SEO pentru începători; promovați-vă site-ul wordpress

curs de SEO pentru incepatori
curs de SEO pentru incepatori

Peste tot veți găsi tutoriale pentru wordpress, pentru ce înseamnă SEO, cum să te promovezi, ce să faci, cum să scrii ca să ajungi pe prima pagină. Cum să fii pe primul loc în Google. De fapt vi se vor face toate recomandările posibile și imposibile. Vi se vor oferi soluții gata făcute, manuale pentru download, gratis, absolut gratuit! Doar să încercați acest soft sau mai știu eu ce.

Se scapă din vedere un singur lucru: nimeni nu știe cu adevărat care este rețeta succesului! Nimeni este un fel de-a spune, o știu doar cei de la Google, câțiva oameni. Or ei nu au niciun interes să scrie undeva pe un blog o formulă de genul: valoarea unui site, locul lui în SERP este dat de următoarea formulă. Și SEO ăstasă fie valabil și pentru wordpress și pentru HTML sau mai știu eu ce sistem. Și înșiră acolo o chestie procentuală, atâta text, atâta titlu, atâta contează linkurile ș.a.m.d. până ajung pe la vreo 200 de componente cât ziceau ei odată că sunt într-un algoritm de clasificare al site-ului.

În fine, eu vă dau o rețetă sigură. Nu vă garantez că veți ajunge pe primul loc, nici pe prima pagină, dar undeva prin față veți fi. Dacă respectați ce vă zic mai jos.(Eu explic SEO la site-urile în wordpress, dar să știți că în proporție covârșitoare este valabil pentru toate.) Ca să vă depășiți o anumită condiție va trebui să munciți de vă ies ochii. Munca este mereu aceeași, să adăugați conținut site-ului, să-l mențineți pe aceeași direcție. Să-l supravegheați tehnic să nu se strice, să nu cadă serverul chestii din astea.

Faceți-vă wordpress-ul vizibil sau invizibil

Să rețineți un lucru pe care trebuie să-l faceți dela bun început. Încă de când instalați platforma de wordpress aveți opțiunea de a „descuraja motoarele de indexare să indexeze” site-ul. Este o căsuță care trebuie bifată în panoul principal de administrare; la Setări/afișare acolo o găsiți. Ce sens are? Păi dacă bifați acea căsuță, respectiv site-ul să nu fie indexat, atunci veți putea aștepta mult și bine ca să apăreți pe Google. Nu vă indexează.

Pe de altă parte dacă este debifată iar site-ul nu este finalizat, veți fi indexat cu toate prostiile. Cu pagini de test, cu imagini puse pentru probă, cu texte aiuristice. Acest lucru se întâmplă pentru că Google este curios, indexează mereu, absolut to ce apare. Bun, ce este de făcut!?

Sunt doar două opțiuni:

  • Când ați instalat site-ul în wordpress și încă lucrați la el, bifați pătrățelul. Și lucrați liniștiți. Este ca și cum ați face ceva în casă, seara, cu lumina aprinsă și nu vreți să se vadă din drum și trageți draperiile. Dvs. sunteți activ, lucrați, dar de afară nu se vede nimic. Nici erori nici toate încercările până vă iese ce vreți.
  • După ce ați terminat site-ul și credeți că nu vă este rușine să-l scoateți în lume, debifați căsuța. Este momentul în care Google va înregistra tot ce ați lucrat dvs.

Ar mai fi și o a treia opțiune, este valabilă pentru atunci când faceți modificări serioase și teste și nu sunteți siguri dacă e ok. Puteți bifa pentru a întrerupe „supravegherea” dvs de către Google. Nu am pomenit-o pentru că sunt plugin-uri de wordpress care pot face asta. Cred că sunt o soluție mai rezonabilă.

curs de SEO incepatori Timisoara
de aici ascundeti sau „dati drumul la site…

Faceți articole și pagini cu url-uri prietenoase, inteligibile

Ce înseamnă asta? Tot la Setări, la Legături               permanente aveți câteva opțiuni. Eu vă sugerez să o alegeți pe cea cu „nume articol” sau „zi și nume” ori „lună și nume”. În niciun caz să nu fie „simplă”. Î acest fel veți da motorului de căutare o informație în plus. Ceea ce este cu totul altceva decât o adresă de tipul https://numesite.ro/?p123 din care nu înțelege nimeni nimic.

Asigurați-vă că ați introdus hărțile site-ului

În general se introduc două hărți, una în format HTML iar cealaltă în XML. Ce înseamnă asta? Păi prima hartă, cea în format HTML este pentru dvs. ca om, pentru alți vizitatori. Este ca un fel de ghid într-u oraș, unde este și ce este, cum ajung acolo. Existența unei astfel de hărți este văzută de motorul de căutare Google ca pe un atribut de ușurință în exploatare. Ca atare vă acordă „o bilă albă”.

Harta în format XML este ceva ce dvs nu o vedeți în mod obișnuit. Este un fișier care comunică motoarelor de căutare ceea ce se află în site. Google își ia primele informații din această hartă în format XML.

