Alfa și omega în promovare: SEO și Google Ads. Pro și contra

marketing SEO vs google ads
Marketing online: SEO vs Google Ads

Cred că toți cei care au un business – mai mic sau mai mare – au înțeles că trebuie să investească în marketing. Și-au dat seama că viitorul este doar online. Uitați-vă ce se întâmplă în America, unde mall-urile se dezintegrează văzând cu ochii, iar magazinele se mută în mediul online.Credeți că noi suntem departe de această etapă?

Opinia mea este că dacă aveți o afacere și înțelegeți mediul online, s-ar putea să nici nu vă trebuiască un site. Un spațiu pentru birou, o adresă poștală și o conexiune la internet ar fi cerințele necesare esențiale. Vă folosiți de publicitatea pe care vi-o puteți face prin intermediul altora și al rețelelor sociale. Însă dacă vreți să existați și să vindeți mereu, dacă vreți să vă construiți o prezență adevărată, un brand cum s-ar spune, atunci aveți nevoie de un domeniu de internet și de website-ul aferent.

Website-ul v-ar trebui pentru siguranță. Fie și numai pentru că rețelele sociale sunt imprevizibile și vă trebuie ceva sigur, un loc unde să vă depozitați informațiile. Or, acest lucru, doar pe site-ul dvs s-ar putea facfde în siguranță. Pe Facebook dacă tragi un pârț se vor găsi destui să te reclame. Și ce faci dacă Zucki te blochează!?

Bun, acum despre partea cea mai grea, despre marketing online. Ca să vă promovați există doar două alternative: SEO sau Google Ads! Orice altceva este poezie, este cântec dacă doriți, dar este lipsit de pragmatism și eficiență.

Dintr-o perspectivă simplistă, am putea spune că avem de-a face cu două tipuri de marketing. De dragul discuției am putea să zicem că promovarea prin SEO este marketing pasiv, iar cea prin Google Ads este una activă. De ce aceste denumiri sui-generis? O să vă explic în continuare. Acceptați însă ideea că este vorba doar de denumiri. S-ar putea să nu le găsiți prea potrivite.

Marketing activ prin Google Ads

Nu cred că nu știți ce este acest tip de marketing, de reclamă sau de promovare, cred că oricum merge. Sunt acele anunțuri care apar la începutul și la sfârșitul unei pagini. Când cineva caută un produs sau un serviciu, sau orice este legat de oferta dvs atunci apar acele anunțuri.

Concret, dvs având un magazin de piese auto puteți seta să apară anunțul dvs când cineva caută telescoape sau becuri pentru autoturisme. În funcție de oferta dvs puteți face setările pe care le doriți. Să apară când cineva caută un mecanic auto, anvelope… totul în funcție de oferta dvs.

Am numit acest tip de marketing activ pentru că practic dvs veniți în întâmpinarea clientului. Adică îi săriți în față, îl trageți de mânecă, ia de la mine, ia de la mine! Desigur, pentru a arăta site-ul dvs în fața concurenței dvs, Google vă supune la plată. Dar puteți avea cea mai proastă marfă, cea mai scumpă, în fine ceva execrabil, dar Google nu ține cont de asta. Plătiți și sunteți afișat înaintea celorlalți.

Dezavantajele marketingului prin GoogleAds

Plata pentru acest tip de reclamă, marketing, promovare se face la click. Adică atunci când cineva apasă pe anunțul dvs.

Cred că cel mai important dezavantaj este la client, respectiv acesta este încurajat să cumpere ceva ce nu poate fi neapărat cea mai bună alegere. Clientul vede și află despre produsele respective nu pentru că ar fi bune, cele mai bune, ci pentru că cineva a plătit pentru reclamă.

Apoi, dvs practic nu veți mai fi vizibil dacă nu mai plătiți anunțurile respective. Dezavantajul acestui tip de marketing este că nemaiplătind Google Ads, eforturile de până atunci au dispărut, nu rămâne nimic după ele. Altfel spus, dacă site-ul dvs este slăbuț și nu se găsește în mod organic printre primele, afacerea dvs este la pământ.

Un alt dezavantaj ar fi acela că reclama dvs poate fi accesată pur și simplu din răutate. Adică se dă click pe ea până i se epuizează bugetul și ca atare nu mai apare. Deși Google spune că a eliminat cele mai multe fraude de accest gen, adevărul este că o mulțime de firme fac bani frumoși din a bloca aceste „atacuri” la bugetul dvs.

Opinia mea este că acest tip de marketing este foarte potrivit pentru evenimente sau pentru diverse promoții extraordinare. Sau, mă rog, pentru companiile care investesc puternic în publicitate, care au rulaje foarte mari și nu se uită la cheltuieli…

Marketing pasiv prin optimizare SEO

Pregătirea dpv SEO a site-ului dvs este o alternativă mai solidă. Adică dacă vă optimizați bine site-ul, dacă îl faceți activ și corect dpv al conținutului, atunci site-ul se va afla printre primele. Nu sunteți dependenți de ore, de buget, de alte criterii decât cele de calitate.

Din punct de vedere al costurilor, la optimizarea site-ului se cheltuie mai mult în faza inițială. Este însă o soluție pe termen lung, tot ce introduceți în site se păstrează. Practic este soluția durabilă, spre deosebire de marketingul prin Google Ads.

Marele avantaj este permanența acestui tip de marketing. Este numit pasiv pentru că nu are caracterul acela de agresivitate al unui anunț. La site vor ajunge doar clienții care caută efectiv produsele pe care le oferiți.Rămâne strict de datoria dvs să-i și convingeți să cumpere de la dvs.

Promovare prin SEO. Pro și contra

Consider că marele inconvenient este timpul inițial de promovare. Adică până pregătești un site, până îl populezi cu un conținut adecvat… durează! Până este indexat de către Google…

Însă prestanța pe care și-o construiește site-ul, firma, este una care după un timp aproape că lucrează de la sine. Este cea mai eficientă metodă de promovare, nu pierdeți timp și bani cu căutarea clienților. Vin ei singuri, găsindu-vă pe Google.

Să nu vă așteptați ca investiția în SEO să dea roade foarte repede. Tocmai de aceea, dacă vreți să deschideți o afacere care are un site, pregătiți-vă site-ul cu cel puțin trei luni înainte.

» Cursuri de marketing online

» De ce să investești în SEO

Despre Matei Bitea 173 de articole
Ofer servicii de optimizare SEO si locuiesc in Timisoara. De web design m-am apucat la sfârșitul anilor 90. Apoi, cam de prin 2004 „m-am tras” spre SEO. Sunt fost jurnalist. Așadar copywriting-ul, crearea de conținut, mi se potrivesc ca o mănușă. La fel, marketing digital, seamănă cu ce făceam noi ca să vindem ziarul... Acum sunt freelancer. Mă ocup de SEO și scriu site-urile altora. Doar asta fac...