientele mele mi-a reproșat dar de ce pun linkuri spre „Philips”? Ea nu face reclamă altora pe banii ei! Corect până la un punct.

» Dicționar: Ce este SEO

Introducerea unei legături spre cineva din exterior pune site-ul dinspre care pleacă aceasta într-un anumit context. De exemplu, dacă avem un site care se referă la un salon de înfrumusețare nu înseamnă că un link spre o vopsea de păr va face reclamă acelui producător. (Deși este și acesta un aspect.) Înseamnă că site-ul dvs are legătură cu serviciile cosmetice, iar Google va înțelege aceasta și vă va încadra într-o anumită categorie.

Dacă aveți o frizerie și puneți un link spre altă frizerie nu înseamnă că faceți reclamă aceleia. Sau că vă trimiteți clienții acolo! Puteți spune, de exemplu:

  • unul dintre frizerii noștri a lucrat acolo
  • unul dintre frizerii care lucrează la noi a învățat meserie la cealaltă frizerie
  • și noi ne inspirăm din frizurile de la frizeria aceea…

Deci, după cum observați, oricum ați lua-o ați putea să folosiți această informație și acest link direct în folosul propriu. (SEO on page la modul performant!) Este o metodă directă de promovare a site-ului dvs, fără ocolișuri. Promovarea mai subtilă este însă aceea că vă plasați în zona acestor servicii. Google va crește relevanța dvs relativ la aceste site-uri. Aici este marele câștig și pe care mulți nu-l sesizează. Încă…

Sper că din textul de mai sus să înțelegeți cât de absurdă este spaima celor care se opun linkurilor ce pleacă spre site-uri concurente. Mă rog, așa zis concurente, căci dacă un client ar fi ales unul din acele site-uri care vă concurează nu ar mai fi venit la dvs.

Important este să rețineți un aspect despre această problematică a gratuității despre SEO. Se poate întâmpla ca un client să aleagă altceva după ce urmează un link ce pleacă din site-ul dvs. Este o pierdere, într-adevăr. Dar câștigați altceva, notorietate relativ la subiect plus o creștere de vizibilitate în motoarele de căutare. Ceea ce, cred și știu eu, este mult mai important decât un „client” pierdut. Căci în locul unuia pierdut veți câștiga alții. Adică pierzi cu o mână și câștigi cu două.

» SEO gratuit: Ghid de optimizare în 2022 – expune câteva principii de bază, corecte și despre care am scris șieu de atâtea ori. Este site-ul unei agenții de marketing.

» Search Engine Land – dacă vrei să înveți cum se promovează un site, adică să știi SEO, acest site este un loc bun de unde să obții informații.

Despre Matei Bitea 164 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...