Sunt suficiente plugin-uri special construite pentru wordpress care vă ajută în acest sens. Așadar nu va fi nicio problemă să aveți așa ceva în wordpress-ul dvs.

SEO on page pentru articole și paginile din wordpress

Ce înseamnă asta? Că va trebui să vă asigurați că implementați metadatele, și la pagini și la articole. (Mai departe voi numi și paginile și articolele la fel, pagini!) Asta înseamnă în principiu următoarele elemente la care trebuie să fiți atenți.

Titluri – Nu lăsați paginile fără titlu, pierdeți elemente importante. Google află despre conținutul din site-ul dvs din titlu. Or dacă nu-l aveți… dvs pierdeți!

Descrierile site-ului și ale paginilor – Acestea sunt metadate care dacă lipsesc din codul sursă atunci Google le va lua de altundeva din pagină. Cel mai adesea de undeva de la începutul textului propriu-zis. Dar nu este o regulă.

Optimizați imaginile – Degeaba le puneți în site dacă acestea nu transmit informații. Vă mărturisesc că am întâlnit nenumărate site-uri care aveau imagini dar … atât! Mai mult, datorită dimensiunilor lor mai degrabă îngreunau funcționarea unui site decât să-l ajute. Ca să nu mai zic că nu aveau nimic de transmis.

Organizați conținutul în categorii și atribuiți etichete – Structurarea conținutului prin categorii și etichete va face mai ușor de înțeles site-ul dvs. Aceasta este una din condițiile esențiale ale promovării lui, să fie înțeleasă de Google.

Faceți legături interioare – Legăturile între pagini dirijează căutările, mai multe legături spre o anumită pagină o fac pe aceasta să fie mai importantă, mai bine clasată.

Strategia de conținut – Opinia mea (și nu numai) este aceea că dacă optimizați o pagină pentru o anumită căutare, acel keyword să nu-l folosiți și la altă pagină. Ideea este să nu vă faceți singuri concurență. Dați fiecărei pagini un destin propriu.

SEO off-page sau legătura cu lumea exterioară

Este adevărat că de partea asta cu link building pe cei mai mulți nu-i interesează. De fapt este și destul de greu de făcut acum, după veșnicele schimbări ale lui Google. Pe de altă parte s-a și abuzat până acum. Adică s-au construit site-uri special pentru a crwa linkuri dinpsre și spre un anume site. Logic, acest lucru nu însemna că site-ul este bun și relevant, ci doar că a beneficiat de un anume gen de reclamă.

Google a zis stop acetui gen de SEO off-page din directoare, din advertoriale fără valoare, de pe publicații obscure care chiar nu contează. Doar că unii încă nu au luat la cunoștință de asta și-i tot trag povești cu advertoriale cu comunicate de presă și alte bazaconii.

Adăugați elemente de analiză a site-ului

Acest lucru înseamnă că dacă veți ști ce pagini sunt mai accesate, ce pagini caută vizitatorii pe site-ul dvs., veți putea trage concluzii despre ce conținut aveți, dacă este bun sau dacă ar trebui să mai lucrați la finisarea lui.

Cel mai uzual script este cel de la Google Analytics, dar sunt și altele. Oricum, important pentru dvs este să știți cum interacționează vizitatprii cu paginule. De unde vin și ce fac.

Înscrieți-vă wordpress-ul în Search Console

Această vă va face mai flexibil. Veți învăța foarte mult, tocmai datorită faptului că Google își atenționează clienții cu mesaje. Aveți o eroare acolo, alta dincolo, iar dacă vă interesează nu aveți cum să nu căutați să remediați și astfel să învățați.

Date structurate, cel mai important element

Am lăsat pentru la sfârșit acest element pe care trebuie să-l aprofundați. Nu pentru că este cel mai lipsit de importanță, ba dimpotrivă, este cel mai eficient. Este ultimul element introdus în toată nebunia asta cu indexarea site-urilor. „Vreau să fiu primul, vreau să fiu primul!”

Datele structurate sunt de fapt un sistem de etichetare-catalogare al site-urilor. Deocamdată mai mult Google îl folosește. În opinia mea, dacă vrei să ai o afacere de genul celor de la Google, trebuie mereu să schimbi ceva. Iar datele structurate sunt ultima lor găselniță.

Opinia mea este că dacă vreți să faceți SEO va trebui să le-nțelegeți. Asta este cel mai important. Dacă aveți un site în wordpress de implementarea lor se vor ocupa ceilalți, adică programatorii. Dacă nu le veți înțelege atunci nu veți putea obține rezultatre reale decât întâmplătoare.

Concluzie despre site-urile in wordpress

Eu nu am cum sa va-nvat intr-un singur text ce trebuie sa faceți ca să vă promovați. Nici nu vreau. Dar pot să vă ofer direcțiile înspre care să mergeți. Am convingerea că dacă perseverați… o să reușiți. Până la urmă SEO este o chestie umană.

Nu sunt un tip egoist. Vă spun tot ce merită să știți. Restul, performanța, depinde doar de dvs.! Baftă!

» Promovare site-uri prin propriul lor conținut

» SEO for beginners

Despre Matei Bitea 173 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...